Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Snel meerdere XP-installaties uitvoeren

Binary
23 antwoorden
 • Tot nu toe deelde ik met mijn gezin 1 Xp-installatie (5 accounts). Omdat ik het zat ben om geregeld de door mijn kinderen geinstalleerde troep (spy- en andere malware) tegen te komen heb ik besloten om een aantal volstrekt gescheiden omgevingen te maken.
  Ik heb een 250GB harde schijf gekocht, en die ga ik opdelen in een aantal partities, bijvoorbeeld 5 van 30GB elk. Op elke partitie wil ik dan XP Pro installeren, en via een bootmenuutje kan dan elk gezinslid zijn eigen omgeving starten.
  Omdat het installeren nou niet echt mijn grote hobby is ben ik op zoek naar een methode om dat zo efficient mogelijk te doen. Een van de mogelijkheden waar ik aan dacht was het maken van 1 basisinstallatie met alle drivers goed geconfigureerd, Office erbij etc. Daar dan een image van maken, en die image vervolgens op elk van de partities te plaatsen.

  Twee vragen:
  [1] gaat dit werken?
  [2] heeft iemand nog suggesties voor alternatieven?

  bvd,
  Peter
 • [quote:881ea46f0b="PeterGM"][2] heeft iemand nog suggesties voor alternatieven?[/quote:881ea46f0b]Je zou ook een unattended installatie kunnen maken ( http://unattended.msfn.org ). Hier kun je ook drivers en Office in meenemen. In mindere mate kan dit ook met nLite.
 • [quote:7c227fec05="JBS"]Je zou ook een unattended installatie kunnen maken ( http://unattended.msfn.org ). Hier kun je ook drivers en Office in meenemen. In mindere mate kan dit ook met nLite.[/quote:7c227fec05]

  'k Heb even zitten kijken. Het kan idd ook, maar biedt het voordelen boven de image-methode?

  Peter
 • [quote:9aff9f1b2c="PeterGM"][quote:9aff9f1b2c="JBS"]Je zou ook een unattended installatie kunnen maken ( http://unattended.msfn.org ). Hier kun je ook drivers en Office in meenemen. In mindere mate kan dit ook met nLite.[/quote:9aff9f1b2c]
  'k Heb even zitten kijken. Het kan idd ook, maar biedt het voordelen boven de image-methode? [/quote:9aff9f1b2c]Ik weet niet of dat image verhaal gaat werken. Ik vraag me namelijk af of er dan een multiboot gemaakt wordt. Mogelijk kun je dan zelf de boot.ini aanpassen door verwijzingen naar de verschillende partities toe te voegen.
 • [quote:5eb2ae04d9="JBS"]Ik weet niet of dat image verhaal gaat werken. Ik vraag me namelijk af of er dan een multiboot gemaakt wordt. Mogelijk kun je dan zelf de boot.ini aanpassen door verwijzingen naar de verschillende partities toe te voegen.[/quote:5eb2ae04d9]
  Ik maak gebruik van BootMagic dat met PartitionMagic wordt meegeleverd. Ik denk dat het zou moeten werken, maar zeker weten doe ik het ook niet.
 • Als je met Partition Magic gaat werken, dan kan dat inderdaad. Mits je in PM instelt dat die andere (primaire) partities verborgen worden, want anders werkt het beslist niet. Als je Windows op C: installeert, dan moet die ook weer op C: terug geplaatst worden. Door de eerste partitie te verbergen zou een tweede partitie bij het opstarten als C: worden gezien en heb je geen probleem. Je zou dan eigenlijk 1 extra partitie moeten hebben die wel gedeeld wordt voor het plaatsen van gezamenlijk toegankelijke data. Dit moet dan de laatste partitie zijn.
 • [quote:232f984a2f="Binary"]Je zou dan eigenlijk 1 extra partitie moeten hebben die wel gedeeld wordt voor het plaatsen van gezamenlijk toegankelijke data. Dit moet dan de laatste partitie zijn.[/quote:232f984a2f]

  Daar heb ik een aparte schijf voor, en ook in de huidige situatie staat bv "Mijn documenten" verwezen naar die schijf.
 • Dan lijkt me dat dit prima zou moeten gaan werken.

  PS: BootMagic werkt nog steeds alleen maar wanneer er een FAT32 partitie aanwezig is. Heb je die?
 • [quote:edbbadcd12="Binary"]Dan lijkt me dat dit prima zou moeten gaan werken.

  PS: BootMagic werkt nog steeds alleen maar wanneer er een FAT32 partitie aanwezig is. Heb je die?[/quote:edbbadcd12]

  Nog niet. :)
  Goed dat je het meldt.

