Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Nieuwste Windows (VISTA) komt in zeven edities!

taco78
49 antwoorden
 • Voor wie al moeite had met het verschil tussen Windows XP Home en XP Professional wordt het er niet makkelijker op. Microsoft brengt niet minder dan zeven edities van zijn nieuwe besturingssysteem Vista op de markt.


  In de praktijk zit er niet veel verschil tussen de meeste versies van de opvolger van het nu gangbare operating system (OS) Windows XP. Ten eerste is er de Vista Starter Edition, bedoeld voor derde wereld-landen. Op deze meest uitgeklede versie kunnen maximaal drie programma's tegelijk draaien, het systeem is alleen geschikt voor simpele netwerken, en spelletjes erop spelen is vrijwel niet mogelijk.
  Een trede hoger staat de Home Basic Edition, die nog het meeste weg heeft van Windows XP Home, het OS dat nu op vrijwel alle nieuwe Windows-thuispc's staat.
  Televisie
  De Home Premium Edition die daar op volgt is iets uitgebreider, vooral voor het gebruik van de pc als Media Center. Het systeem ondersteunt de nieuwste generatie televisie, HDtv, en er kunnen makkelijk DVD's op worden gemaakt en gekopieerd (met bescherming van auteursrechten). Volgens Ars Technica zal de Home Premium Edition de meest gebruikte versie worden.
  Windows Vista Professional Edition, editie nummer vier, is uitsluitend bedoeld voor zakelijk gebruik. De Professional Edition heeft niet de Media Center-eigenschappen van de Premium-editie, maar richt zich daarentegen meer op het ondersteunen van netwerkprotocollen die niet per se van Microsoft zijn.

  Kleine zakelijke gebruiker
  Daarnaast lanceert Microsoft ook een Small Business Edition en een Enterprise Edition, die makkelijk uitbreidbaar zijn voor de kleine zakelijke gebruiker die specifieke functies in zijn besturingssysteem zoekt.
  De Ultimate Edition moet het Vista-paradepaard worden. De Ultimate Edition is een combinatie van de Home Premium en de Professional Edition, aangevuld met Game Performance Tweaker-eigenschappen (voor de die-hard gamer), de mogelijkheid om Podcasts te maken, en allerlei online club-voordelen als gratis downloads (film, muziek en andere diensten).
 • Leuk, maar ik hou het lekker bij windows 2000 en xp.
 • Indrukwekkend.

  Ik weet niet welke nieuwe versie het beste aansluit bij mijn "Windows gedrag". Maar heb nu XP Prof thuis en die werkt perfekt.:)
 • Kan iemand me uitleggen hoe dit nou zit?

  Ongeveer 2 jaar terug zou Windows Longhorn in 2004 op de markt komen, wat ie dus steeds niet is.
  Is de naam nu ook al veranderd!? :-? Ik begin dit steeds vager te vinden..
 • Microsoft gebruikt tijdens de ontwikkeling (beta) een andere naam dan het uiteindelijke product. Wie weet nu nog dat Windows XP vroeger "Whistler" heette? Longhorn is dus uiteindelijk Vista geworden. En dat de lanceerdatum steeds verder naar achteren wordt geschoven is ook niks nieuws.
 • Mmm het schijnt dat ze Vista helemaal dicht gaan timmeren en dat je vrijwel niets *illegaals* meer kan doen(denk aan productactivering etc.). Ik denk dat ze ook wel met auteursrechten aan de gang gaan en dat je niet zomaar een cd 'tje kan branden of een spel kan downloaden? Maar dat is mijn interpretatie, verbeter me als ik het mis heb(deze info heb ik ook maar van iemand gehoord).


  Komt er trouwens ook geen PocketPC editie uit?(TabletPC of zoiets?)
 • Hier, leuke shit waarmee je wordt opgezadeld met windows vista:

  http://www.tiscali.nl/content/article/cmult/421834.htm

  http://zdnet.be/news.cfm?id=48470

  http://thecomputer.web-log.nl/log/3445140
 • Dat doet Microsoft weer goed, ze zijn te laat met de release van Vista, gooien er weer allemaal irritante troep op (zoals die beveiligingszooi).

