Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Slaapmodus: Onvoldoende sys.bronnen beschikbaar om API te vo

redsandro
9 antwoorden
 • Ik heb in het energiebeheer van Windows de optie om de slaapmodus mogelijk te maken geactiveerd, en toen kwam erop de C-schijf netjes een bestand genaamd 'hiberfil.sys' ter grootte van mijn geheugen, en de slaapmodus werkte prima.

  Tegenwoordig krijg ik wanneer ik de slaapmodus activeer een fractie van een seconde een zwart scherm en daarna een ballonnetje met de tekst 'onvoldoende systeembronnen beschikbaar om api te voltooien'.

  Wat gaat er fout? De Gigabyte geheugenruimte op de vaste schijf is permanent gereserveerd, dus daar kan het niet aan liggen..
 • Is je schijf dan soms bijna vol?

  Probeers eens: hyber uit zetten-dan rebooten-als het goed is is hyberfil.sys verdwenen, zoniet dan handmatig verwijderen-dan hyber weer aanzetten.
 • Nee, los van de gereserveerde gig is er nog bijna tien Gigabyte vrij.

  Ik kwam er laatst achter dat het wel werkte als ik eerst bijna alle programma's afsloot. Maar de bedoeling is juist dat ik dat niet hoef te doen en dat ik bij het opstarten meteen met alles verder kan werken. Op mijn laptop werkt dat immers ook. Ironisch verschil: mijn desktop (waar dit topic op slaat) heeft dus een Gigabyte geheugen, maar mijn laptop maar 256 megabyte.
 • De API lijkt mij in dit geval de modus "slaapstand" en de daar bij behorende systeembronnen lijkt mij in dit geval de hoeveelheid virtueel ram die door het systeem is weggezet om de inhoud van het werkram in op te slaan.
  Dat bestand hyberfil.sys wordt eenmalig aangemaakt en wordt naderhand alleen maar gecheckt bij een systeemstart op grootte, het wordt niet bit voor bit gecontrolleerd op integriteit (bestaat de in de tabel opgenomen hoeveelheid bits wel daadwerkelijk ?)
  Het bestand zou corrupt kunnen zijn geraakt en op 1 of andere manier niet meer de benodigde grootte kunnen zijn.
  Dat jij in de eigenschappen van het bestand wel 1 GB aan ruimte ziet hoeft ook nog niet te betekenen dat er daadwerkelijk 1 GB in allocatie staat, hardeschijf tabellen kunnen beschadigd raken…

  Daarom; heb je al mijn voorgaande tip geprobeert?
  Mocht dat helpen dan zou je eens een harde schijf controlle doen, mogelijk zijn er sectoren beschadigd.
 • (Sorry 4 the delay)
  Slaapmogelijkheden uit en aangezet, bestand via een omweg verwijdert en slaapfunctie weer uit en aan gezet. Geen slechte sectoren of iets, heb laatst nog mijn hele WinXP install partitie gekloont naar een andere (snellere) harde schijf. Maar nog steeds kan ik alleen slaapstand activeren als ik zo ongeveer alles heb afgesloten.

  Bovendien zeurt ie bij het _activeren_ van de slaapstand al nog voordat Windows begint met schrijven van hiberfil, en niet bij het ontwaken (lezen van de file).

  Raar.
 • Dan zijn nu ook mijn tips ten einde….
 • Dat "hiberfil.sys" bestand is net zo groot als het interne geheugen….. Maar als je heel veel programma's open hebt staan is je interne geheugen vroeg of laat niet meer groot genoeg en wordt er ook nog het één en ander naar de swapfile op schijf geschreven en dan is die "hiberfil.sys" dus te klein om dat allemaal te kunnen opslaan. En dus 'onvoldoende systeembronnen beschikbaar om api te voltooien'.

  Zou dat misschien de oorzaak zijn?

  Gr,
  Jim
 • Ik denk het niet, omdat[list:1c5f18cce0][*:1c5f18cce0]De swapfile wordt al erg snel gebruikt (op elk systeem)[*:1c5f18cce0]Mijn laptop met minder geheugen heeft noooit dit probleem[*:1c5f18cce0]swapbestanden blijven ook staan tijdens slaapmodus[/list:u:1c5f18cce0]
  Een herinstallatie van XP is waarschijnlijk een oplossing, maar dat is de oplossing voor alles. Ik probeer eerst een 'normale' fix te vinden want dit soort kwalen horen alleen weggelegt te zijn voor freeware OSses.
 • Laatste vraagje: werkt de standby modus eigenlijk wel goed?
  Kun je in je bios kiezen voor een evt S-3 standby mode? (=suspend to ram)

  Als dit wel goed werkt dan ben ik leeg wat tips betreft, werkt dat ook niet goed dan is een foute driver bijna altijd de schuldige.
  Apparaat drivers moeten voor ACPI functies de mogelijkheid hebben om het apparaat eerst software matig te ontkoppelen en uit te zetten alvorens de betreffende S mode wordt ingesteld.
  Als de driver dat niet kan of niet goed kan weigert windows S functies met meestal cryptische errors die meestal niet veel zeggend zijn.
  Een aanwijzing is meestal al het ontbreken van de hele functie "standby" in het venster "afsluiten-opnieuw opstarten-afmelden-standby"
  Let wel op; in winXP-home(met luna interface) is de standby functie alleen bereikbaar door een knoppen combinatie, ik dacht iets van control-shift, weet echter niet helemaal meer hoe dit precies zat…

  Ik weet uit ervaring dat pci-tv kaarten een apparaat is wat zelden S modi ondersteund, meestal al te herkennen omdat in de configuratie een optie "disable powermanagment" oid aanwezig is.
  In dat specifieke geval van tv kaarten helpt een andere driver ook niet; het is de (veel gebruikte)Conexant BT8x8 chipset op de kaart die standby niet kent.
  De oplossing is overigens simpel; zolang je de tv software maar niet gebruikt werkt standby wel.


  Ik denk dat jij in jouw geval ook iig zo moeten onderzoeken welke software nu specifiek het probleem veroorzaakt(1 voor 1 de progs afsluiten totdat het wel werkt), met die wetenschap kun je dan weer verder zoeken….

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.