Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

inhoud Win95 opstartdiskette?

Anoniem
patrickda
8 antwoorden
 • Ik wil hier op mijn werk een computertje installeren waar geen OS meer opstaat.
  Maar nergens in het bedrijf is er een bruikbare opstartdiskette om de installatie te starten, en alle andere computers hebben andere OS'en, bijvoorbeeld NT of Win2000, waardoor ik vanaf zo'n computer ook geen bruikbare opstartdiskette kan maken.

  Weet iemand of ik ergens op het Internet de inhoud van zo'n diskette kan vinden, of als ik op een bepaalde manier een diskette kan maken van de Windows-CD?
 • www.bootdisk.com
 • O.K., Bedankt!
 • De opstartdiskette is gemaakt, maar ik slaag er niet in om het CD-rom-station te laten werken.
  Tijdens het opstarten wordt het apparaat wel herkend en het staat ook in de BIOS aangegeven, toch werkt het niet.
  Ik krijg steeds de melding dat het geen geldig volume is. Andere drive-letters heb ik ook al geprobeerd, bijna het hele alfabet, zonder resultaat.
  Op die opstartdiskette staat alleszins een stuurprogramma voor een CD-speler, maar voor alle zekerheid heb ik ook al twee andere opstartdiskettes met andere bestanden gemaakt (van die website bootdisk.com)
  Een andere IDE-kabel heb ik ook al geprobeerd.

  Heeft er iemand enig idee wat er aan de hand kan zijn?
 • Neem een opstartdiskette van Windows ME. Die geeft je de keuze van wel of niet opstarten met CD-herkenning. Voor de verdere verwerking maakt het geen verschil.

  Jan de Boer
 • [quote:7f1f98c6d8="J. de Boer"]Neem een opstartdiskette van Windows ME. Die geeft je de keuze van wel of niet opstarten met CD-herkenning…
  [/quote:7f1f98c6d8]

  OK, heb ik gedaan.
  Tijdens het opstarten werd me niet gevraagd of ik al dan niet CD-rom-ondersteuning wou, maar éénmaal opgestart kwam op het scherm dat er een stuurprogramma geladen werd en dat driveletter R was toegekend.
  Als ik naar R: wil krijg ik de melding "CDR101: not ready reading drive R".
  Als ik andere letters probeer (behalve C: natuurlijk) krijg ik de melding "invalid drive specification", dus die R zal wel de CD-rom-drive zijn.
  In vergelijking met die vorige opstartdiskettes is er nu wel iets veranderd, het ziet er toch naar uit dat de drive een letter toegewezen krijgt en dat stuurprogramma's geladen zijn, toch werkt het nog niet…
 • Is het CDROM apparaat wel in orde? Als je een WIN 2000 of XP installatieschijf hebt of even kunt gebruiken, probeer daar dan eens van op te starten. Wel in je BIOS nagaan wat de boot volgorde is. Kies a, cdrom, c of cdrom, a, c. Als hij dan ook niet opstart is dit misschien het probleem.
 • Om onder DOS een CD-rom station te kunnen gebruiken zijn twee zaken nodig: een driver, zoals Oakcdrom.sys (algemene CD-driver) en het stuurprogramma Mscdex.exe

  In de Config.sys moet dan de volgende regel staan: DEVICE=OAKCDROM.SYS /D:CDROM001, waarbij oakcdrom.sys de naam van je cd-driver is.

  En in Autoexec.bat moet dan de volgende regel voorkomen: MSCDEX.EXE /D:CDROM001 /L:E, waarbij /L: je driveletter bepaalt.

  Dit zou moeten werken. Misschien overbodig op te merken, maar toch: DOS ziet een DVD station als CD-rom station en is niet in staat DVD's te lezen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.