Vraag & Antwoord

OS Windows

problemen met OS installeren op oude compaq pc

Anoniem
kid jansen
30 antwoorden
 • Ik heb voor twee flesjes wijn een oude compaq pc overgenomen met toetsenbord, monitor en een HP all-in-one en een W95 licentie. Allemaal heel leuk natuurlijk, maar toen ik er een OS op wou gaan zetten lliep ik al een beetje vast. Na wat uit te proberen kwam ik er achter dat ik de Compaq Restore CD er in moest doen, en van daar uit kon kiezen wat voor besturingssysteem ik wil gaan installeren. Nou heb ik nog een W98SE liggen, maar die behoorde niet tot de mogelijkheden. Ik kon kiezen uit W95, W98 en WNT.
  Ik heb er nu maar W95 op gegooid, maar die wil ik helemaal niet. Hoe krijg ik nu W98SE er op. Het liefst zou ik van al die compaq zooi af willen, maar ik weet niet of dat kan. BIOS van dat ding is ook heel vaag, ook compaq troep.

  Ik heb niet heel veel info van dat ding weten los te peuteren, aangezien er op W95 geen één normaal programma geinstalleerd wil worden.

  Het volgende heb ik gevonden:

  Compaq Deskpro EP series 6350/4.3 NTL
  Compaq SN: 8922CCJ71718
  van een sticker op de zijkant van de kast

  en het volgende in BIOS:
  350MHz PII
  64MB SDRAM
  4GB HDD

  en er zit nu dus W95 op.

  Overigens nog een vraagje, er zitten twee insteekkaarten met netwerk/telefoon aansluitingen, eentje met een RJ11 aansluiting en de ander een RJ45, of in ieder geval hebben ze de vorm van die types.
  Nou weet ik dat er in ieder geval een ISDN modem inzit, is dat dan die met die RJ11 of die met die RJ45. Aangezien normale inbelmodems RJ11 hebben en netwerkkaarten RJ45, maar ik weet niet hoe het zit met ISDN en misschien zitten er gewoon twee modems in.
 • kijk eens op www.hp.com/drivers, hier kun je misschien met een beetje geluk de drivers nog vinden.

  Of anders via www.hp.com en dan drivers&support aan klikken

  ISDN en LAN hebben de zelfde soort aansluiting.
 • Das dan mooi klote, want dan zit er dus geen netwerk kaart in, en vaag genoeg 2 modems, een gewone en een ISDN. Misschien dat die gewone is om de PC op die officejet aan te sluiten, die heeft namelijk ook een fax functie en die werd ook gebruikt.

  Overigens vind ik het ook prima als iemand weet hoe ik er W2k of WXP er op krijg, dan moet ik alleen het werkgeheugen wat upgraden, en dan is misschien een grotere HDD ook wel leuk. Maar W98SE is echt het minimum, daaronder heb ik praktisch niks aan die PC.

  Ik zou vooral ook erg blij zijn als iemand me kon vertellen hoe ik van die compaq onzin afkom, want ik wil gewoon een OS kunnen installeren zonder al die onzin en ik heb ook geen zin in al die meegeleverde (en inmiddels antieke) troep. Verder zet dat compaq ook overal compaq neer wat ik ook zwaar irritant vind.

  Ik moet sowieso geld aan dat ding uitgeven, want ik wil hem gaan besturen via een KVM switch, zodat ik kan wisselen tussen m'n normale PC en dat ding, aangezien ik geen ruimte heb voor twee monitors en twee toetsenborden.
  Verder moet er dan dus ook een netwerk kaartje in , dan heb ik weer een routertje nodig en twee kabeltjes, maar we komen er wel.

