Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Gebruikersomgeving met profielen

None
4 antwoorden
 • Hallo allemaal,

  Momenteel heb ik hier thuis een Windows Server 2003 staan waar gebruikers via Terminal Server sessies inloggen. Hiervoor heb ik dus één server (AMD 2000+, 256mb) en enkele clients (PII 350mhz, 128mb / PI 150mhz, 64mb). Voordeel is dat de gebruikers op deze manier gewoon beschikken over de moderne applicaties en redelijke snelheid.

  Punt is dat de situatie nu gaat veranderen. Er komt onder andere een snelle laptop (AMD Sempron 3000+, 512mb) waarbij ik het ronduit zonde vind om de gebruikers dan te laten connecten naar de Terminal Server. Ik zou daarom graag een situatie willen waarbij gebruikers inloggen op de pc waarop ze willen werken en dat vervolgens hun centraal opgeslagen profiel geladen wordt. Dan hebben ze namelijk op elke plek waar gewerkt wordt hun eigen instellingen en voorkeuren. Maar hoe doe ik dat? Wat stel ik in op de server en wat moet er op de client-pc's (XP Pro NL) gebeuren? Wat gebeurt er als de laptop niet aan het netwerk hangt, kan ie voor elke gebruiker die ooit aan de laptop heeft gewerkt het laatst gelade profiel onthouden?

  Ik hoop dat jullie me kunnen helpen, m'n thuisnetwerk zou dan nog mooier en vooral praktischer worden ;-)

  Roel
 • Je hebt hiervoor een domain controller nodig. Dit betekent dat je een aparte server aanschaft die je inricht met Active Directory, zodat je een domeinconfiguratie aanmaakt. Pas dan is het mogelijk om gebruikersprofielen centraal op te slaan op het netwerk.
 • M'n huidige server kan niet óók voor Domain Controller spelen?

  Het leek zo gemakkelijk: gedeelde map 'Profielen' aanmaken op de server met daarin map 'piet' voor gebruiker 'piet' en in die map alles wat normaal in documents en settings staat. Enige bleef dan hoe je de XP Pro client vertelt dat ie op het netwerk moet kijken…
 • Je huidige server kan ook voor Domain Controller spelen hoor, hoewel het normaal gesproken het beste is een DC alleen ook als DC te gebruiken.

  De XP clients zul je dan wel moeten aanmelden op het domein. Dit kun je doen door met de rechtermuisknop op My Computer te klikken, vervolgens Properties te kiezen. Daarna het tabblad Network identification e dan weer de knop Properties. Op die plek kun je de naam van het domein opgeven.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.