Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Verborgen partitie verwijderen?

jeremya
20 antwoorden
 • Beste forumleden,

  Ik heb onlangs een nieuwe PC (HP W5170.NL) aangeschaft en ben dik tevreden over dit systeem. Er is alleen wel één minpuntje; er staat Windows XP Home op en de CD met de retailversie is niet bijgeleverd. In plaats daarvan staan alle vooraf geïnstaleerde software en drivers op een verborgen partitie. Om er zeker van te zijn in de toekomst geen data te verliezen heb ik via Start -> Programma's -> Pc Help en Tools een Recovery CD aangemaakt.
  Nu wil ik toch graag van Windows XP Home (Nederlands) naar Windows XP professional (Engels). Wat kan ik het beste doen?
  - Met bijv. Partition Magic een nieuwe primaire partitie aanmaken (en een uitgebreide partitie) en windows xp pro installeren op de primaire partitie (dual boot)?
  - Of Windows XP Professional over Windows XP home heen zetten? (Alleen schijnt dit niet te werken, zie http://forum.trosradar.nl/?url=forum/viewtopic.php?t=15389 HP installeerd namelijk niet de gehele Windows XP home edition software op de pc's. Upgraden zou daarom niet lukken.)

  De eerste optie heb ik eigenlijk geen behoefte heb aan. Aan Windows XP Professional heb ik wel genoeg. Anders zit ik steeds met de heisa van het onderhoud (updaten etc..) van twee besturingssystemen.
  In beide gevallen lijkt het mij beter de recovery partitie niet te verwijderen. Ik heb nl. gelezen op een andere forum dat het zo kan zijn dat bij het opstarten van mijn PC een controle wordt uitgevoerd waarbij de op de recovery partitie staande bestanden nodig zijn. Fabrieksmachines die een crash krijgen zouden dan nog wel op hun 'recovery' partitie kunnen opstarten. Ook staan de drivers op deze partitie (staan niet op CD).
  Uiteraard bestaat er de mogelijkheid om dit te omzeilen door een extra harde schijf aan te schaffen en in het systeem te plaatsen. En daar vervolgens Windows XP Pro op te zetten.
  Alleen lijkt mij dit wel een beetje overbodig. Er moet toch een oplossing te vinden zijn met mijn huidige configuratie? Ik ben erg benieuwd wat de specialisten onder de forumlezers hierover te melden hebben. Ik ben namelijke niet de enige met deze vraag. Vele anderen hebben een vooraf geconfigureerde fabrieksmachine aangeschaft en lopen
  net zoals mij hiermee rond en zouden enorm geholpen zijn. Alvast bedankt!

  Systeemconfiguratie

  PC: HP W5170.NL
  AMD Athlon 64 Processor 3200+
  O/S: Windows XP Home SP2 (Nederlands)
  BIOS-versie 3.20
  Geheugen: 1024 MB
  HD: totale capaciteit: 232.86 GB
  C: primaire partitie met daarop Windows XP Home 225,90 GB, NTFS
  D: verborgen partitie: 6.96 GB, FAT32
  E: Dvd-rw station (HP DVD Writer 640c)
  F, G en L: Dvd stations, waarvan alleen F: wordt gebruikt als DVD Rom (Samsung)
  H,I,J,K: Verwisselbare schijven
  Videokaart: ATI Radeon X600

  Bezochte forums/websites

  1. Trosradar: http://forum.trosradar.nl/?url=forum/viewtopic.php?t=15389
  2. ZDNet
  http://www.zdnet.nl/talkback.cfm?id=36397&eid=32199&tbid=26789&inc=subthread:
  3. http://www.sjoerd-visser.demon.nl/
 • Hoe verborgen is die partitie? Kun je hem niet zichtbaar maken dmv computerbeheer?
  Waarom zou je XP Pro kopen?
  Klein beetje veranderen in register etc, en je hebt XP.

