Vraag & Antwoord

OS Windows

PC met windows XP legaal maken

Anoniem
jolo
6 antwoorden
 • Goeden dag,

  Ik heb reeds twee jaar een illegale versie van windows xp pro gebruikt, maar mijn C schijf vertoont problemen met bijv. schijfopruiming.
  Nu heb ik een legale versie van windows XP home gekocht en wil deze installeren, alleen geeft dit problemen.
  Bij het installeren valt me pc steeds uit, waarschijnlijk door een beschadigde C schijf.

  Wat moet ik doen??

  groeten Johan
 • Als je HD werkelijk fysiek beschadigt is, dan zit er weinig anders op dan een nieuwe HD kopen. Krijg je een foutmelding te zien? En WANNEER crashed je PC steeds? NA de installatie, of tijdens?
 • Denk dat wisseling van Windows weinig te maken heeft met de uitval nu. Je schijfproblemen lijken me al langer te bestaan. Iets wat je met een legale Windows versie natuurlijk niet verhelpt.

  Begin eens met een volledige, dus niet snelle, formattering van de schijf. Dus opstarten met je XP Home schijf erin, en bij de installatie kiezen voor volledige formattering. Daarna de reguliere installatie.

  Wil dit niet, blijft het systeem afslaan, dan kun je op de site van je HD fabrikant naar een diagnosetool zoeken waarmee je je schijf kunt controleren. Met die tool kun je ook een low-format uitvoeren,
 • Ga gewoon gelijk voor de low-format, mensen hadden het er hier laatst nog over dat een snel-format hetzelfde was als een 'gewone' format. Als die low-format niet helpt dan kan je er wel zo'n beetje vanuit gaan dat je hd niet (meer) goed is.
 • Een langzame format is natuurlijk niet helemaal hetzelfde als een snelle format. Er wordt namelijk ook een oppervlaktecontrole uitgevoerd alsvorens de installatie begint. Maar dat kun je ook doen door in het Recovery Console het commando [b:804ff72033]chkdsk /r[/b:804ff72033] uit te voeren. En natuurlijk heeft de fabrikant van de HDD daar ook speciale tools voor die de schijf controleren. Met deze tools kun je ook een speciale format uitvoeren om de schijf echt helemaal leeg te krijgen. Een echte low-level format kun je zelf volgens mijn niet meer uitvoeren, dat gebeurt alleen maar eenmalig in de fabriek. Deze tools voeren wel een soort format uit waarbij de schijfindeling zelf niet wordt aangetast, maar de schijf wel helemaal wordt gecontroleerd.
 • [quote:ba49a1f31a="Binary"] Een echte low-level format kun je zelf volgens mijn niet meer uitvoeren, dat gebeurt alleen maar eenmalig in de fabriek. [/quote:ba49a1f31a]
  Bij de meeste schijven kan dat wel. Ga naar de website van de fabrikant van je schijf en download het diagnostic programma. Daarmee kun je een low-level format uitvoeren, maar nog beter is de uitgebreide diagnostics draaien. Een voorbeeld is Powermax van Maxtor. Geeft de uitgebreide diagnostics fouten aan op de schijf, dan mag je gevoeglijk aannemen, dat de schijf stuk is.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.