Vraag & Antwoord

OS Windows

Windows XP installatie

Anoniem
Binary
21 antwoorden
 • Ik heb Windows XP opnieuw geinstalleerd. Nu staan de programmas die ik voor de herinstallatie op de PC had staan nog in Windows Verkenner en dat geeft ook niet. Maar ik kom ze niet meer tegen bij Start-Alle Programmas en ook niet bij Start-Configuratiescherm-Software dus kan ik ook die programmas niet verwijderen. Kan iemand mij vertellen hoe ik de software weer zichtbaar krijg behalve in Windows Verkenner.

  Groeten en alvast bedankt
 • Ik begrijp hieruit dat je Windows over de bestaande installatie hebt geinstalleerd? Volgens mij zit er dan niets anders op dan nieuwe snelkoppelingen naar het start menu te kopieren. Of de software opnieuw installeren natuurlijk. De vraag is namelijk ook of de software nog wel werkt. Ik ben niet zo'n fan van windows over windows installeren. Ik doe liever een schone installatie. Gaat wat meer tijd in zitten maar je hebt wel weer een lekker schoon en snel systeem.
 • Ik denk dat ik de software maar opnieuw ga installeren.
  Maar een schone installatie hoe doe ik dat dan.
  Daarbij wordt je harde schijf geformatteerd toch? Althans je bent in ieder geval al je gegevens kwijt.Maar die keuze krijg ik niet als ik de Windows XP cd gebruikt.
 • [quote:ada1b8dd37="erniepernie"]Maar een schone installatie hoe doe ik dat dan.
  Daarbij wordt je harde schijf geformatteerd toch? Althans je bent in ieder geval al je gegevens kwijt.Maar die keuze krijg ik niet als ik de Windows XP cd gebruikt.[/quote:ada1b8dd37]Als je start vanaf de XP krijg je op 'n gegeven moment de keuze de partitie te verwijderen, doe dat en maak vervolgens een nieuwe aan. (LET OP: alle data op die partitie gaat verloren!). Alles wijst zichzelf.
 • Oja daar ligt mij iets van bij. Maar ik probeerde een partitie te verwijderen en toen kreeg ik de mededeling dat op deze partitie bestanden stonden die nodig waren of zo iets.

  Er waren 2 partities 1 grote iets van 114 GB en 1 van 8 mb dacht ik me te herinneren. Dus toen ik die partities niet kon verwijderen heb ik Windows XP er over heen gezet.

  Herken je dit probleem of doe ik als leek iets niet goed.
 • Om nog even terug te komen op jou opmerking in je eerste antwoord.

  Inderdaad doet niet alle software het meer, maar sommige programmas doen het nog steeds.

  Maar ik zou ook wel een schone installatie willen doen.

  Ik heb trouwen een cd met Windows XP die alleen voor een Dell computer is te gebruiken maar dat moet toch niet uitmaken?

  Groeten
 • [quote:c0614a2cf5="erniepernie"]Oja daar ligt mij iets van bij. Maar ik probeerde een partitie te verwijderen en toen kreeg ik de mededeling dat op deze partitie bestanden stonden die nodig waren of zo iets.

  Er waren 2 partities 1 grote iets van 114 GB en 1 van 8 mb dacht ik me te herinneren. Dus toen ik die partities niet kon verwijderen heb ik Windows XP er over heen gezet.

  Herken je dit probleem of doe ik als leek iets niet goed.[/quote:c0614a2cf5]Je dient de partitie van 114GB te verwijderen. Die van 8MB kun je inderdaad niet verwijderen, hoeft ook niet.
 • Ik krijg op een gegeven moment het volgende te zien:

  c: partitie 1 (ntfs) 114432 mb
  niet gepartitioneerde 8 mb

  Dan probeer ik de bovenste te verwijderen door op "D" te drukken maar krijg ik de volgende mededeling:

  Setup kan de gevraagde bewerking niet op de geselecteerde partitie uitvoeren.
  Deze partitie bevat tijdelijke installatiebestanden die vereist zijn voor het voltooien van de installatie.

  Ik zal wel wat verkeerd doen. Graag weer hulp
 • [quote:15e2e79bf1="erniepernie"]Ik krijg op een gegeven moment het volgende te zien:

  c: partitie 1 (ntfs) 114432 mb
  niet gepartitioneerde 8 mb

  Dan probeer ik de bovenste te verwijderen door op "D" te drukken maar krijg ik de volgende mededeling:

  Setup kan de gevraagde bewerking niet op de geselecteerde partitie uitvoeren.
  Deze partitie bevat tijdelijke installatiebestanden die vereist zijn voor het voltooien van de installatie.

  Ik zal wel wat verkeerd doen. Graag weer hulp[/quote:15e2e79bf1]Kun je ook kiezen voor formatteren?

  \\Edit: Met Delpart kun je ook eenvoudig de partitie verwijderen. Zet dat bestandje bij een boot floppy en start ervan op. Type in DOS delpart.exe in. De rest wijst zichzelf.
 • Nee ik kan niet kiezen voor formateren.

  Trouwens ik heb geen floppy drive maar ik neem aan dat het ook met een cd kan. Hoe maak ik eigenlijk die boot cd.