  @ double-X je eerste link is fout, er staat een comma in.
  Verder heb ik deze site gevonden, maar wat heb ik daar dan aan. Dat zijn allemaal drivers voor de hardware die ik moet installeren in windows. Maar ik wil gewoon een andere windows er op, maar op het moment kan ik alleen maar een OS installeren met die Restore CD. Daar wil ik dus van af. Ik wil als ik dat ding heb geformateerd gewoon een windows CD er in proppen en dat ik die dan gewoon kan installeren, als ik dat nu doe dan krijg ik iets van: invalid disc, replace the disk and press any key. Enige disk die dat ding slikt als hij is geformateerd is dus die Restore CD.
 • 1)
  BIOS SW zit op een kleine partitie op HD; gelieve die niet te verwijderen of je kunt floppies gaan downloaden om de BIOS te wijzigen.
  2)
  Bij mijn weten kun je direct een W98SE CD erin gooien en daarvan booten (of eerst een bootfloppy bakken indien de BIOS geen boot van CD ondersteunt). Als het niet lukt kun je hier misschien even laten weten wat het probleem is.
  Voordat je met installatie begint, even uit zoeken welke hardware erin zit (videokaart etc) zodat je daarvoor apart de drivers kunt downloaden.
  3)
  Uit het type op de sticker:
  6 -> PII (5=P1 en 4=486)
  350 -> 350 MHz
  4.3 -> 4,3 GB HD
  NTL -> netwerk als ik me niet vergis
 • zie tweede post, ik had hem nog net gewijzigd voor jouw post.
  Booten vanaf CD kan hij volgens mij wel, want met die Restore CD lukt het ook (ik heb ook tijdelijk de boot sequence op 1 CD 2 HDD 3 FDD gezet).

  Hoe maak ik zo'n floppy aan dat ik daarvan af boot?

  Die W98SE CD boot niet, dan krijg ik dat gebeuren van invalid disk wat ook in de tweede post staat. (krijg ik overigens met alle CD's en floppies, behalve dus die Restore CD van compaq)

  Ik heb overigens niks verwijderd, dat heeft degene gedaan waarvan ik hem heb gekregen. Die HDD is helemaal leeg, staat nu alleen W95 op.

  Dat het een PII 350MHz is wist ik al, had ik ook al gezegd.
  Die 4.3GB kan wel kloppen, als je er van uit gaat dat 1KB = 1000 bytes, maar hij is dus 4GB.

  Netwerk weet ik niet, maar zie daarvoor ook m'n tweede post nog eens
 • Opstartdiskette (te vinden op bootdisk.com) zou ook voldoende moeten zijn om Windows 98 te installeren. Let er wel op dat de CD-speler wordt gevonden.
 • ooit eens voor iemand een compaq pc voorzien van win98, heeft nog een hele tijd prima gedraaid.
  op aanraden van een kennis een speciale disk toegepast om de compaq daarvoor gereed te maken.
  heb die file (ca 1 mb) nog, en wil hem wel doorsturen, dus doe me even een pb-tje voor het adres.
 • De CD speler werkt gewoon, en die wordt dus ook gewoon gevonden, anders zou die Compaq Restore CD toch ook niet werken?

  Er zit overigens geen netwerkkaart in, die RJ45 achtige aansluiting is inderdaad de ISDN (stond er namelijk naast) en die RJ11 is gewoon een V90 56kbps inbelmodem.


  overigens nog een vraagje (hoort eigenlijk niet hier thuis, maar ja): waar moet ik casefans op aansluiten, als er geen aansluitingen voor op het moederbord zitten? Je kon ze toch ook direct op de voeding aansluiten?
 • [quote:bd9a6399ee="kid jansen"]De CD speler werkt gewoon, en die wordt dus ook gewoon gevonden, anders zou die Compaq Restore CD toch ook niet werken?[/quote:bd9a6399ee]Dat is het probleem niet. Je wilt toch WIndows 98SE installeren? In dat geval moet je iha de Windows 98 opstartdiskette gebruiken. Die zorgt dat de CD-Rom op DOS niveau wordt gevonden, vervolgens kan je via de DOS prompt de setup.exe draaien op de Windows 98 installatie CD. Wanneer die CD bootable was geweest, dan had je de diskette niet nodig gehad en dan was dat vergelijkbaar geweest met de Compaq Restore CD.
 • OK, ik snap het
 • oplossing van derk de jong werkt niet, die is namelijk niet geschikt voor de deskpro serie, alleen maar voor de pressario serie. Ik ga dus nu kijken naar www.bootdisk.com

