Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Microsoft Windows Vista

Obi-wan-kenobi
39 antwoorden
 • [size=24:5b7de39eb5][b:5b7de39eb5]Microsoft Windows® Vista™[/b:5b7de39eb5][/size:5b7de39eb5]
  [size=18:5b7de39eb5][i:5b7de39eb5]Clear, Confident and Connected[/i:5b7de39eb5][/size:5b7de39eb5]

  [img:5b7de39eb5]http://members.home.nl/benlanka/vista.jpg[/img:5b7de39eb5]

  Op vrijdag 22 juli 2005 heeft Microsoft officieel de opvolger van Windows XP aangekondigd: Microsoft Windows Vista. De eerste beta-versie van het nieuwe besturingssysteem zal op 3 augustus aanstaande voor IT-specialisten en ontwikkelaars beschikbaar worden. Sommige bronnen op het internet beweren dat de officiële verschijningsdatum 22 mei 2006 zal worden, Microsoft heeft zelf echter hierover nog geen mededelingen gedaan.

  [img:5b7de39eb5]http://members.home.nl/benlanka/vista/220px-4048.jpg[/img:5b7de39eb5]

  [b:5b7de39eb5]Onderdelen[/b:5b7de39eb5]
  Windows Vista zou oorspronkelijk gebouwd worden op drie nieuwe fundamenten: Avalon, Indigo en WinFS. Avalon is het fundament achter de gebruikersinterface, Indigo is het "communicatieve" gedeelte voor internetapplicaties en WinFS is de vernieuwde bestandsindeling voor de harde schijf, die de computer in staat zou stellen sneller dan nu bestanden op te zoeken.

  Microsoft heeft nu besloten Avalon en Indigo niet exclusief deel te laten uitmaken van Windows Vista, maar deze zullen ook voor gebruikers van Windows XP en Windows Server 2003 gratis van de website van Microsoft te downloaden zijn. WinFS zal waarschijnlijk niet bij Windows Vista inbegrepen zitten, want de ontwikkeling is vertraagd. De datum van verschijning is nog onbekend. Windows Vista komt wel met een geheel nieuwe lay-out (3D), die mogelijk incompatibiliteit veroorzaakt met oudere programma's.

  Dat Avalon gratis te downloaden zal zijn, betekent niet dat het de interface van Windows XP verandert, maar de basis van de GUI (Graphical User Interface) wordt veranderd. Opvallend is dat er een nieuw soort foutmelding is, het zgn. "Red screen of death".

  [b:5b7de39eb5]Versies[/b:5b7de39eb5]
  Windows Vista komt waarschijnlijk uit in verschillende versies: de Home Edition, de Professional Edition, de Media Center Edition en tenslotte nog de Starter Edition. De prijs van het systeem is afhankelijk van de versie.

  Bronnen:
  - Microsoft
  - Wikipedia
  - Tweakers.net

  ——————-

  Ik weet persoonlijk niet wat ik moet denken van Windows Vista. Er zitten een aantal positieve ontwikkelingen bij die ik van harte toejuich, er zijn echter ook een aantal zaken waar ik mijn twijfels bij heb (het Avalon gebeuren met name). Ook is het maar zeer de vraag of de consument, en ook bedrijven, het prettig zullen vinden dat er weer een stukje terugwaartse compatibiliteit verloren gaat.
 • [quote:0858fae00c="Ben Lankamp"]Ook is het maar zeer de vraag of de consument, en ook bedrijven, het prettig zullen vinden dat er weer een stukje terugwaartse compatibiliteit verloren gaat.[/quote:0858fae00c]Ik word altijd een beetje moedeloos van dat soort kritiek. Als het je niet bevalt, dan kun je er toch zelf voor kiezen om bij WinXP SP2, Win98SE, Win3.11 of MS-DOS 6.22 te blijven? Een dual boot config kan trouwens ook prima uitkomst bieden als je verouderde applicaties en nieuwe applicaties wilt blijven draaien.
 • Noodgedwongen maken veel particulieren en bedrijven die keuze dan ook. Ik ken genoeg bedrijven die zelfs nog operationeel draaien op Windows NT 4.0. Dit ondanks dat Microsoft met het stopzetten van ondersteuning, het staken van uitgeven van patches, enzovoorts ze probeert over te halen duizenden euro's uit te geven om over te stappen op een nieuwe versie. Besef wel dat er vaak een heleboel programmatuur opnieuw aangeschaft moet worden omdat die niet werkt onder Windows (vul de nieuwste versie in). Als Microsoft wil dat iedereen massaal, in één keer, overstapt, dan zullen ze terugwaartse compatibiliteit moeten garanderen. Ook de prijs speelt een grote rol, natuurlijk. De trend naar Linux werkstations bij bedrijven vertoont niet voor niets een duidelijk stijgende lijn.
 • De discussiekant met Linux wil ik eigenlijk niet op, das al te vaak hier een doodlopende steeg gebleken die al donkerder werd naar het einde toe :)