  En op die cd zet ik dan ook dat programma "Delpart"?
 • Bootable CD haal je hier. Brand 'm als image met bijvoorbeeld Nero.
  Er is vast wel een manier om delpart erbij te krijgen maar wat je ook kunt doen is delpart.exe simpelweg op een CD-R(W) zetten en deze in de CD/DVD speler stoppen zodra je opgestart hebt met de bootable CD van hierboven.
 • Heb nu een bootable cd gemaakt en deplart op een andere cd gezet.

  Als ik ik nu opstart met de bootable cd in de drive krijg ik hetzelfde verhaal.

  Ik een 2 keuzes:

  1 windows xp home edition
  2 windows setup

  Ik kies voor windows setup. Daarna de volgensde keuzes:

  1 druk op enter als u Windows XP nu wilt installeren
  2 Druk op R als een windows XP installatie wilt herstellen of repareren
  3 druk F3 als u setup wilt afsluiten zonder Xp te installeren.

  Ik kies voor optie 1

  En dan kom ik weer bij scherm met de partities die ik niet kan verwijderen.

  Wat doe ik dan toch verkeerd.

  Want ik kom ook nooit een dos prompt tegen.
  Of moet ik kiezen voor opstarten in veilige modus met dos prompt?

  Bedankt weer
 • [quote:92788e7446="erniepernie"]Of moet ik kiezen voor opstarten in veilige modus met dos prompt?[/quote:92788e7446]Juist, die moet je hebben.
 • Als dat ook niet wil lukken, doe dan het volgende: Start Nero Burning ROM. Wanneer de Wizard gestart wordt, kies je linksbovenaan voor CD en vervolgens voor CD-ROM (opstartbaar). Selecteer dan "Imagebestand". Deze zal dan verwijzen naar C:\Program Files\Ahead\Nero\DosBootimage.IMA. Klik vervolgens op Nieuw. Nu kun je volgens mij zelfs de delpart.exe toevoegen. Brand vervolgens deze compilatie. Als je nu opstart van deze CD moet je in DOS komen, type delpart.exe en verwijder de partitie.
 • Ook geprobeerd maar werkt ook niet. Iemand enig idee waar dit aan kan liggen?
 • De indeling van mijn schijf is NTFS heeft dat er wat mee te maken misschien?
 • Volgens mij start je niet echt vanaf de CDROM op. Je moet dan tijdens het opstarten de melding krijgen "Druk op een toets om vanaf CDROM op te starten", en dan druk je uiteraard op een toets. Krijg je die melding niet, dan zul je eerst je BIOS aan moeten passen om het booten vanaf CDROM mogelijk te maken.
  Uit je verhaal maak ik nl op dat je al een keer de setup hebt gestart vanuit Windows, en dan is het (uiteraard) niet mogelijk om een partitie te verwijderen. In jouw verhaal kom je dan bij een bootscherm uit dat pas zou mogen komen [i:2eab91514e]nadat[/i:2eab91514e] de keuze voor het booten vanad CDROM al is geweest. Dus vanaf dat moment is Windows al weer actief, ook al zie je daar verder niks van.
  Enige oplossing is dus om echt te booten vanaf CDROM, of om delpart op een bootdiskette te kopiëren en daar vanaf op te starten. Dan kun je de partitie wel verwijderen. Maar ook dan moet je weer vanaf CDROM op kunnen starten om een nieuwe installatie uit te voeren.
 • Ik had al het idee dat er niet vanaf de cd-rom geboot werd maar er staat in mijn bios toch eerst vanaf cd-rom en daarna vanaf de harde schijf. Dus ik begrijp er niks van. Of moet ik nog ergens iets veranderen?

  Bedankt weer
 • [quote:7dd8850572="erniepernie"]Ik had al het idee dat er niet vanaf de cd-rom geboot werd maar er staat in mijn bios toch eerst vanaf cd-rom en daarna vanaf de harde schijf. Dus ik begrijp er niks van. Of moet ik nog ergens iets veranderen?[/quote:7dd8850572]Dan lijkt het erop dat je boot cd niet goed is. Kijk daar eens naar. Probeer hem anders eens in een ander systeem. Wordt er dan wel opgestart van de CD?
 • Mocht je systeem een diskettestation hebben, dan kun je ook nog de setup starten door een 6-tal diskettes aan te maken en daarmee op te starten. Download het bestand waarmee je deze diskettes kunt aanmaken hier: http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=KB;EN-US;Q310994

  Soms helpt het nog wel eens om de volgorde in de BIOS te veranderen naar een andere instelling, waarbij CDROM toch voor de HDD komt te staan (bv Floppy, CDROM, HDD).

  En het gebeurt ook nog wel dat men de CDROM in de brander doet in plaats van de DVD-speler. Als deze laatste dan niet vanaf CDROM kan booten (afhankelijk van de BIOS), dan lukt het booten natuurlijk ook niet. Is dat wel het geval, probeer dan juist eens de CDROM in de brander uit.

  Tot slot is het niet uitgesloten dat een OEM-versie niet bootable is. Hangt er een beetje vanaf hoe die gestart moet worden. Even uitproberen in een ander systeem zou inderdaad duidelijkheid moeten geven.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.