Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Drive Letter voor Diskette station

None
19 antwoorden
 • Hoe verander ik mijn diskettestation driveletter B terug naar A (Na de raad van iemand op een Eng talig XP forum gevolgd te hebben kreeg ik een IR (Interupt Request) fout met resulterend blauw scherm; de persoon was dan verder ook niet meer voor follow-up beschikbaar !?).
  Er zijn nl. USB sticks waarvan de vrije ruimte uit 2 partities bestaat: de paswoord beveiliging komt automatisch op A of B te staan. Als er toevallig geen diskettestation in de PC geplaatst zit eigent de USB stick zich de letter A op. Bij het herinbrengen v/h diskettestation krijgt dit de letter B (of de stick er op dat ogenblik wel of niet inzit maakt niet uit).
  Later kan dat niet ongedaan gemaakt worden en zijn alle verwijzingen naar A natuurlijk ongeldig.
  Gelieve NIET gewoonweg te beweren dat dit onder Systeemwerkset > Systeembeheer > Computerbeheer > Schijfbeheer kan gewijzigd worden !?
 • sorry
 • [quote:c2ccc18e25="JimBFB"]Gelieve NIET gewoonweg te beweren dat dit onder Systeemwerkset > Systeembeheer > Computerbeheer > Schijfbeheer kan gewijzigd worden !?[/quote:c2ccc18e25]

  Je motiveert wel he :o

  En wat als je die USB stick en alles loskoppelt en reboot? Niet vaste stations zouden dan nieuwe driveletters toegewezen moeten krijgen (met de nadruk op moeten, want ik heb ook wel eens anders meegemaakt).

  Wat gaat er mis trowuens als je wel via schijfbeheer gaat?

  groetjes Edmond
 • Bedoel je dat je het hele diskettestation hebt losgekoppeld of dat er wel of niet een diskette in zat? In het eerste geval kan ik me voorstellen dat er iets met de driveletter verandert. Het tweede geval is nieuw voor me.
 • [quote:16998f4c55="Edmond Varwijk"][quote:16998f4c55="JimBFB"]Gelieve NIET gewoonweg te beweren dat dit onder Systeemwerkset > Systeembeheer > Computerbeheer > Schijfbeheer kan gewijzigd worden !?[/quote:16998f4c55]
  Je motiveert wel he :o
  Wat gaat er mis trowuens als je wel via schijfbeheer gaat?
  groetjes Edmond[/quote:16998f4c55]
  Ja, sorry de motivatie is wel nodig omdat anders weer een heleboel mensen met de beste intenties doodleuk gaan beweren dat die drive letter daar kan gewijzigd worden zonder dat eerst "even gechecked" te hebben.
  Ik zit er al lang mee in de knoei, maar de drive letters (A of B) van het diskettestation kunnen daar niet gewijzigd worden. Er gaat niets mis met schijfbeheer maar de driveletters van een diskettestation komen daar niet in voor. Je moet maar eens naar schijfbeheer gaan met een geplaatst diskettestation en je zal zien dat het er NIET bijstaat. Het station staat natuurlijk wel vermeld in Explorer, maar de mogelijkheid om de drive letters te wijzigen is nergens aanwezig.
  De enige mogelijkheid om de driveletters van het diskettestation te wijzigen is via het register, maar daar is reeds eenmaal iets mee misgelopen, zoals ik hierboven vermeld heb.
  Toen ik terug ging naar de winkel "gespecialiseerd in PC reparaties" waar ik de stick kocht; beweerde die ook doodleuk dat die letter daar terug op A kon gezet worden. Hij zong wel een toontje lager toen ik hem doodleuk replikeerde dat hij zich schromelijk vergiste. Hij beweerde dat hij nog nooit een klacht had gehad (logisch omdat er nog maar weinig mensen met een diskette station werken; en voor de weinigen die er nog een gebruiken zit dat dan wel vast in de desktop PC, zodat de stick automatisch de letter B neemt voor de Paswoord partitie van de stick)
 • Heb je al geprobeerd om in je het in je bios te veranderen?
  Als dat niet helpt zou je kunnen proberen in het register een wijziging aan te brengen: zoek HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\MountedDevices. Daarin staat een sleutel DosDevices\B: Verander deze in DosDevices\A:
  Als je al een sleutel hebt die zo heet verander die dan in DosDevices\B: (dat is dan voortaan je usb-stick) Twee sleutels met DosDevices\A: zullen inderdaad een conflict geven.

