Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Ruilen van mobo, zonder herinstallatie van WinXP?

None
22 antwoorden
 • Ik denk dat dit de beste plek is voor het draadje, aangezien we het hier over softwareproblemen gaan hebben. :wink:

  Ik heb nu WindowsXP Pro SP2 draaien op mijn bak, echter ik wil het mobo van de PC van mijn ouders (Abit NF7-S) omruilen met mijn huidige Gigabyte 7VAX. De reden? Tja ik wil een beetje gaan OC'en, schijnbaar is de Abit daar zeer geschikt voor (het is rev2.0 overigens). Verder heeft deze nForce2, dat is toch een tikkie sneller dan mijn KT400 en daarmee komen m'n 2 reepjes RAM beter tot hun recht. :wink:

  Wat mijn vraag nu is…is het mogelijk dit moederbord om te ruilen zonder mijn PC te hoeven herinstalleren (die van mijn ouders moet toch, dus geen probleem)? Ik heb dit eerder gedaan bij 2 soortgelijke systemen (alleen ging het toen om P4 moederborden) en daarbij lukte het niet. Ik kreeg een BSOD met een foutcode waarin aangegeven werd dat de schijfaansturing niet meer klopte (andere chipset, dus kan kloppen).

  Nu vraag ik mij af of het niet mogelijk is dit toch om de één of andere manier voor elkaar te krijgen, drivers pre-installeren ofzo?

  Iemand dit hier meer van weet? Ik hoor het graag! :D

  Alvast bedankt,

  Michel.
 • Neej dat kan niet, en ook al kon het wel dan is het heel onverstandig. Na zo'n grote hardware wisseling zal windows of helemaal niet meer draaien, of met grote snelheids verliezen.
 • Dat wordt erwtensoep. Zou er geen minuut aan verspillen. Je bent, als je het zaakje al draaiend krijgt, de rest van het jaar met probleemoplossing bezig.
 • Ok dat is duidelijk. Ik dacht, wellicht is daar een iets voor maar helaas.

  Martijn, je geeft aan dat het niet mogelijk is. Uit nieuwsgierigheid zou ik dan willen weten waarom dat niet mogelijk is, wat vormt het obstakel. Afgezien van problemen die dan op zullen treden.
 • Het heeft o.a. te maken met de chipset drivers waarvan je wisselt. Dit heeft een andere aansturing, en andere verwerking dan de drivers die er nu al opstaan. Windows zal zich de pleures schrikken met al die nieuwe hardware en komt of met een blauw scherm of blijft in een loop opnieuw starten.

  Zelf ben ik een keer verwisseld van mb met de zelfde chipset. Dit ging wel zonder al te grote problemen. Maar ook hier een groot prestatie verlies. Na het helemaal opnieuw installeren ging het aardig sneller.

  Ik weet niet helemaal of mijn verhaaltje honderd procent klopt, maar er zijn zeker mensen die er meer van weten.

  Om een lang verhaal kort te maken: Wisselen oke, maar doe dan ook een nieuwe windows installatie.
 • het niet of gedeeltelijk opstarten van win xp komt idd door de chipset op het mobo .
  en ook gedeeltelijk door de drivers .
 • Ok bedankt voor de uitleg.

  Nog 1 ding, hoe zit het met de activatie van Windows. Is een nieuw mobo niet een dusdanige ingreep (wanneer het wel mogelijk is) dat Windows dan gaat zeuren?
 • ben ik waarschijnlijk een uitzondering, maar destijds had ik een mobo vervangen waar een intel celeron op zat naar een mobo (msi kt4 ultra dacht ik) met een athlon XP1800+ op zonder de windows te vrvangen.

  eerst onstabiel maar na een update van men mobo drivers (waren destijds de via 4in1 drivers) heeft het systeem nooit een krimp gegeven
 • Inderdaad die uitzondering heb ik hier ook.
  Ik ben van een p4g8x deluxe met een pentium 4 2.4 ghz naar een chaintech 7vjl apogee moederbord gegaan met een t-bred 2700+ cpu.
  Windows XP heeft geen krimp gegeven.
  Even de oude drivers eraf gooien en de nieuwe erop en hij loopt nog altijd.
 • [quote:7d1f97e63d="beetlejuice"]Inderdaad die uitzondering heb ik hier ook.
  Ik ben van een p4g8x deluxe met een pentium 4 2.4 ghz naar een chaintech 7vjl apogee moederbord gegaan met een t-bred 2700+ cpu.
  Windows XP heeft geen krimp gegeven.
  Even de oude drivers eraf gooien en de nieuwe erop en hij loopt nog altijd.[/quote:7d1f97e63d]

  eens : het is wel mogelijk, maar dan moet je weten wat je moet doen om hem weer stabiel te krijgen, met altijd nog een kleine kans dat je last krijgt van bijv een leftover van een driver. Ik heb het op een pc ook gedaan en draait stabiel. Wel belangrijk is dat voor je van mobo wisselt de windows installatie al stabiel is.