  http://www.google.com/search?client=opera&rls=nl&q=windows+xp+home+hack+professional&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8
 • Je kunt hem waarschijnlijk wel verwijderen, maar maak er beslist een backup van. Met partition magic kun je verborgen partities wel zichtbaar maken.
 • Upgraden van welke Windows dan ook van Nederlands naar Engels is hoe dan ook uitgesloten, want dat kan helemaal niet. Windows weigert dan gewoon om te installeren. Je zult dus zeker een schone installatee moeten uitvoeren.
  De veiligste manier lijkt mij om met Partition Magic een primaire NTFS partitie te maken [i:2abf94b993]voor[/i:2abf94b993] de bestaande partities (die worden dan aan de voorkant een beetje kleiner). Daarop kun je dan WinXP Pro UK installeren zonder dat er een dualboot wordt aangemaakt. Je kunt dan gewoon uitproberen of dat werkt. Zo niet, dan kun je die partitie weer verwijderen zodat de oude partitie weer werkt. Wel zo veilig is om vooraf een Ghost image te maken van de volledige schijf (niet alleen van de C partitie) zodat je een complete backup hebt.
 • Bedankt voor jullie snelle reacties!

  [i:bbdd557420]Johnny:[/i:bbdd557420] Jouw voorgestelde wijzing in het register geldt alleen als je deze doet voor de installatie van Windows. Bij mijn PC was Windows xp home voorgeïnstalleerd. Deze wijziging kan niet achtraf. Wel een leuke tweak btw. De partitie wordt in computerbeheer vermeld als een FAT32 partitie. In verkenner is de dir te zien als: HP_Recovery (D:). Bij het selecteren va deze map krijg je alleen een "hangslot" icoon te zien.
  In de 'details' window ernaast staat de tekst van HP invent:

  BEGIN CITAAT "Partitieherstel Waarschuwing!

  Dit gedeelte op de harde schijf (of de partitie) bevat bestanden die worden gebruikt voor het systeemherstel. Verwijder of wijzig deze bestanden niet. Een wijziging in deze partitie kan mogelijk
  herstel later verhinderen." EINDE CITAAT

  [i:bbdd557420]Gerben:[/i:bbdd557420] Ik heb reeds een recovery cd aangemaakt en ik zal zeker op je advies ingaan om via partition magic de verborgen herstelpartitie te benaderen.

  [i:bbdd557420]Binary:[/i:bbdd557420] Schuiven de station automatisch met een letter op als je een NTFS partitie plaatst voor de bestaande, zodat C: veranderd in D:, enz..?[/img]
 • Ja. Pas op: als je een primaire voor de bestaande plaatst, dan kun je de tweede (de huidige installatie dus) alleen opstarten met een bootmanager als BootMagic. Dan moet de eerste partitie dus op hidden worden gezet.
 • deze b*llsh*t komt me bekend voor, ik heb het ook met een Mycom PC, daar krijg je ook geen CD, maar wordt ook alles op een voor windows onzichtbare partitie gezet. Ik kan wijzigingen aanbrengen door tijdens het opstarten op F10 te drukken, dan start Clarity op wat al die zooi regelt.
  Ik moet zeggen dat dit echt waardeloos is, alles waar je een windows CD bij nodig hebt loop je nu mee te klooien.
  Als je toch al een WinXP pro UK licentie heb liggen zou ik gewoon die PC formatteren en die XP Pro installeren.
  Je zal maar bij Mycom gelijk met je PC MS Office aanschaffen, dan ben je ook genaaid, want dat zetten zij ook in dat Clarity.
 • Hoe kun je achteraf de eerste partitie op hidden zetten? …just in case
 • Ja Kid…we zijn in hetzelfde schuitje beland (met vele anderen).
  Ik zag dat je probleem betreft het tabblad "systeemherstel" inmiddels is opgelost :wink:
 • [quote:cbc1658fd8="jeremya"]Hoe kun je achteraf de eerste partitie op hidden zetten? …just in case[/quote:cbc1658fd8]

