Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Recory XP-home weigert op Fijutsi-Siemens (Opgelost)

PC1
5 antwoorden
 • Op de pc van de buurman is Windows vernaggelt om het zomaar te noemen. Het start nier volledig op en en bijna alles kan niet worden uitgevoerd. Schijf is opgedeelt in 2 partities. C = program en D = data. Beide zijn NTFS.
  Hardwarematig is alles in orde. Via opstartdisks lukt het ook niet omdat de manager niet wordt gevonden.
  Wil uiteindelijk via de recoverydisk van Fijutsi-Siemens XP-home opnieuw installeren. Krijg dan de foutmelding dat er een hogere versie van Windows is (alle updates zijn bij) en dus mag het niet.
  Met bootflop van W98 kom ik er niet want mag C niet formateren, ook niet via F-disk. Achteraf logisch want die staat alleen FAT32 toe.

  Heeft iemand een idee hoe ik weer op de C-partitie kom? Heb geen PM of zo. Als het even kan wil ik de data wel behouden. Is redelijk veel met werkstukken van studerende dochter en zoon. Buurman is inmiddels weer overtuigd van op tijd back-uppen.
 • Deze melding komt alleen als je de Recovery opstart vanuit Windows zelf. De Recovery is in feite bedoeld om te installeren door te booten vanaf deze CDROM. Herstart dus de PC en druk op een toets als daarom wordt gevraagd. Als het goed is kun je gewoon C: kiezen om te installeren (setup zal aangeven dat er al een besturingssyteem op staat, maar je kunt gewoon doorgaan). Als het een betrekkelijk nieuw systeem betreft, dan krijg je ook de keuze om te formatteren (maar kies hier: geen wijziging aanbrengen). Je kunt dan de mapnaam wijzigen (bv in WINDOWS2) waardoor Windows in een tweede map wordt geïnstalleerd.

  Hiermee heb je dan dus in feite een dualboot gemaakt, waardoor je in de 2e installatie bij de data op de schijf kunt komen. Deze kan dan gebackuped worden. Zodra dat gebeurt is kun je opnieuw een installatie uitvoeren, maar dan wel kiezen om te formatteren (NTFS Snel).

  De recovery CDROM is in feite een gewone WinXP installatie CDROM die er voor zorgt dat je een normale installatie uit kunt voeren door er vanaf op te starten. Alleen is deze (op een Scaleo) al uit zichzelf geactiveerd, dus dat hoef je niet meer te doen. Wel nog even de Drivers & Utilities CDROM gebruiken om alle noodzakelijke drivers te installeren.
 • Yep, booten met die zooi. Wel voordien even een backup maken van persoonlijke zooi die nog op de pc staat, zeker als het op de C-partitie staat (die vermodelijk alleen wordt aangepast door de recovery).

  groetjes Ed
 • [quote:c761412b3e="Edmond Varwijk"]Wel voordien even een backup maken[/quote:c761412b3e]

  Ik begrijp uit het verhaal dat het maken van een backup op dit moment niet meer gaat. Vandaar mijn advies om eerst een dualboot te maken, waardoor je alsnog je data kunt backuppen. En vervolgens een schone installatie uitvoeren om alle rotzooi van de C: partitie te verwijderen.
 • Met NTFS for DOS kan hij lezen op de NTFS partitie. ZIjn ook Linux tools voor. Zo kunnen de bestanden gekopieerd worden.

  mvrgroet Edmond

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.