Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

win98 op laptop zonder floppy drive

None
21 antwoorden
 • Ik heb een laptop waar nu win xp op staat. Dat wil ik er af hebben en er win98 op zetten. Probleem is dat de cdrom geen autorun kent. Op de laptop zit geen floppy drive, dus dat is geen optie. Xp laat win98 niet toe te installeren, omdat win98 (uiteraard) een oudere versie is dan xp. Is het toch mogelijk om win98 geinstalleerd te krijgen?
 • maak een boot cdrom op een R W cd .
 • Hoe?
 • Hoe?
 • Met Nero, dan kan je kiezen voor CD-ROM (opstartbaar). Je zou ook nog een USB-stickje kunnen gebruiken om mee te booten. Maar dan moet je BIOS dat wel aankunnen.
 • Zie deze site http://www.nu2.nu/bootcd/ om een bootable CD te maken.
 • Je kunt ook de installatiebestanden van de cd naar de harddisk kopiëren (win98 dir op de cd). Vervolgens met deltree de overige directories weghalen. Als je een tweede partitie op de schijf hebt, kun je ook daar die install dir op zetten, en vervolgens de c: formatteren met format c: /s.
 • [quote:c99cbff3a4="gerben"]Je kunt ook de installatiebestanden van de cd naar de harddisk kopiëren (win98 dir op de cd). Vervolgens met deltree de overige directories weghalen. Als je een tweede partitie op de schijf hebt, kun je ook daar die install dir op zetten, en vervolgens de c: formatteren met format c: /s.[/quote:c99cbff3a4]

  C formatteren gaat niet…krijg meldingen dat c nog in gebruik is (dat is het natuurlijk ook…).
 • Rebooten naar msdos wellicht?
 • [quote:2249f23c06="gerben"]Rebooten naar msdos wellicht?[/quote:2249f23c06]

  In winxp? Dat kan toch helemaal niet?
 • Met een opstartcd of een usb-stickje met opstartbestanden kan dat wel :wink:. En dan kan je de boel wel formateren.
 • De aandacht er blijkbaar niet bij. Als er xp op staat, lukt rebooten naar dos inderdaad niet. Kun je wel booten vanaf de XP cd? Want dan kun je die er gewoon in doen, de schijf formatteren in fat32, en vervolgens de installatie van xp afbreken. Maar dan is de harddisk nog niet bootable. Het lijkt me dan toch het slimste, eerst een win98se bootable cd te regelen, en kijken of je daar wat mee kunt.

  Als je een usb stick bootable kunt maken, is dat ook een idee. Op een 128MB stick kun je win98se installatiedir namelijk wel kwijt.
 • Heeft je laptop meer dan een partitie? Dan zou je de installatiebestanden van WIN 98 in een map op de partitie kunnen zetten waar XP niet op staat. Vooropgesteld dat die FAT32 is of gemaakt kan worden.
  Dan is het voldoende om een bootable CD of USB stick partitie te maken van waaruit je kunt starten en navigeren naar de WIN 98 map en naar de submap met setup.exe. Dan intikken setup.exe en een return geven.
  Waarschijnlijk is het handig eerst met de XP CD de XP partitie FAT32 te formatteren.
  Ik weet niet of je een image van de WIN 98 installatieflop kunt gebruiken voor de bootable CD. daar staan namelijk gecomprimeerde bestanden op.

  Toevoeging: sommige programma's staan op een bootable CD. Als je daarmee opstart en het programma afsluit en er CD ROM drivers op staan kun je van daar uit navigeren naar de juiste map. Dat werkt niet met Partition Magic 8 maar bv. wel met Fixit utilities 4.
 • In aansluiting op het vorige. Het eenvoudigste is een opstartbare CD te maken van een bestaande iso image. Bv. Ultimate Boot CD van

  http://www.ultimatebootcd.com/

  Download bv. van

  http://www.winboard.org/

  Ga naar downloads in het linkerpaneel en kies

  Ultimate Boot CD v3.

  Het is een exe file van ca. 80 MB. Dubbel klikken pakt hem uit naar een iso image waarvan je dan de CD kunt branden. Daarvan start je op en als dat gebeurd is kies je eerst F6 en daarna F1. Dan kun je naar de partitie op je C schijf navigeren, waar je windows installatie files staan.
  De schijf bevat een groot aantal programma's, o.a. Ranish partition manager, waarmee je partities kunt aanmaken, verwijderen, etc.

  Als je de CD onder Windows in je CD ROM stopt, krijg je een overzicht van wat er op staat met wat faq's etc.
 • …nieuw probleem

  Ik wil win98 installeren op een laptop met 1 GB aan RAM.
  Er staat nu niks geinstalleerd op die laptop.
  Hoe krijg ik win 98 daar dan op? Als ik nu zou installeren, dan krijg ik iedere keer een foutmelding, die het geheugenprobleem aangeeft (1 GB), dat kan win98 kennelijk niet aan.
 • Kun je er niet even een geheugenmodule uit trekken?
 • Mijn desktop heb ik regelmatig open gehad en zelf er dingen ingezet en uitgehaald, maar bij een laptop…geen idee hoe dat moet…
 • Er zal vast wel een of ander klepje aan de onderkant zitten. Geef anders merk en type even aan, wellicht dat iemand anders het je precies kan vertellen.
 • Acer Aspire 1610
 • Misschien toch ervoor kiezen om Windows XP erop te zetten?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.