  succes,
  Jan
 • [quote:4e8b0c1e18="a.tip"]Bedoel je dat je het hele diskettestation hebt losgekoppeld of dat er wel of niet een diskette in zat? In het eerste geval kan ik me voorstellen dat er iets met de driveletter verandert. Het tweede geval is nieuw voor me.[/quote:4e8b0c1e18]
  Ja, het is gewoonweg een verwisselbare "bay" van een notebook.
  Dus die stak er toevallig niet in > gevolg stick neemt voor zijn sleutelpartitie de eerste vrije letter A.
  Het zou natuurlijk anders zijn moest ik het diskettestation eruitgehaald hebben terwijl de PC aanstond > de stick zou dan B genomen hebben omdat A nog niet vrijgegeven was (letters worden pas vrijgegeven na een reboot)
  Diskettestation er terug in > neemt erstvolgende letter zijnde B > vanaf dat moment zijn die letters niet meer te wijzigen. Maar ja toen Bill Gates zijn OS ontwikkelde bestonden er nog geen USB sticks.
  De hoofdschuldige is natuurlijk de fabrikant die verondersteld dat hij de sleutel op een A of B partitie kan zetten omdat die toch niet meer gebruikt worden. Er moet iets in de software van die stick zitten die de PC doet veronderstellen dat het sleutelgedeelte een diskettestation is, zodat automatisch een diskettestaionsletter (A of B) gekozen word als optie.
  Zoals U ziet is niet alle hardware goed voor de PC. Het merk van de stick: "Pen Drive 2.0"
 • [quote:4cd9392e32="Jan bakker"]Heb je al geprobeerd om in je het in je bios te veranderen?
  Als dat niet helpt zou je kunnen proberen in het register een wijziging aan te brengen: zoek HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\MountedDevices. Daarin staat een sleutel DosDevices\B: Verander deze in DosDevices\A:
  Als je al een sleutel hebt die zo heet verander die dan in DosDevices\B: (dat is dan voortaan je usb-stick) Twee sleutels met DosDevices\A: zullen inderdaad een conflict geven.

  succes,
  Jan[/quote:4cd9392e32]

  Ja, bedankt Jan. In het BIOS kan ik het niet wijzigen. Het is dus wel in het register dat het moet gedaan worden op de plaats waar jij zegt. Maar zoals ik reeds in het begin dit artikel vermelde heb ik reeds eens iets gewijzigd op die plaats naar aanleiding van mijn vraag in een Engelstalig forum en ik kreeg ik dus bij het herstarten een Interrupt Request Error met BSOD. Ik heb het nog eens bekeken: Ik heb tweemaal Mounted Devices: MountedDevice1 en MountedDevices met alle twee de DosDevices\A en DosDevices\B vermeldingen. Waardoor het probleem er niet eenvoudiger mee word.
  Zie bijgeleverde screenshot links op dit ogenblik (geen stick of diskettedrives aangekoppeld en op dit ogenblik word voor het diskettestation bij invoer de letter B genomen)
  http://www.freephotohost.com/view.php?d=10&f=ScrSh024.jpg

  http://www.freephotohost.com/view.php?d=5&f=ScrSh025.jpg
 • mischien zijn je toegewezen drive letters "op".
  Geen idee hoe het in XP zit maar in win'98 kon je in aparaatbeheer de letters aanpassen maar ook de "lastdrive" aangeven. (lastdrive=Z)
 • En wat als je onder apparaatbeheer nu eens die diskettecontroller verwijderd en na een reboot weer laat detecteren? TIs maar een gok hoor, geef geen garantie (geef ik toch al nooit :)