  Ik vind Vista wel een opvallende naam. Gisteren in de auto (het regende, geen ligfietsweer helaas) er veel over zitten mijmeren. Ik vind het enerzijds een softe-a-technische naam voor een product dat steeds technischer wordt. Op zich raar maar laatst een meeting gehad met een Microsoft oud-gediende en die voorspelde dat mens en computer steeds meer naar elkaar toegroeien doordat de computer steeds meer de menselijk behoeften buiten het typewerk en het behalen van resultaten, ook weet te verwezenlijken. hij noemde dingen als sociale contacten via de pc, messenger, je eigen fotos digitaal, video digitaal, kunstenaars die expressief zijn met een tablet, en zo voort. Daar vind ik het eigenlijk wel bij passen.

  Longhorn zelf, wat ik ervan gezien heb wordt een grote stap voorwaarts. Helaas niet de stap die ik ook gehoopd had na de PDC2003 met al zijn WINFS ophef, wat ik daar aan demowerk van heb gezien was namelijk erg lekker en zou mij goed passen, maar helaas.

  Toch raar dat zo een groot bedrijf met zoveel ontwikkelaars, zoiets dan niet in 2, 3 manjaren klaar krijgt.

  Beta 1 wordt trouwens in veel opzichten een XP2, pas bij beta 2 komen er veel nieuwe technieken aan de oppervlak van de beta, zo heeft Microsoft voorspelt.


  groetjes Edmond
 • De eerste beta wordt op 3 augustus vrijgegeven:
  http://www.tweakers.net/nieuws/38177
  Maar waarschijnlijk alleen voor developers.
 • [quote:4ca2f379b5="Edmond Varwijk"]
  Ik vind Vista wel een opvallende naam.[/quote:4ca2f379b5]
  V[/color:4ca2f379b5]erifiably I[/color:4ca2f379b5]nferior S[/color:4ca2f379b5]ystem T[/color:4ca2f379b5]o A[/color:4ca2f379b5]pple… :P :P
  3D : afgekeken van Apple 8)
 • Is het eigenlijk al bekend wat voor systeemeisen er nodig zijn om de nieuwe Windows te trekken qua interne geheugen, snelheid processor? Of is dit nog koffiedik kijken?
 • Virus Infectie Spyware Trojan Adware
 • [quote:25bcb14c94="gerben"]Virus Infectie Spyware Trojan Adware[/quote:25bcb14c94]Erg koffiedik dus :wink: :wink:
 • Very Insecure System, Try Apple

  (alhoewel mijn avatar aangeeft dat ik niet echt neutraal ben ;) )
 • Ben benieuwd hoe snel het vastloopt ;-)
 • Zal wel mee vallen, ik heb hier ook een win 98 systeempje dat bij elk wissewasje plat gaat (minsten 4 noodlandingen per dag) Windows Xp crasht echter maar één keer in de maand (oké door een probleem met de printer is ie vanmiddag drie gecrasht)
 • bij forum van computer idee word gemeld dat er al een bedrijf is dat vista heet

  ook in silocon vallei
 • Als Vista uitkomt zie ik het eerst 2 jaartjes aan voordat ik overstap want ik denk dat het met de release aardig wat bugjes gevonden worden.
 • Er zijn vast tientallen bedrijven die vista heten of in hun naam hebben. Is een veel gebruikt spaans woord, wat leuk klinkt en een aardige betekenis heeft (uitzicht, vergezicht, vooruitzicht).
 • Zulke bedrijven hebben niks te vrezen en MS ook niet want een bedrijf die zo heet of een besturings-systeem hebben niks met elkaar te maken.
 • Och, mogelijk kunnen ze nog een paar aardige centen verdienen aan een vette afkoopsom… ;)
 • asta la vista babe
 • Hoe moet ik me dat 3D voorstellen? Unreal-achtige taferelen lijken me niet echt praktisch: voor mij niet omdat het niet 'snel' (bedoel niet vloeiend) werkt en voor m'n moeder niet omdat ze het niet snapt.
 • 3D wil inderdaad niet zeggen 3D. Euh, wat ik van Avalon gezien heb, zit het 3D vooral in doorschijneffecten, vensters die voor elkaar staan en toch bruikbaar, effecten in vensters en balken die nu een rand simuleren en het dan veel meer ook zijn, dat soort zaken.

  groetjes Edmond

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.