Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

herinstallatie XP

Anoniem
Hans.Vosman
12 antwoorden
 • Ik zit met het volgende probleem. Ik heb XP geinstallleerd op een (achteraf) te kleine partitie. Langzaam maar zeker komt het moment dichterbij dat ik geen updates meer kan installeren.

  Ik wil dus XP opnieuw installeren met een verbeterde partitie indeling.

  Hoe kan ik dat doen:
  a) Zonder XP opnieuw te activeren
  b) ik heb de PC gekocht met XP op de harde schijf. Omdat ik liever dat van een CD doe, heb ik er (tegen bijbetaling) een CD bijgekregen.
  Bij het installeren had ik te laat door dat de installatie vanaf de harde schijf verliep. Hoe kan ik nu vanaf de CD installeren (en dus herinstallatie via de harde schijf voorkomen, alsmede de verborgen partities wissen)?

  Bij voorbank voor Uw reaktie.
 • Als je toch een her-installatie van plan bent, kan je de partities resizen. Er zijn 2 opties om te zorgen dat je vanaf de cd boot:
  1.
  In je bios je cd-speler als eerste boot device setten, of:
  2.
  Tijdens het booten het boot-menu oproepen (meestal F12).
  Tijdens de install krijg je de optie om pertities te verwijderen en aan te maken, gebruik deze om je partitionering naar smaak in te stellen, je kan vanuit hier geen partities resizen.
 • Bedank voor je antwoord.

  Ik heb echter nog geen antwoord op de vraag hoe ik opnieuw activeren kan voorkomen. Ik las laatst in ComputerTotaal (bij vragen van lezers) dat je dan twee bestanden moest bewaren en vervolgens na de herinstallatie weer in de desbetreffende directory 'plaatsen'.

  Ik kan echter dat artikel niet meer vinden. Zou iemand me nog de namen van die twee bestanden kunnen geven?
 • Heb je ook al gekeken naar het verwijderen van (overbodige) backups, tijdelijke bestanden, verplaatsen van de swapfile naar een andere partitie, etc.?
 • [quote:5d4356e829="heezemah"]Ik heb echter nog geen antwoord op de vraag hoe ik opnieuw activeren kan voorkomen. Ik las laatst in ComputerTotaal (bij vragen van lezers) dat je dan twee bestanden moest bewaren en vervolgens na de herinstallatie weer in de desbetreffende directory 'plaatsen'.[/quote:5d4356e829]Ik vermoed dat die methode niet meer werkt (is een wpa bestand overigens). Je zult altijd moeten activeren, dat is tenminste mijn ervaring. Wanneer je een legale versie hebt, dan zal activatie ook altijd lukken (desnoods pas na een telefoontje). Mocht Microsoft de activatie weigeren, dan moet je (dacht ik) hooguit je installatie CD opsturen om te bewijzen dat je een legale versie hebt.
 • Ok,

  bedankt.
 • Is het veranderen van je partitie grootte geen optie ?
 • .. met bijvoorbeeld Partiton Magic of een freeware variant.
 • Precies ! :lol:
 • Eigenlijk niet, ik heb zojuist met Partition Magic een harde schijf totaal onbruikbaar gemaakt, omdat het programma crashte tijdens het aanpassen van de FAT tables. Dat risico wil ik geen tweede keer lopen.
 • Ja, dat kan ik me dan voorstellen.
  "Totaal onbruikbaar" als kapot, niet meer te herstellen, of gewoon alles er af en niet meer leesbaar.

  In dat laatste geval zou je het toch als optie kunnen proberen, omdat ook bij een her-installatie en wijzigen van je partities in XP, alles verdwijnt.
  Kwestie van de belangrijke data in backup. Het blijft de snelste methode.
 • Reactiveren hoeft niet, je moet een paar files kopieren uit je win dir, Google it of zoek hier ff is al eerder aan bod gekomen, mits je niets aan hardware wijzigt oid.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.