  Die beveiligingszooi lees je wel meer van, ze willen ook allemaal k*tstreken uit gaan halen met de opvolger(s) voor de DVD (Blu-ray en HD-DVD).

  Jammer dat 'een of andere rare mensen' het niet toe laat als alle films en software en andere zooi gewoon auteursrecht vrij zou zijn. Geen serials, kopieerbeveiligings, registreren, autheticate beveiliging, weg met die zooi, wordt toch wel weer gekraakt.

  Voor mij, in ieder geval in het begin, geen Vista. Pas als alles een beetje stabiel draait, en er flink wat irritante dingen gekraakt zijn wil ik het gaan gebruiken, maar dat duurt denk ik nog wel een tijd (vooral dat stabiel).
 • Vraag me af of het net zo'n flop wordt als ME. Toen wilde bijna ook niemand overstappen en werd gewoon 98se gebruikt. Misschien gaat dit nu weer gebeuren :roll:
 • Yep.

  Maar als ik zo de nieuwe dingen in Vista bekijk, de zoekfunctie, de graphics, de verbeterde bruikbaarheid, anti-phishing, parental control, RSS, dan denk ik dat iedereen over gaat.

  Office 12 al gezien, ziet er enorm gelikt uit op Vista en kent ook leuke nieuwe dingen. Waaronder een Live Preview (Bill noemde em een keer of 3 in zijn openingstoespraak op de PDC conferentie) die al zeker 3 versies in WordPerfect Office zit….. Maar ook prachtige origineeltjes zoals een datacolouring ind e cel (tabel, data, en mbv kleuren laat Excel zelf in de cellen zien wat de highs, lows en medians zijn… Tsja, I love it).

  groetjes Ed
 • [quote:4168103fcc="kid jansen"]Jammer dat de economie het niet toe laat als alle films en software en andere zooi gewoon auteursrecht vrij zou zijn. Geen serials, kopieerbeveiligings, registreren, autheticate beveiliging, weg met die zooi, wordt toch wel weer gekraakt.[/quote:4168103fcc]

  Ik zie de relatie met de economie niet. ALs jij regelt dat mensen die films maken, boeken schrijven, tijdschriften maken, gratis boodschappen kunnen doen, gratis wonen, gratis met vakantie gaan, en ook nog gratis begraven worden als hun tijd gekomen is, willen ze misschien best wel hun auteursrechten gratis weggeven hoor…

  [quote:4168103fcc="kid jansen"]beveiliging, weg met die zooi, wordt toch wel weer gekraakt.[/quote:4168103fcc]

  Je doet je auto ook niet meer op slot begrijp ik, als je in Amsterdam parkeert? En je huis, als je weggaat.

  Mag ik je woonadres?

  groetjes Edmond
 • de voordeur is inderdaad vaak niet op slot, dus met en haak achtig geval kan je hem via de brievenbus wel open krijgen. En mijn raam (voorkant huis) laat ik ook altijd open.

  Auto heb ik nog niet, dus op slot zetten doe ik hem inderdaad niet.

  De hele wereld financieren gaat me ook niet lukken, maar ik vind het wel belachelijk hoe al die software tegenwoordig beveiligd is, want gekraakt wordt het toch wel. En de prijzen van software vind ik ook ronduit belachelijk.
  Neem bijvoorbeeld programma's als AutoCAD, hoe mooi zulke programma's ook zijn, daar ga je toch geen paar duizend euro aan uitgeven.

  Waar het mij om gaat is dat er steeds irritantere en extremere beveiligingen komen die alleen maar belemmerend zijn. De mensen die die illegale dingen echt willen doen vinden daar echtwel een oplossing voor, maar ondertussen wordt de 'gewone' mens gehinderd bij het gebruik van z'n eigen PC.