  Peter
 • Dat kan.
  Ik heb het als volgt zo gedaan.
  Maak het aantal partities op de nieuwe schijf en formateer (FAT32) deze.
  Installeer Windows met SP met drivers met software die iedereen nodig heeft.
  (vergeet Firefox niet)
  Laat Windows zich valideren, de registratie.
  Als dat naar tevredenheid werkt dan sluit je de oude schijf waar aan (master) en de nieuwe schijf als slave
  of je regelt in de bios de opstart volgorde. (Bij Asus kan je overal van op starten.)
  Als je oude systeem is opgestart kopieer je de nieuwe installatie naar de andere, nog lege, partities.(controleer of alle
  bitjes zijn overgezet. desktop.ini wil nog weleens gek doen net als een logtbestandje in de system volume. Die zijn niet belangrijk.)
  Koppel de oude schijf weer af en start op met de installatie CD.
  Kies R is repareren, kies de eerst Windows installatie en dan moet ik even uit mijn hoofd verder gaan.
  Als je HELP intikt krijg je een lijst te zien van DOS commando's en daar zit iets bij van FIXBOOT. Als dat succesvol
  doorlopen is dan ziet Windows bij het opstarten alla partities met de Windows installaties.
  In de BOOT.INI kan je de voorkeuren aanpassen.
  Hieronder mijn BOOT.INI

  [boot loader]
  timeout=5
  default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
  [operating systems]
  multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="XP - CK2" /noexecute=optin /fastdetect
  multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(4)\WINDOWS="Experiment - CK2"

  In de 3de regel staat de partitie waar standaard wordt opgestart
  regel 5 en 7 zijn de mogelijkheden, ik heb dus 2 Windows partities

  Succes
  Jack Marotick[b:78a38ee90c][/b:78a38ee90c]
 • [quote:8b3846997d="marotick"]Dat kan.
  [/quote:8b3846997d]
  Zei ik een paar dagen terug stoer.
  Als de installatie gemaakt op de C schijf ook geplaatst wordt op de D - E - F - enz partitie dan
  gebeurd er wel wat vreemds.
  De partities blijven de drive letter houden ookal wordt er van een andere partitie opgestart.
  Dus kies je ervoor om op te starten vanaf de 2de partitie dan wordt deze partitie niet C genoemd maar D
  Ga je wat installeren kies dan ook D:\program files etc.
  Maar er is nog wat.
  Het register van die 2de partitie heeft wel honderd miljoen verwijzingen naar c:\ enz.
  bijvoorbeeld c:\windows\system32
  Nu is dat op zich niet ernstig want op de C schijf staat natuurlijk ook een installatie dus klopt de verwijzing.
  Echter de t.s. wil verschillende partities om zo zijn eigen installatie te hebben op zijn eigen partitie
  die dan schoon zou moeten blijven.
  Helaas de geïnfecteerde systeembestanden zullen zich bevinden in de systeemmap van de C schijf
  en daar putten alle andere partities uit als die ingebruik zijn.
  Wil je echt gescheiden installaties dan moet de t.s. echt per partities een installatie uitvoeren.
  Jack Marotick
 • [quote:259816fa38="PeterGM"]Tot nu toe deelde ik met mijn gezin 1 Xp-installatie (5 accounts). Omdat ik het zat ben om geregeld de door mijn kinderen geinstalleerde troep (spy- en andere malware) tegen te komen heb ik besloten om een aantal volstrekt gescheiden omgevingen te maken.

  [2] heeft iemand nog suggesties voor alternatieven?

  [/quote:259816fa38]

  De gebruikersrechten goed inregelen. Niemand Administrator, allemaal beperkte rechten en minder. Installaties gebeuren door de enige (jij) die kan inloggen (maar dat ook niet standaard is) als Administrator. Je hoeft dan maar 1 maal XP te installeren en ook maar 1 installatie te onderhouden.

  groetjes Edmond
 • [quote:78a1101f44="Edmond Varwijk"]Installaties gebeuren door de enige (jij) die kan inloggen (maar dat ook niet standaard is) als Administrator. Je hoeft dan maar 1 maal XP te installeren en ook maar 1 installatie te onderhouden.[/quote:78a1101f44]

  Daarbij ga je er van uit dat je de baas bent op je eigen computer :wink: . Hoe oud zijn je kinderen (if any)? Ik heb meerdere computers, dus heb ik er ook niet zoveel last van, maar ik zou in die situatie ook gaan voor meerdere volledig gescheiden installaties. Dan kunnen ze doen wat ze willen zonder jouw installatie te verknallen. En met een Ghost-image achter de hand kun je ook alles terug draaien wat ze er op gezet hebben.
 • [quote:d5940f2ddd="Binary"][quote:d5940f2ddd="Edmond Varwijk"]Installaties gebeuren door de enige (jij) die kan inloggen (maar dat ook niet standaard is) als Administrator. Je hoeft dan maar 1 maal XP te installeren en ook maar 1 installatie te onderhouden.[/quote:d5940f2ddd]

