Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Multiboot met Pre Install van XP zonder XP CD

Anoniem
None
11 antwoorden
 • Ik zit inmiddels een dagen te proberen om naast de Pre Install XP van Dell WIN ME aan de praat te krijgen (Multiboot).
  Werkwijze:
  Image gemaakt van de preinstall XP.
  De HD verdeelt in meerdere partities.
  Op de C: partitie heb ik WINME met de nodige drivers geinstalleerd.
  Op de D: partitie heb ik de XP image teruggezet.

  Tot nu toe kan ik alleen WIN ME opstarten. Van XP geen spoor te bekenen ondanks het terug zetten van de image.

  Hoe krijg ik nu XP werkend, zodat het een multiboot systeem wordt metde keuze uit WIN ME of WIN XP?

  Alvast bedankt
 • Hiervoor zul je de boot.ini aan moeten passen. Start > Instellingen > Configuratiescherm > Systeem > Tabblad geavanceerd > Onder Opstart- en herstelinstellingen klik je op Instellingen > Bewerken > Hier moet je een regelen toevoegen die verwijst naar je Windows XP installatie.

  Wat je ook zou kunnen doen is een boot manager installeren zoals Boot Magic.
 • Ik ga dit eens zoeken en proberen.
 • Gaat op die manier echt niet lukken. Boot.ini (samen met NTLDR en NTDETECT.COM) zou in dat geval op de eerste partitie moeten staan, en dat is niet het geval.

  Lees de FAQ eens door: http://forum.computertotaal.nl/phpBB/viewtopic.php?t=93702 (vraag 14)

  Enige oplossing in jouw situatie: gebruik een bootmanager (bv Bootmagic)
 • [quote:2620d16274="Binary"]Gaat op die manier echt niet lukken. Boot.ini (samen met NTLDR en NTDETECT.COM) zou in dat geval op de eerste partitie moeten staan, en dat is niet het geval.[/quote:2620d16274]Hij heeft Windows ME toch op C: staan, die start op. Hij kan daar toch de boot.ini aanpassen? Of zie ik iets over het hoofd?
 • Sinds wanneer bezit WinME een boot.ini? Ik heb alles daarover in de FAQ uitgelegd, dus dat ga ik hier niet allemaal herhalen. Neem van mij aan dat het onmogelijk is om in deze situatie beide aan de praat te krijgen zonder bootmanager. Daarvoor zou je WinXP moeten [i:b36d93532f]installeren[/i:b36d93532f] op een 2e partitie. In dit geval is WinXP als image terug gezet, en dat kan alleen als dat ook op de C: partitie gebeurt. En dus zul je met een bootmanager de 1e partitie op hidden moeten zetten.
 • [quote:086aa7a508="Binary"]Sinds wanneer bezit WinME een boot.ini? Ik heb alles daarover in de FAQ uitgelegd, dus dat ga ik hier niet allemaal herhalen. Neem van mij aan dat het onmogelijk is om in deze situatie beide aan de praat te krijgen zonder bootmanager. Daarvoor zou je WinXP moeten [i:086aa7a508]installeren[/i:086aa7a508] op een 2e partitie. In dit geval is WinXP als image terug gezet, en dat kan alleen als dat ook op de C: partitie gebeurt. En dus zul je met een bootmanager de 1e partitie op hidden moeten zetten.[/quote:086aa7a508]Je hebt gelijk.. :oops:
 • Ik ga proberen om gebruik te maken van een Bootmanager.
  Of dit lukt weet ik.
  Bestaat er misschien ergens een Freeware Bootmanager?

  Overigens gaat het over een Dell Inspirion 510m laptop waar een preinstall XP opstaat.
  Dat er een WIN XX ook geinstalleerd moet worden heeft te maken met wat oudere WIN98 communicatie software. Onder XP krijg ik namelijk de melding dat er geen device driver wordt gevonden. Dit staat overinges wel in de config.sys van XP. Met een multiboot systeem hoop is de 'oude' software met de device driver wel te kunnen laten werken.( zo als van ouds met een oudere WIN 98 laptop)
 • Hmm, of dat lukt zou je nu toch al moeten weten als je er al WinME op hebt gezet. Maar een freeware bootmanager kun je hier vinden: http://www.ranish.com/part/xosl.htm
  Nu is XOSL niet de eenvoudigste bootmanager, maar hij is erg uitgebreid en werkt prima. Wel even goed de handleiding lezen.
 • Ik heb via via een Bootloader gevonden en actief gezet.

  Resultaat: een dualboot systeem.

  Jullie allen bedankt voor de helpende hand.

  Binary:
  die link waar je uitleg geef over multiboot is duidelijk en zeer hulpzaam.
  Heeft uiteindelijk geleidt tot de oplossing. Bedankt
 • :lol: Graag gedaan :lol:

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.