Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Laptop en externe HDD

brandsrus
7 antwoorden
 • Iedereen met een laptop zal dit al eens meegemaakt hebben: gewijzigde driveletters na het afkoppelen van een externe HD en/of removable DVD drive.
  Ik heb een laptop en 2 externe HD's. De ene HD met partities F en G. De andere met partities H,I,J,L
  Onlangs vond ik het toch al te gortig: na het afkoppelen/terug aankoppelen van mijn DVD drive kreeg die plots de letter O toegewezen (normaal D). Dit gecombineerd met het feit dat de drive letters van die 2 externe HD's voortdurend wizigen indien men niet zeer goed oplet onder welke omstandigheden men deze loskoppelt. Gemaakte snelkoppelingen naar de partities werken natuurlijk ook niet indien de letters gewijzigd zijn
  Het vervelende is dat men steeds:
  1) de PC terug moet opstarten omdat de vorige drive letters op dat moment niet onmiddellijk terug beschikbaar zijn
  2) De 4 instellingen voor automatisch opstarten; indien men dit niet wil; elk voor iedere partitie terug moeten ingesteld worden op "geen actie ondernemen".
  3) Herstelpunten die ik normaal enkel voor mijn C voorzie (indien men regelmatig een BU van andere partities maakt is voor deze partities een herstelpunt totaal overbodig) moeten voor alle andere partities terug elk stuk voor stuk geannuleerd worden.
  4) Om wat ruimte op mijn C te rekupereen moeten alle herstelpunten die op dat moment gemaakt waren voor de F,G,H,I,J,L partities gewist worden door: > nieuw herstelpunt maken > en dan in het "opruimen" menu > alle vorige herstelpunten behalve het laatst gemaakte wissen.

  Van Plug en Play gesproken !!!

  Hoe kan dit opgelost worden ?
 • Op mijn laptop EN PC blijft de driveletter van de externe HD gelijk. Weet niet waarom de jouwe steeds zouden veranderen. Wellicht heeft dat te maken met het al dan niet geinstalleerd hebben van software van de externen. Weet wel dat in principe P&P die software niet verlangt, maar toch…
 • Hangt er vanaf, het is nl. zo dat de eerst vrije en beschikbare letter automatisch terug beschikbaar word gemaakt na herstarten. Verwijder bvb. maar eens een DVD drive terwijl U ingelogd bent. Reboot en ga nu naar Systeembeheer > Computerbeheer > Schijfbeheer en naar een partitie: R klikken > wijzigen driveletter (niet nodig natuurlijk)> U zal zien dat de driveletter van uw DVD drive beschikbaar is. Indien U nu een externe HD zou aansluiten gaat die automatisch de drive letter van uw DVD drive aannemen, zijnde de eerst beschikbare letter voorzover uw DVD drive de letter D had, zal hij deze letter aannemen. Experimenteer maar eens met andere verwijderbare media (HDD).
 • Misschien nog iemand een suggestie hoe dit op te lossen valt ?
 • En hoe verander ik mijn diskettestation driveletter B terug naar A (zonder een IR fout met resulterend blauw scherm te krijgen; wat het geval was na de raad van een "bypass" gevolgd te hebben > mensen die een advies geven en verder trekken zonder zich om de follow-up te bekommeren).
  Er zijn nl. USB sticks die hun paswword beveiliging op A zetten als daar toevallig geen diskettestation inzit (in het tegengestelde geval word de letter B automatisch gekozen). Later kan dat niet ongedaan gemaakt worden en zijn alle verwijzingen naar A natuurlijk ongeldig.
 • Via "Systeembeheer" en dan "Schijfbeheer" en als goed is kun je daar alle driveletters veranderen!
 • Ja, dat klopt voor alle drive letters boven de C. MAAR IN GEEN GEVAL VOOR DE A of B. Zie het maar zelf eens na. De letter van de diskette drive kan daar nergens gewijzigd worden hoor !! Daar ben ik 500% zeker van. Als je mijn eerste post in het begin zou gelezen hebben zou je weten dat ik regelmatig op computerbeheer/schijfbeheer bezig ben.
  Maar toch bedankt voor de moeite.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.