Vraag & Antwoord

OS Windows

1 Harde schijf Partitioneren

Anoniem
L/H
4 antwoorden
 • Hallo Allemaal, nadat ik wat rondgezocht heb op dit forum over Partitoneren, en het me niet veel duidelijker werdt, heb ik besloten dit topicje te openen.

  Mijn vraag:

  Ik heb een oude PC, met 1 HD van ong 10 GB groot. Daar draait nu windows XP op. De HD is bij het installen 1 partitie gemaakt, en heeft dus alle ruimte (NTFS). Hoe krijg ik het nu voor elkaar, dat ik 2 partities krijg: 1tje waar nu Windows opstaat (Behoud van Windows dus, 5 GIG), en 1tje voor Suse linux (nog niet geinstalleerd, natuurlijk), ongeformateerd, de andere 5 gigabite?

  Welke programmas moet ik daar voor gebruiken? En is het erg risky?
 • [quote:178e75408b="L/H"]Ik heb een oude PC, met 1 HD van ong 10 GB groot. Daar draait nu windows XP op. De HD is bij het installen 1 partitie gemaakt, en heeft dus alle ruimte (NTFS). Hoe krijg ik het nu voor elkaar, dat ik 2 partities krijg: 1tje waar nu Windows opstaat (Behoud van Windows dus, 5 GIG), en 1tje voor Suse linux (nog niet geinstalleerd, natuurlijk), ongeformateerd, de andere 5 gigabite? [/quote:178e75408b] Zelf vind ik zoweĺ voor Windows XP en SuSE Linux 5 GB wat aan de krappe kant. Heb je al gecontroleerd of je in Windows XP voldoende vrije ruimte over hebt?
  [quote:178e75408b="L/H"]Welke programmas moet ik daar voor gebruiken? [/quote:178e75408b] Een aantal partitionerings programma's worden genoemd in deze discussie.[quote:178e75408b="L/H"] En is het erg risky?[/quote:178e75408b] Nee, maar een soft-, hardware- of stroom storing kan problemen veroorzaken. Ongeacht welk partitionerings programma je gebruikt, het maken van een back-up vooraf van onmisbare documenten is aanbevolen.
 • Het is een simpele PC; niet op het internet aangesloten, waarop ik gewoon een beetje script, en muziek riup. Verder niks. Is nog genoeg ruimte over, denk ik. Heb op het moment geen beeldscherm bij de PC; heb hem wel hier staan, maar kan er dus weinig mee. Vanmiddag heb ik wel een scherm, en kan ik het kijken. Bedankt voor je hulp.

  // Het liefst heb ik een gratis programma, en om nu ook Knoppix op een CDtje te gaan branden…. Fips lijkt me een beeetje oud, kan het ook omgaan met NTFS?
 • [quote:1dc0501249="L/H"] Fips lijkt me een beeetje oud, kan het ook omgaan met NTFS?[/quote:1dc0501249] Zelf ken ik Fips niet zo goed. Maar waarschijnlijk niet. Je zou een NTFS partitie kunnen verkleinen gedurende SuSE Linux instalatie via YaST. Zie deze Ntfsresize FAQ.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.