  Met Partition Magic. Zodra je de tweede partitie op Active zet wordt de eerste automatisch hidden.
 • Ik heb op jullie aanraden Partition Magic 8.0 geraadpleegd. Een handige tool met een goede gebruiksaanwijzing. Van mijn D: (recovery partitie) heb ik de drive letter gwijzigd in M: (na alle verwisselbare stations). Op mijn HD was reeds een ongebruikte vrije ruimte van 7,4 mb!! (unallocated) als primary partitie. Deze heb ik gereserveerd voor de uitgebreide partitie en de drive letter D: aan toegekend. Nu wil ik meer schijfruimte toekennen aan deze partitie zodat ik hem kan verdelen in logische stations. Maar bij het verkleinen van C: (231.325,7 mb) naar 40 GB blijkt dat er voor D: maximaal 65.529,8 mb gereserveerd wordt. De rest, 125.803,2 wordt omgezet in “Unallocated”. Ik kies voor het toekennen van de vrijgekomen ruimte voor D:
  Pas bij het wijzigen van de grootte van C: in 170 GB of groter wordt alle vrijgekomen ruimte gereserveerd voor D: waarbij geldt dat de maximale grootte van D: nog steeds 65.529,8 mb is.
  Hoe omzeil ik dit probleem zodat ik meer ruimte aan D: kan toekennen?

  Ook gaf Partition Magic de melding dat de er ruimte is op de schijf die de 1024 cylinder limiet overschrijdt, quote: “If the partition starts past the 1024 cylinder, the BIOS may not be able to boot it because it cannot address a cylinder number higher than 1024.” Wat betekent dit voor mij?
 • Het zou eigenlijk eenvoudig moeten zijn. Je kunt C: verkleinen door op te geven dat je ruimte [i:f416913c61]achter[/i:f416913c61] wilt maken. Die ruimte kun je dan gebruiken om een uitgebreide partitie te maken. Gebruik hiervoor liever niet de wizard maar doe het handmatig. De vraag is even of je de andere ruimte ook kunt benutten bij het maken van die partitie. Bedenkt dat dat alleen kan als de ruimtes [i:f416913c61]aaneengesloten[/i:f416913c61] zijn. Als die 8 MB waar je het over had helemaal achteraan liggen (dus na de hidden partitie), dan kan dat dus niet en kun je die ruimte het beste vergeten, tenslotte is het maar 8 MB. Je zou die hidden partitie ook kunnen verplaatsen, maar dat risiko zou ik gewoon niet nemen. Dus: verklein C: aan de achterkant en maak in die ruimte je gewenste extended partitie. Stations kun je simpel aanmaken (eventueel in Schijfbeheer).

  Die waarschuwing m.b.t. de 1024e cylinder kun je rustig vergeten. Dat heeft alleen betrekking op oude op DOS gebaseerde systemen. WinXP kan hier prima weer overweg.
 • Bedankt voor je meedenken. Ik heb inmiddels het idee van het toekennen van schijfruimte aan D aan de kant gezet. Ik heb het logische station D en de bijbehorende uitgebreide partitie verwijderd. Alleen blijft deze wel staan als primary partition. Dat vind ik zelf wel een beetje overbodig. Jammer genoeg is daar in Partition Magic volgens mij niets aan te wijzigen. Opties zoals delete, advanced en hide zijn uitgegrijsd. Daarom dacht ik in de eerste instantie hier ook een logisch station (D) van te maken en daar ruimte aan toe te kennen. Zodoende zou ik niet een primary partitie 'verspillen'…helaas :(
  Ook C 'splitten' lukt niet omdat deze optie is uitgegrijsd. Deze optie is volgens de handleiding niet beschikbaar als er 4 primaire partities in gebruik zijn. Het gekke is dat ik maar drie primaire partities heb op deze HD namelijk, in juiste volgorde eerst M 'recovery' (voormalig D) dan komt C en tenslotte de "Unallocated" ruimte van 7,4 mb.
  De recovery partitie M: bevond zich van het begin aan al vooraan (toen als D). Waarschijnlijk (denk ik) omdat dit de herstelpartitie is en in geval van nood geboot moet kunnen worden.
  Ik dacht uit voorzorg te handelen door een D te creëren uit de geringe vrije ruimte (zijnde primaire partitie!) en daarop Bootmagic te installeren. Vervolgens via de optie "install another operating system" XP Pro te installeren op C.
  Waarom deze heisa en niet gewoon xp home eraf halen? De reden waarom ik xp home wil behouden is de meegeïnstalleerde OEM software die ik wel handig vind en niet apart geleverd wordt. XP Pro (eng) wil ik uitsluitend gebruiken voor mijn cursus en niet voor algemeen gebruik.

