Vraag & Antwoord

OS Windows

Besturingssysteem naar snelste schijf verplaatsen. Kan dat?

Anoniem
None
12 antwoorden
 • Ik heb vandaag een nieuwe harde schijf gekocht bij de LIDL. 250 gig en 16 mb…

  Die schijf is veel sneller dan m'n huidige schijf (Seagate) waar m'n besturingssysteem op staat. Nu zou ik graag mijn besturingssysteem (Windows XP Pro) verplaatsen naar die nieuwe schijf om m'n systeem weer wat sneller te maken. Is dat mogelijk?

  Ik heb beide schijven al geplaatst. De nieuwe schijf als slave en 't werkt allemaal prima…
 • Als je alles op je nieuwe schijf net zo werkend wilt hebben als op je oude, waarna je de oude bijvoorbeeld kunt wissen en voor wat anders gebruiken, heb je een IMAGE-programma nodig. Dit maakt een exakte kopie van je HD, inclusief Windows, registerverwijzingen etc. Je maakt dus een kopie van oud –> nieu, hangt vervolgens de nieuwe als master in (oude eventueel als slave) en je kunt zo weer door. Hoeft verder NIETS veranderd te worden.

  Een gewone backup i.p.v. een image werkt niet, omdat daarmee het besturingssyeteem niet meekomt. Copy C; D: werkt ook niet omdat je vanuit Windows niet Windows zelf kunt kopieren.

  Bekende betaalprogrammas zijn Acronis True Image en Norton Ghost. Er zijn in het Freewarecircuit wel programmatjes die betrouwbaar zeggen te zijn. Z|oek maar eens op Harddiskcopy etc.
 • Thanks!!!

  Ik gebruik regelmatig Norton Ghost in een netwerkomgeving.

  'k Wist niet dat ik 't ook zo kon gebruiken!

  Nogmaals bedankt!
 • Kies dan wel voor de optie Disk Clone. Dit is een exakte kopie van de HD, dus niet gecomprimeerd. Of maak een gecomprimeerde image ergens anders op en pak die op je nieuwe schijf uit. Zelfde resultaat.
 • Schijffabrikanten hebben ook vaak programmaatjes voor dit doel. Werkt vanaf flop. Als jouw versie van Ghost nog geen disc clone optie heeft, zou je eens op de website van de fabrikant kunnen kijken.
 • Voor zover ik heb begrepen moet je geen tragere schijf of CDROM aan dezelfde IDE controller hangen. Dan kun je snelheid verliezen.
 • Dit laatste punt is tegenwoordig helemaal niet meer van toepassing. Er kunnen 2 apparaten met verschillende snelheden zonder problemen op 1 IDE kanaal worden geplaatst zonder nadelige gevolgen. Gelukkig maar, want anders zou die snelle schijf waarschijnlijk ook door de oude schijf worden afgeremd.

  PS: Hierboven wordt door KeesA gesteld dat de nieuwe schijf na het clonen eventueel als slave zou kunnen werken. Maar dat is niet het geval. De nieuwe schijf zal als C: station moeten werken, en dus als Master moeten worden geplaatst. Anders zou de PC helemaal niet eens van de nieuwe schijf starten!
 • "Dit laatste punt is tegenwoordig helemaal niet meer van toepassing. Er kunnen 2 apparaten met verschillende snelheden zonder problemen op 1 IDE kanaal worden geplaatst zonder nadelige gevolgen. "

  Nuttig om te weten. Is dit een eigenschap van het moederbord en zijn drivers of wordt dit bepaald door de systeem software?
 • Lijkt me iets van het moederbord / nieuwe type IDE kabels.
 • voor zover ik het heb begrepen werkt dat pas vanaf UDMA66. als je oude hardeschijf dat niet ondersteunt zal hij je nieuwe nog steeds vertragen.
  hetzelfde geldt trouwens voor cd-romspelers; dvd-spelers vertragen weer niet.
  het is trouwens sowieso beter om een cd-rom/dvd-speler op een ander kanaal aan te sluiten aangezien je niet tegelijk kunt lezen en schrijven op één kanaal. op twee kanalen aansluiten is dus sneller als je schrijf van cd/dvd naar schijf en andersom. bij 'on the fly' kopieren van cd's kan het juist weer handig zijn om je speler en je brander op twee verschillende kanalen aan te sluiten.

  /edit: p.s. gebruik wel een 80-aderige IDE-kabel bij DVD-spelers en nieuwe harde schijven.
 • Ook geen swapfiles op de oude schijf zetten dus.
 • [quote:a7603be1b0="a.tip"]Ook geen swapfiles op de oude schijf zetten dus.[/quote:a7603be1b0]

  Niet helemaal mee eens. Ik zou in elk geval [i:a7603be1b0]ook[/i:a7603be1b0] een extra swapfile op de 2e HDD aanmaken. Maar het lijkt me in elk geval zinvol omdat de systeemschijf veel gebruikt zal worden.
  Ik geef toe dat de vraag of het nuttig is alleen beantwoord kan worden door een systeem langdurig te testen. Maar ik zou zo snel geen goede reden weten om het niet te doen. Het IDE kanaal is in principe snel genoeg om gegevens van 2 apparaten te verwerken. En zo geweldig veel data zal er toch niet van of naar de swapfile worden geschreven.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.