Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Herinstallatie XP / dualboot / keyboard probleem

None
13 antwoorden
 • Effe een mond vol (zie onderwerp), maar ik heb een aantal vragen, voordat ik alles in de soep ga laten lopen….

  Ik heb een installatie van XP met programma's geïnstalleerd waar ik misschien instellingen van wil kopïeren. Gewoon formatteren is dus geen optie….
  Mijn plan is: een 2e schijf erin hangen (gedaan), en de eerste schijf gekloond naar de 2e (gedaan.. maar weet niet of alles wel goed werkt), boot.ini aangepast, zodat je zou moeten kunnen starten van beide schijven waar dus nu allebei XP op zou moeten draaien…
  Ik wil daarna schijf 1 formatteren en daarop vers XP installeren… (maar dus wel terugkunnen.. naar schijf 2 mocht ik problemen tegenkomen)

  1) Kan ik dit zomaar doen… of krijg ik problemen (met activeren XP enzo)?

  2) Ik heb een USB draadloze keyboard… ik kan bij het booten de Setup van de Bios probleemloos in, maar ik kan NIET kiezen (naar boven of naar beneden met de pijltjestoetsen) van welke schijf ik het OS wil draaien. Waar ligt dit aan…?
 • Je kunt op deze manier helemaal geen dualboot maken. De originele schijf werkt goed, maar de tweede schijf zou alleen maar goed kunnen starten als hij als Primary Master in de PC zou zitten. Je zegt dat je boot.ini hebt aangepast, maar hoe dan? Niet dat het zou gaan werken, maar feitelijk zou je wel moeten kunnen kiezen welke je wilt opstarten.
  Een alternatieve manier die wel zou werken zou zijn om HDD0 in de BIOS uit te schakelen, want daarna zou de 2e HDD wel de opstartschijf worden, en zou Windows dus op C: staan. En daar gaat het nou net om… Of je zou met een bootmanager de partitie HDD0 hidden moeten maken, ook dan werkt het wel goed.
  Overigens zou dit geen problemen met activatie behoren op te leveren.
 • Ik heb het gedaan via:

  [boot loader]
  timeout=3
  default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
  [operating systems]
  multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Home Edition"
  multi(0)disk(1)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Home Edition - clone"

  maw: hij ziet nu disk 1 (dat is de tweede disk dus) als de disk voor de tweede windows. Deze info wist ik me nog redelijk te herinneren uit de NT4 periode en ik kwam ook nog http://hacks.oreilly.com/pub/h/2337 tegen die het mij ook vertelde.
  Ik kan het natuurlijk mis hebben.. maar ik zou niet weten waarom het niet zou werken. OF windows moet weten waar ie van draait en daar moeilijk over gaan doen…. is dat waar je het over hebt?

  Aanpassen van boot.ini: ga naar System (eigenschappen van Deze Computer), dan naar Geavanceerd en daar heb je de "opstart…." knop en daar kun je de settings (boot.ini) bekijken…..
 • [quote:b59da9bb16="Binary"]Overigens zou dit geen problemen met activatie behoren op te leveren.[/quote:b59da9bb16]Dat ligt er aan. Windows is met name kritisch over de indeling van de harde schijf. Echte problemen verwacht ik niet wanneer je nog niet al te vaak opnieuw hebt geactiveerd. Ik behoor tot de categorie "te vaak", dus ik moet bellen. Met de nieuwe authenticatie check kan een en ander ook problemen geven wanneer Microsoft een goede check heeft gemaakt. Met dat laatste heb ik verder geen ervaring behalve dan dat ik nu moet gebruiken.
 • [quote:2fcf925000="Darkon"]2) Ik heb een USB draadloze keyboard… ik kan bij het booten de Setup van de Bios probleemloos in, maar ik kan NIET kiezen (naar boven of naar beneden met de pijltjestoetsen) van welke schijf ik het OS wil draaien. Waar ligt dit aan…?[/quote:2fcf925000]Windows lijkt me omdat het een "WIndows" menu is. Op zich zou ik verwachten dat er "Legacy" functionaliteit wordt gebruikt, dan zou het toch moeten werken. Wanneer Microsoft dat anders heeft opgelost, dan kan het problemen geven. Ik heb het zelf nog niet uitgeprobeerd. Ik kan dan eens proberen.
 • Even een USB toetsenbord (BTC 7932) aangesloten, een oudje dus op een K7S5A moederbord en met triple boot configuratie waaronder Windows XP. Bios in/uit werkt, Windows menu selectie werkt prima, Windows XP werkt ook goed. De andere Windows versies (98 en 2000) niet uitgeprobeerd. Kortom, het zou moeten werken. Controleer de Bios instellingen eens, zorg dat alles met Legacy aan staat. Welk merk/type toetsenbord betreft het?
 • [quote:c56bc2d9dc="Darkon"]multi(0)disk(1)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Home Edition - clone" [/quote:c56bc2d9dc]