  groetjes Ed
 • [quote:709ad50b14="Edmond Varwijk"]En wat als je onder apparaatbeheer nu eens die diskettecontroller verwijderd en na een reboot weer laat detecteren? TIs maar een gok hoor, geef geen garantie (geef ik toch al nooit :)

  groetjes Ed[/quote:709ad50b14]
  Ja, en dan met USB stick er in!!
 • Ja, zou ik ook kunnen proberen, maar ik heb wel schrik dat die automatische detectie wel eens zou kunnen mislopen. En die moet dan natuurlijk gedaan worden na reboot ZONDER de USB stick erin (anders neemt die natuurlijk automatisch terug de eerst beschikbare letter zijnde A) maar met enkel het diskettestation.
 • Ik denk dat je de wijziging op beide plaatsen (dus in MountedDevices en in MountedDivice1) moet aanbrengen. Zoals je hebt gezien zijn de gegevens voor dosdivices/A: en B: in beide gevallen hetzelfde. Wat jij bij B: hebt staan staat inderdaad bij mij bij A:

  Misisschien gaat er iets niet goed als je A: naar B: noemt. omdat er tijdelijk 2 sleutels bestaan met de zelfde naam. Daarom is het misschien beter om a; eerst naar Z: te hernoemen (in beide gevallen) en dan B: naar A:. Vervolgens kan later Z: naar B: (of wat je maar wilt) worden hernoemd.

  Een mogelijk alternatief:
  Ga tóch naar Systeemwerkset > Systeembeheer > Computerbeheer > Schijfbeheer. je kunt daar inderdaad je a-schijf (floppy) niet wijzigen, maar je usb-stick mogelijk wel! Bij mij staat de usb-stick er namelijk wel vermeld (als M:) Als je hem vervolgens aan een vrije schijfletter toewijst en opnieuw start met het diskettestation docked, herkent windows dat misschien opnieuw als A:……

  Hoop dat het lukt
  Jan
 • Dat laatste ga ik eens uitproberen, maar voor alle veiligheid ga ik toch eerst eens een "image" maken. Je weet maar nooit.
  Voor de toekomst belooft dit toch weer terug hetzelfde te worden, want elke keer dat ik die verwenste USB stick ga ansluiten na een reboot; zonder dat mijn diskette "bay" ingestoken is; gaat die doodleuk weer partitie A nemen.
  En de fabrikant van dit onding ? Hij verkoopt gewoon verder…..
 • Nog even..
  Het is maar de vraag of hij iedere keer weer A gaat innemen. Ik heb nog even op mijn laptop gekeken (een IBM met windows 2000) en daar blijft hij in het register de USB-stick als F vasthouden, óók als de usb-stick er niet in zit en óók als de dvdspeler in de bay zit.
  Ik denk dat de enties die beginnen met \?? de herkende drives zijn, die voor het vastellen van de letter die erbij hoort vergeleken worden met de \A;, \B;, enzovoorts die er onder staan. Zoals je kunt zien komen de waarden van een \?? altijd overeen met een van de entries met een letter. Bovendien: het is nu toch ook zo dat je floppy een B: wordt ongeacht of de USB-stick er in zit of niet?