  Ik las hier laatst ergens wat dingen over blu-ray en daar wordt je helemaal ziek van. Regiovrij maken en dat soort dingen resulteerd in het niet meer kunnen afspelen van de nieuwere blu-ray schijfjes. Als ik Blu-ray discs uit de VS of weet ik veel waar vandaan wil halen dan moet ik dat weten, maar ik ga toch geen 8 of weet ik veel hoeveel blu-ray spelers aanschaffen zodat ik voor elke regiocode een blu-ray speler heb.
  OK, dit is een beetje OT, want dit gaat over blu-ray en niet over vista.

  Maar ik zie het gebeuren dat je straks ook beperkingen/beveiligingen hebt voor je pc, en dat je straks niet eens meer normaal een cd kan kopieren ofzo.
 • [quote:de1681a091="kid jansen"]De mensen die die illegale dingen echt willen doen vinden daar echtwel een oplossing voor, maar ondertussen wordt de 'gewone' mens gehinderd bij het gebruik van z'n eigen PC.[/quote:de1681a091]

  Ik heb zo een vermoeden dat in jouw beleving de 'gewone mensen' wel 'illegale dingen' moeten kunnen doen en dan toch 'gewone mensen' blijven. Het Wetboek denk daar echter heel anders over.

  Er is genoeg share en freeware en betaalbare commerciele software te koop en te krijg, om jouw hele pc mee te vullen en al jouw softwarebehoeften mee te voldoen. En vind je iets te duur, dan moet je het niet kopen, niet kraken, maar op zoek gaan naar zo een alternatief of de mensen steunen die zulke alternatieven ontwikkelen.

  Terug naar Vista. Ik verwacht dat de prijzen niet significant anders zullen liggen voor de standaard versies, dus de versies die vergelijkbaar zijn met de huidige Home Edition en Professional. En dat dan ook voor de OEM versies. Wat men met die uitgebreidere versies gaat doen, is afwachten. Ik kan me voorstellen dat die niet als OEM komen maar alleen retail, of dat die wel significant duurder zijn.

  groetjes Edmond
 • Je vergeet een klein ding, en dat is dat microsoft de OEM regels heeft aangescherpt.


  http://blogs.msdn.com/mssmallbiz/archive/2005/09/07/461950.aspx
 • Het belangrijkste onderscheid bij de edities is het verschil tussen Home, Professional en Ultimate. Alleen van Professional zullen volume licences worden verkocht, maar bij professional kan je geen spellen spelen ;)

  Vergeet trouwens niet dat er nu al 5 versies van XP zijn.. (XP Starter, XP Home, XP Pro, XP Pro x64, XP MCE)
 • [quote:df1d2d4463="webspider"]Het belangrijkste onderscheid bij de edities is het verschil tussen Home, Professional en Ultimate. Alleen van Professional zullen volume licences worden verkocht, maar bij professional kan je geen spellen spelen ;)

  Vergeet trouwens niet dat er nu al 5 versies van XP zijn.. (XP Starter, XP Home, XP Pro, XP Pro x64, XP MCE)[/quote:df1d2d4463]
  XP Starter…heb ik wat gemist??
  Ik heb nu Vista dr op staan dus als iemand nog een screen van iets in Vista wil, zeg t maar ff ik post wel :)
 • [quote:eb9dbbe9fd="GamerNeo"]Ik heb nu Vista dr op staan dus als iemand nog een screen van iets in Vista wil, zeg t maar ff ik post wel :)[/quote:eb9dbbe9fd]Graag! :P
 • Zal Vista ook gewoon Xp games draaien?

  Dat "revolutionaire WinFS" is nooit wat geworden. Vista draait dus gewoon op NTFS neem ik aan?

  Backwards compatibilty is een must.
 • WinFS komt later. Als update. Maar veel functionaliteit die zo dacht men WinFS nodig had, zit er al in. Zoals de indexing en de virtual folders. Metadata.

  groetjes Edmond
 • WinFS is trouwens nooit bedoeld als vervanger van NTFS maar als een superset die er bovenhangt. NTFS blijft ook met WinFS het feitelijke bestandsformaat.

  groetjes Edmond

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.