  Twee opmerkingen:
  1) Tenzij je echt een daarvoor geschikte configuratie hebt (SCSI), zul je de tweede harde schijf aan moeten geven met [b:c56bc2d9dc]rdisk(1)[/b:c56bc2d9dc] en niet met disk(1). Zie hiervoor http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;nl;314081 en http://support.microsoft.com/kb/q102873 (onder [b:c56bc2d9dc]MULTI(X) Syntax[/b:c56bc2d9dc])

  2) Zoals gezegd zou de tweede Windows er van uit gaan dat hij van C: start, maar dat is niet het geval. De tweede schijf zou in dit geval driveletter D: krijgen. Windows gaat dus flippen zodra het wordt gestart.
 • [quote:c81cb41efa="Hans.Vosman"]Even een USB toetsenbord (BTC 7932) aangesloten, een oudje dus op een K7S5A moederbord en met triple boot configuratie waaronder Windows XP. Bios in/uit werkt, Windows menu selectie werkt prima, Windows XP werkt ook goed. De andere Windows versies (98 en 2000) niet uitgeprobeerd. Kortom, het zou moeten werken. Controleer de Bios instellingen eens, zorg dat alles met Legacy aan staat. Welk merk/type toetsenbord betreft het?[/quote:c81cb41efa]

  Oei, zal ik maandag even nakijken. Het usb toetsenbord dat je hebt gebruikt, was dat draadloos?
 • [quote:238cb08a72="Binary"][quote:238cb08a72="Darkon"]multi(0)disk(1)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Home Edition - clone" [/quote:238cb08a72]

  Twee opmerkingen:
  1) Tenzij je echt een daarvoor geschikte configuratie hebt (SCSI), zul je de tweede harde schijf aan moeten geven met [b:238cb08a72]rdisk(1)[/b:238cb08a72] en niet met disk(1). Zie hiervoor http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;nl;314081 en http://support.microsoft.com/kb/q102873 (onder [b:238cb08a72]MULTI(X) Syntax[/b:238cb08a72])[/quote:238cb08a72]

  Ja, inderdaad… heb je helemaal gelijk in! disk is voor scsi en rdisk is voor 'gewone' configuraties. Ik dacht gisteren even dat disk voor disk was en rdisk voor partitie.. vandaar….
  Ik zal dat in ieder geval veranderen..

  [quote:238cb08a72="Binary"]2) Zoals gezegd zou de tweede Windows er van uit gaan dat hij van C: start, maar dat is niet het geval. De tweede schijf zou in dit geval driveletter D: krijgen. Windows gaat dus flippen zodra het wordt gestart.[/quote:238cb08a72]

  Waarom zou de tweede schijf driveletter D: krijgen? (Vanuit de eerste windows: ja, maar als ik opstart via het menuutje ook??) Dan zou dus elke windowsversie die je installeert zijn eigen driveletter hebben. Dus zeg dat ik winme heb op de tweede en die via de configuratie start… dan zou daar dus ALLES D: op zijn…???
 • [quote:9a0c1ab72a="Darkon"]Het usb toetsenbord dat je hebt gebruikt, was dat draadloos?[/quote:9a0c1ab72a]Nee, het heeft gewoon een USB kabel.
 • [quote:990caed6b7="Darkon"]Waarom zou de tweede schijf driveletter D: krijgen? (Vanuit de eerste windows: ja, maar als ik opstart via het menuutje ook??) Dan zou dus elke windowsversie die je installeert zijn eigen driveletter hebben. Dus zeg dat ik winme heb op de tweede en die via de configuratie start… dan zou daar dus ALLES D: op zijn…???[/quote:990caed6b7]Welk menuutje bedoel je? Het WIndows menu? Of een Bios menu?
  Als ik het goed heb begrepen dan is jouw configuratie is geen dual boot maar gewoon een kopie. Die WIndowsversies en het voorbeeld van Windows ME is daarom voor mij wat verwarrend. Wat voor soort configuratie is dat?