  Het is een kwestie van weten wat je doet of geen risico nemen. Ook een kwestie van tijd. En een frisse installl is ook goed op zijn tijd.
 • Zelf nog nooit geprobeerd, maar dit in mijn archief teruggevonden:


  Een nieuwe installatie is over het algemeen NIET nodig.
  Op de XP cd staat in de support\tools dir een redist.cab waarin SYSPREP.EXE en FACTORY.EXE zitten.
  Pak deze progjes uit op je C: schijf (VOORDAT JE HET NIEUWE MOBO INSTALLEERD), open een command prompt en geef het volgende:

  sysprep -reseal -quiet -nosidgen -activated -mini -pnp -reboot

  Het systeem 'reset' de hardware config en zal na opstarten de zgn. mini setup uitvoeren die normaal ook tijdens een installatie plaatsvindt.
  Nadat het systeem is afgesloten en wil 'rebooten', zet je de PC uit en bouwt het nieuwe mobo in.
  Starten, mini setup, evt. extra/specifieke drivers installeren, klaar.

  Suc6 :wink:
  En hou ons op de hoogte.
 • [quote:940b54f6ad="Boerke87"]Is een nieuw mobo niet een dusdanige ingreep (wanneer het wel mogelijk is) dat Windows dan gaat zeuren?[/quote:940b54f6ad]Tja, iets gezeur is er altijd. Dat is de activatie op zich. Als dat niet gaat, dan kan je bellen. Tot nu toe, en ik heb al vele malen gebeld :cry:, en is de activatie altijd gelukt :).
 • [quote:a33ca18853="Eddy X"]Zelf nog nooit geprobeerd, maar dit in mijn archief teruggevonden:


  Een nieuwe installatie is over het algemeen NIET nodig.
  Op de XP cd staat in de support\tools dir een redist.cab waarin SYSPREP.EXE en FACTORY.EXE zitten.
  Pak deze progjes uit op je C: schijf (VOORDAT JE HET NIEUWE MOBO INSTALLEERD), open een command prompt en geef het volgende:

  sysprep -reseal -quiet -nosidgen -activated -mini -pnp -reboot

  Het systeem 'reset' de hardware config en zal na opstarten de zgn. mini setup uitvoeren die normaal ook tijdens een installatie plaatsvindt.
  Nadat het systeem is afgesloten en wil 'rebooten', zet je de PC uit en bouwt het nieuwe mobo in.
  Starten, mini setup, evt. extra/specifieke drivers installeren, klaar.

  Suc6 :wink:
  En hou ons op de hoogte.[/quote:a33ca18853]

  Dat wist ik ook niet. DEze gaat ook in mijn archief :D
 • Ik heb er een hard hoofd in. Maar laat iemand het eens even proberen, en de resultaten hier melden. Ben eigenlijk best wel benieuwd.
 • Ik heb een paar maanden terug een systeem gerepareerd. Deze had een defect motherboard (lekkende elco's). Mobo vervangen en XP deed het pas weer na een verse installatie. PC weigerde op te starten. :roll:

  Als het mobo niet teveel afwijkt qua chipset kan het misschien wel.
 • Soms gaat het goed. Bij een familielid was er een probleem met een AMD moederbord. Ze draaide Millenium. Ik heb er toen een oud Intel Aopen 800 MHz moederbord, dat ik nog had liggen, ingezet, alles aangesloten en opgestart. Er kwamen wat "new hardware found" mededelingen en er werd het een en ander geinstalleerd. Toen dat klaar was, werkte, tot mijn verbazing, alles perfect. Had ik nooit van Millenium verwacht.
 • Het is een ander voor beeld maar: Ik had een computer met 2.8 ghz en het moederbord ging kaspot in garantie dus HD er uit gehaalt in anderen pc en niet willen draaien weer los gekoppelt anderen hd er bij wara windows ook nog op stondt eigen hd van die pc en die draait wel, maar de programma's die op die anderen hd staat sommigen kon ik een snelkoppeling maken dus gedaan en draait.
 • [quote:ddd358faf7="gerben"]Ik heb er een hard hoofd in. Maar laat iemand het eens even proberen, en de resultaten hier melden. Ben eigenlijk best wel benieuwd.[/quote:ddd358faf7]Dit is duidelijke vraag, met een volgens mij on-topic antwoord. Dus ik hoop dat dit niet wordt gezien als een oud topic onnodig omhoog schoppen.

  Ik heb dit pas uitgeprobeerd met WIndows MCE van een Nforce2 systeem met Athlon XP naar een Nforce3 systeem met Athlon64 CPU. Ik heb als toevoeging wel zoveel mogelijk drivers gedeinstalleerd die te maken hadden met de hardware. Dit werkt dus. In eerste instantie ging het mis, systeem was te langzaam tot ik me bedacht dat de Nforce een IDE driver hadden met een waarschuwing erbij. Die verwijdert en ik had mijn oude snelheid terug en dus een goede installatie. Ik ben nu nog even op zoek naar een programma die oude drivers uit de WIndows installatie vist. Dat is pas nog genoemd. Alleen ik ben nog zoekende, hier stond het niet in.
 • Een programma dat dit doet is "my drivers". Even met google een download site zoeken. I s de eerste 14 dagen gratis.
 • Even een aanvulling; een bestaande Windows installatie loopt meestal vast op de IDE drivers bij het veranderen van het moederbord.
  Indien je nog toegang hebt tot Windows, kan je voor de installatie van een nieuw moederbord de IDE driver veranderen in een "standaard" Windows driver.
  Moederbord vervangen en opstarten in veilige modus, waarna je de juiste drivers installeert.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.