  Trouwens de geringe ruimte van 7,4 mb bevindt zich inderdaad achteraan maar wel achter C. Door C te verkleinen en ruimte erachter vrij te maken zou deze vrijgekomen ruimte grenzen aan die van 7,4 mb. Kijken of deze twee kan opnemen in één uitgebreide partitie :lol:
  Ik ga in ieder geval ook even kijken in schijfbeheer wat er mogelijk is. Als je nog suggesties hebt hoor ik ze graag!
 • Je hebt geen 3 primary partitions maar slechts 2. De Unallocated space is [i:be07b4bc15]per definitie[/i:be07b4bc15] geen partitie. Zelfs als Partition Magic dat zo aangeeft kan dat niet zo zijn. Zodra je C: aan de achterkant kleiner maakt creëer je achteraan ook weer Unallocated space, en die zou dan automatisch toegevoegd moeten worden aan de bestaande ruimte. Je zou dan dus een aaneengesloten Unallocated space moeten krijgen. En als je van plan bent om met BootMagic te gaan werken, dan moet je daar geen Extended partition maar een Primary partition van maken. Anders kun je namelijk niet opstarten van zo'n partitie zonder de bestaande C: te gebruiken. Bedenk wel dat BootMagic alleen werkt als er een (heel kleine?) FAT32 partitie beschikbaar is.
 • Binary, bedankt voor al je heldere uitleg. Ik had nog een paar kleine vragen voordat ik aan de slag ga. Ik ben van plan om een primary partitie te maken van 16 mb. Volgens mij heb je 8 mb nodig voor bootmagic 8 maar dan kan ik deze partitie altijd achteraf verkleinen.
  De vraag is alleen nog of het een FAT 16 of een FAT 32 partitie moet worden. In de bij bootmagic bijgeleverde readme staat het volgende:

  "When Installing BootMagic from Windows 2000 or Windows XP, it is
  recommended that you install to a FAT16 partition. If you install
  to a FAT32 partition, the rescue diskettes will not see the BootMagic
  partition. If you do install to a FAT32 partition, you can create
  rescue diskettes from a Windows 98 or Windows Me machine; then the
  disks will see the FAT32 BootMagic partition correctly."

  Volgens mij kun je in PM8 alleen maar kiezen voor FAT32 of hoger (er staat nog wel een optie 'FAT' maar geen FAT16). Weet jij hier meer van?
 • Ik heb dat statement nog niet eerder gezien. Ik heb best vaak met BootMagic gewerkt en altijd op een FAT32 partitie. Hoewel ik het wel meestal installeerde vanuit een Win98/ME installatie om te dualbooten met WinXP. Nog nooit problemen mee gehad eigenlijk. (Ik werk nu al weer een tijdje met XOSL). Zou het kunnen dat je wel problemen zou krijgen als je installeert vanuit WinXP? Ik durf het niet met zekerheid te zeggen.
  Overigens is FAT in deze context hetzelfde als FAT16, dus zo'n partitie kan wel. En er is in dit geval eigenlijk ook geen dringende reden om de voorkeur aan een van beide te geven omdat er toch vrijwel geen data op zou komen te staan.
 • Dan weet ik genoeg, bedankt in ieder geval voor het advies.. Ik kies gewoon voor een FAT32 partitie :wink:
 • Ik ben inmiddels bezig met m'n dual boot. i.p.v. bootmagic te installeren heb ik gewoon mijn systeem van de xp pro installatie cd laten booten. Een dualboot werd zo automatisch aangemaakt.
  XP home staat nu op C en XP PRO staat nu op D. E,F en G zijn dvd stations en H t/M N zijn mijn overige stations. Geen bootmagic, fat32 partities enzo…lekkker makkelijk :D

  Mijn laatst vraag is nu alleen deze. Ik heb van N een uitgebreide partitie gemaakt (NTFS). Het liefste wil ik deze stationsletter in E veranderd hebben. Hoe kan ik dit doen zonder dat ik alle stations één voor één moet verplaatsen. Dus hoe kan ik alle stationletters vanaf E één letter laten opschuiven in één handeling?
 • ik denk dat je alles af moet gaan om het te wijzigen.

  dit kan je doen via

  computerbeheer en dan schijfbeheer.
  ben je opzich ook niet lang mee bezig

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.