  Onder WIndows XP willen de driveletters nog wel eens verspringen, zeker wanneer harde schijven worden gewisseld. Normaliter wordt de 1e HD (met een primaire partitie?) die de Bios vind de C: de volgende D: enz. Eventuele extra partities krijgen een eerstvolgende vrije letter.
  Nu is het gedrag onder Windows 2000 en XP niet geheel hetzelfde als onder Windows 9x. Dus soms zijn er wel verschillen. Op een 2e of 3e schijf C: te laten worden, bestaat een vrij eenvoudige optie: gewoon booten via de Bios (op mijn K7S5A moederbord is dat middels F8, een Bios F8 en dus geen Windows F8 die komt pas later!). Het indrukken van F8 zorgt ervoor dat ik het apparaat kan kiezen waarop ik wil opstarten. In zo'n situatie kan een 2e of "3e harde schijf de C: worden. Dit heb ik zelf al een aantal keren gedaan, dus ik weet zeker dat het werkt.

  BIj het maken van dual boot (of triple boot) zou ik elk besturingssysteem op een aparte partitie plaatsen. Dit hoeft niet persé. Windows begint op C: daar staat de echte (en nieuwste) boot informatie. Die boot informatie vertelt ook waar de installatie zelf is te vinden. Die heeft de informatie van de voorgaande Windows versie bewaard en zal bij die keuze worden gebruikt. Wanneer C: D: zou worden, dan is Windows in de war. Wanneer C: er niet in zit, of wanneer je rechtstreeks boot op D: dan zou het wel moeten werken omdat "D:" dan C: is.
 • Ok.. laat ik even uitleggen wat mijn plan was en de situatie:

  Ik heb een pc waar een 40Gb schijf in zit. Die zit vol met troep (7Gb), is traag, maar staan belangrijke programma's op. Niemand weet ooit de instellingen enzo ervan, maar de pc moet wel sneller gemaakt worden, want zoals ie nu is kan echt niet.

  De pc wordt overdag altijd gebruikt, dus moet ik het in de "tussendoor" uurtjes doen… Het is ook niet mijn eigen pc, dus de gebruik(st)er moet em gewoon kunnen gebruiken.

  Mijn plan was om een 8Gb schijf erin te hangen en via Casper XP de 40Gb schijf te klonen naar de 8Gb. Want: daarna wilde ik de 40Gb schijf formatteren en opnieuw inrichten. Als ze dan een boot menuutje hebben waarmee ze kunnen starten met de originele configuratie (die dan op de 8Gb schijf staat), merken ze er dus niks van, heb ik een configuratie waarheen ik altijd terug kan, heb ik een configuratie waar ik instellingen van kan kopieren.. maw: zal allemaal lekker lopen!

  Maar nu:
  1) Casper XP is een trial version: dwz dat de partitie die je kopieer, ook op dezelfde grootte naar de andere partitie gaat. 40Gb (maar 7Gb gebruikt) naar een 8Gb ZOU dus kunnen, maar moet ik wel kunnen testen.. (was vergeten Ghost mee te nemen, vandaar dat ik Casper XP effe probeerde).
  2) Menuutje werkt dus niet….
  3) En ik wil dus eerst weten of die 8Gb ook als C: zou werken, want anders werkt het niet… En ik heb geen zin om straks een probleem te hebben: de 2e disk geselecteerd, niet te booten en daarna niet meer de boot.ini op de 1e schijf kunnen benaderen oid…

  Ik hoop dat ik wat meer licht op de zaak heb laten schijnen.. en dat iemand mij uit de brand kan helpen.
  Ik wil liever niet met hardware rommelen, want de pc is redelijk ingebouwd, kabeltjes redelijk strak enzo, dus vervelend als ik dat telkens eruit moet halen, omzetten en terugzetten…..
 • Ik heb eerder al 2 mogelijke oplossingen gegeven, namelijk de HDD0 in de BIOS uit te schakelen of een bootmanager te gebruiken die een partitie op hidden kan zetten. Als je dan namelijk opstart, dan is de partitie op HDD1 wel C: geworden en zou je gewoon op moeten kunnen starten. Ik gebruik hiervoor zowel BootMagic (eenvoudig maar niet gratis)als XOSL (wel gratis).
  Bij sommige BIOSsen kun je met een toets een Bootmenu oproepen waarin je kunt kiezen waar je vanaf wilt starten. Als je dat kunt, dan zou dat een derde mogelijkheid zijn, want dan worden de schijf ID's verwisseld en zou de D: plotseling ook als C: worden gezien. Dit laatste trucje kent XOSL ook. Daarmee kun je ook de schijf ID's wisselen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.