  Daarbij ga je er van uit dat je de baas bent op je eigen computer :wink: . Hoe oud zijn je kinderen (if any)? Ik heb meerdere computers, dus heb ik er ook niet zoveel last van, maar ik zou in die situatie ook gaan voor meerdere volledig gescheiden installaties. Dan kunnen ze doen wat ze willen zonder jouw installatie te verknallen. En met een Ghost-image achter de hand kun je ook alles terug draaien wat ze er op gezet hebben.[/quote:d5940f2ddd]

  Als het er op aankomt ben ik uiteraard de baas op de (=mijn) PC, maar ik laat het installeren van zinnige en onzinnige programmatuur graag aan de jongens (17 en 19) over, en mijn dochter van 12 laat zich graag door haar broers helpen op de PC. Omdat ik nu wel genoeg spyware langs heb zien komen, ondanks allerlei programmatuur aan boord die dat zou moeten voorkomen heb ik de knoop doorgehakt en de 250GB-schijf gekocht.
  Ik ga van de week proberen met 1 basis-installatie en Ghost de hele boel op te tuigen. Ik zal mijn ervaringen hier nog vermelden. Een ieder bedankt voor zijn bijdrage.

  Peter
 • [quote:8777643455="marotick"]Dat kan.
  Ik heb het als volgt zo gedaan.
  Maak het aantal partities op de nieuwe schijf en formateer (FAT32) deze.
  Installeer Windows met SP met drivers met software die iedereen nodig heeft en plaats deze installatie op alle aangemaakte partities.
  [/quote:8777643455]
  Bovenstaande geeft als probleem, zoals ik eerder beschreef, dat de partitie die op bijvoorbeeld
  op D staat in het register verwijzingen heeft naar C:\
  Ik heb ook beschreven dat dat een heidens werk is om dat om te zetten naar D:\
  Het is helaas niet zo dat als je vanaf een andere partitie opstart deze automatisch de C schijf wordt.
  Je start op van D of E en als je 5 partities hebt dan start de laatste op vaaf G.

  Echter, met een goede reg editor kan c:\ vervangen worden door D:\
  en dan werkt het goed, het register klopt dan weer.
  Het kan dus toch. Ik gebruikte Registry Workshop.
  Ook nog belangrijk; als je later programma's installeerd kies dan ook het juiste installatie pad, F:/program Files enz.
  Jack Marotick
 • [quote:d371f4ea4d="marotick"]Bovenstaande geeft als probleem, zoals ik eerder beschreef, dat de partitie die op bijvoorbeeld
  op D staat in het register verwijzingen heeft naar C:\[/quote:d371f4ea4d]

  En dat is nou juist niet waar. Als je met een bootmanager opstart kun je 4 van de 5 partities verbergen, waardoor elke partitie die op dat moment actief is denkt dat hij C: is. Oftewel: dat werkt gegarandeert perfect, mits goed ingesteld.
 • [quote:2f4c65a974="Binary"]
  En dat is nou juist niet waar. Als je met een bootmanager opstart kun je 4 van de 5 partities verbergen, waardoor elke partitie die op dat moment actief is denkt dat hij C: is. Oftewel: dat werkt gegarandeert perfect, mits goed ingesteld.[/quote:2f4c65a974]
  Tja een bootmanager, daar had ik het helemaal niet over, graag goed lezen dat voorkomt miscommunicatie.
  Ik vind een bootmanager lastig, dus ik heb gewoon een aantal partities met Windows installaties precies wat de TS ook wil.
  Jack Marotick
 • [quote:03b7c7a838="PeterGM"]Ik maak gebruik van BootMagic[/quote:03b7c7a838]

  Sorry hoor! Wie moet er nou eigenlijk goed gaan lezen?
 • [quote:3c3ccea5d3="Binary"]Sorry hoor! Wie moet er nou eigenlijk goed gaan lezen?[/quote:3c3ccea5d3]Kom kom heren, elkaar niet virtueel in de haren vliegen…

  Persoonlijk lijkt een bootmanager mij ook een wat gracieuzere oplossing dan het register hacken op driveletters; dat gaat geheid ergens een keer fout.
 • Beste mensen,

  Het lijkt goed te werken.
  Dit heb ik tot nu toe gedaan:

  [1] schone schijf in PC gehangen (bijna letterlijk, hij is nog niet definitief geplaatst)
  [2] Xp Pro geinstalleerd, virusscanner, office, drivers etc zo compleet als een basisinstallatie wat mij betreft moet zijn
  [3] met Ghost alles van partitie P1 gekopieerd naar P2. (minpuntje was dat de naam van de partitie daarna ook P1 was, maar dat was makkelijk te verhelpen)
  [4] Boot Magic geinstalleerd, en aangegeven dat er van P1 en P2 geboot moet kunnen worden

  Dit lijkt tot nu toe goed te werken, maar de eerste test was vrij summier. Ik houd jullie op de hoogte.
  Ik heb nog wel een probleempje, maar daar zal ik een aparte topic voor openen omdat het de lading van deze topic niet dekt.

  Peter

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.