  groeten,
  Jan
 • Begrijp ik niet goed. In elk geval is het dat de stick verdeeld is in 2 partities: een Dos partitie (voor het sleutel gedeelte) die dus door de PC altijd als een Dos drive (diskette drive) zal aanzien worden en dus de letter A of B gaat krijgen naargelang wat vrij is.
  Eens die keuze gemaakt blijft die letter blijkbaar behouden; wat niet het geval is met de 2e partitie van de stick die alle letters toegewezen kan krijgen naargelang wat vrij is (dus van D tot Z).
  In een ander gedeelte van dit forum leg ik uit dat ik ook voortdurend problemen heb met mijn 2 externe HDD die elk in resp. 2 en 4 partities verdeeld zijn.
  Onmogelijk een vaste letter(s) aan een partitie te binden indien ik niet zeer goed oplet wanneer en onder welke omstandigheden ik een HDD uitplug. En met de uitplugbare DVD drive word het er niet eenvoudiger op. Normaal is dat dus de "D"; maar laatst kreeg die zo maar eventjes de letter "P" toegewezen. Van een gekke boel gesproken.
  Ik heb daar nog maar weinig reaktie op gekregen.
 • Als je bang bent met een registerwijziging de zaak in het honderd te sturen, kun je er toch eerst een backup van maken.
  Het is waarschijnlijk voor het huidige doel niet eens nodig dat voor het hele register te doen (maar toch ook doen voor als er meer mis gaat).
  Je exporteert MountedDevices en MountedDivice1 ergens heen. Dan kun je ze later weer terug importeren. Na herstart is dan alles weer bij het oude.
  Met name als alles weer in orde is met je flop op A, kun je, als je stick het weer eens in de war heeft gestuurd, de juiste instellingen weer terugzetten.

  Dat geschuif met drive letters blijft altijd een probleem, zeker als je een extern apparaat aan verschillende computers hangt met afwijkende aantallen partities.
  Ik heb daar wat aan gedaan door mijn CD/DVD branders en spelers hoge drive letters te geven (M en N), omdat anders de partities van de externe drive zich tussen de beataande partities en de CDROM's nestelen, waardoor de laatste van drive letter veranderen. Nu komen de externe partities gewoon na de vaste.
  Verder heb ik de externe partities namen gegeven zoals bv. ED2P3, wat betekent Externe drive 2, Partitie 3.
  Het verdient geen schoonheidsprijs maar is bruikbaar in de praktijk.
 • Ik weet niet of het nog werkt, maar heel vroeger, toen alles nog klein en beperkt was kon je diskettes copiëren d.m.v. copy A: B:
  Wegens de kleine geheugens van toen was je daarna een poosje bezig als een DJ: Plaats nu diskette A, plaats nu diskette B enz. Tijdens deze procedure wisselde de naam van het diskettestation steeds van A naar B en omgekeerd. Zou dit een truc kunnen zijn om hem geforceerd van naam te laten veranderen?

  Jan de Boer
 • [quote:bd2f184700="a.tip"]Dat geschuif met drive letters blijft altijd een probleem………………[/quote:bd2f184700]
  Die Backup van het spefieke reg gedeelte had ik nog niet aan gedacht.

  Voor de wisselende drive letters van alles boven C is de naam van de partitie die gelukkig nog behouden blijft natuurlijk noodzakelijk.
  Het blijft nochthans een feit dat alle snelkoppelingen naar mappen en zo niet meer werken zolang de originele letter van voorheen niet terug gegeven word aan de partitie. Mijn 2 externe HDD (2 part. en 4 part. resp.) blijven gelukkig meestal aangekoppeld. Als ik er een loskoppel moet ik alleszins niet ondoordacht te werk gaan. Zoniet ben ik na het terug aankoppelen al gauw een halfuur bezig, zoals ik in een andere post uiteenzette:
  1) de PC moet terug opgestart worden omdat de vorige drive letters op dat moment niet onmiddellijk terug beschikbaar zijn
  2) De 4 instellingen voor "automatisch opstarten"; indien men dit niet wil (enorm tijdverlies omdat de drive steeds volledig gescand word); elk voor iedere partitie terug moeten ingesteld worden op "geen actie ondernemen".
  3) Herstelpunten die ik normaal enkel voor mijn C voorzie (indien men regelmatig een BU van andere partities maakt is voor deze partities een herstelpunt totaal overbodig) moeten voor alle andere partities terug elk stuk voor stuk geannuleerd worden.
  4) Om wat ruimte op mijn C (laptop!) te rekupereen moeten alle herstelpunten die op dat moment gemaakt waren voor de F,G,H,I,J,L partities gewist worden door: > nieuw herstelpunt maken > en dan in het "opruimen" menu > alle vorige herstelpunten behalve het laatst gemaakte wissen.

  Ik noem dit niet "Plug and Play" maar "Don't Unplug if you want to Play"

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.