  welke moet ik hebben, moet ik van wat er nu opstaat (95B) wat er op komt (98SE) of een DOS?
 • [quote:c53d427d15="kid jansen"]BIOS van dat ding is ook heel vaag, ook compaq troep?[/quote:c53d427d15]
  moet je betere wijn leveren :wink:
 • Zonder wijn had ik hem ook gekregen en andere PC's had de man niet. Dus daar ligt het niet aan. Ik heb het geprobeerd met die W95B bootdisk, maar zonder succes, die bootdisk start wel op en ik krijg ook MSDOS, maar ik kan om de een of andere reden die setup niet opstarten. Soweiso doe ik het volgens mij fout, want volgens mij moet ik eerst C formateren, want het is geen upgrade, dus dan heb ik waarschijnlijk ook de verkeerde bootdisk aangezien een geformateerde C dan helemaal niks meer te maken heeft me W95 en dat komt er ook niet op.
  Als ik met die bootdisk zeg D:\win98\setup.exe dan geeft hij een foutmelding van Invalid drive specification, in W95 herkend hij de CD prima, en heet CD-ROM station is D:\. Hoe krijg ik het wel voor elkaar om die W98SE er op te krijgen?

  Soweiso hoef ik alleen maar te weten hoe het moet, en dan test ik het ff uit. Ik wil gewoon zeker weten dat het gaat lukken, voordat ik geld aan dat ding ga uitgeven (router/switch/accesspoint combo, KVM switch, netwerkkaartje, misschien geheugen upgrade).
 • download bij www.bootdisk.com een goeie bootdisk
  met ondersteuning voor cd-rom
  en probeer dan opnieuw win98 te installeren
  waarschijnlijk met deze bootdisk die je nu gebruikt heb je in dos geen cd-rom ondersteuning
 • [quote:7476c44723="kid jansen"]Als ik met die bootdisk zeg D:\win98\setup.exe dan geeft hij een foutmelding van Invalid drive specification, in W95 herkend hij de CD prima, en heet CD-ROM station is D:\. Hoe krijg ik het wel voor elkaar om die W98SE er op te krijgen?[/quote:7476c44723]Meestal wordt er nog een RAM-drive aangemaakt, dat levert ook een extra letter op. Waar je op moet letten, of de W95 opstartdiskette wel op zoek gaat naar de CD-Rom. Standaard doet die dat namelijk niet, hoewel de bijgeleverde installatie diskette dat wel zou moeten doen. Want ja, de allereerste keer heb je niks. Het kan zijn dat de letter E: is. Even goed opletten bij het opstarten, want deze informatie wordt op het beeldscherm weergegeven (wanneer de speler is gevonden).
 • [quote:3e92baa6fb="R0bbin"]download bij www.bootdisk.com een goeie bootdisk
  met ondersteuning voor cd-rom
  en probeer dan opnieuw win98 te installeren
  waarschijnlijk met deze bootdisk die je nu gebruikt heb je in dos geen cd-rom ondersteuning[/quote:3e92baa6fb]

  hoe weet ik wat een goede is en welke ik moet hebben?
  originele installatie/opstart diskette zat er niet bij, ik zal degene van wie ik die PC heb nog wel bellen, want er missen wel meer dingen.
 • neem bijvoorbeeld de standaard win98 opstart diskette
  deze biedt ondersteuning voor cd-rom

  klik hier voor de win98 boot disk
 • Ik download dat ding, krijg meteen een blauw scherm, en m'n mx1000 werkt ineens niet meer!
  En die RAM drive, waar is die dan in W95? komt die alleen voor tijdens msdos of booten?
  Die D:\ in W95 kan nu dus best een E:\ zijn?
 • Gewoon naar je scherm kijken is voldoende. De informatie staat er gewoon een tijdje. Gaat in 2 stappen, eerst zou je kunnen zien dat er een CD-Rom speler gevonden is, een tijdje later zal er station letter aan toegekend worden.
  Als dit wat moeilijk lijkt, dan gewoon uitproberen. Tik maar in D: of E: (tot dat je niet meer verder kunt) en tik dan in Dir:
  Wel opletten sommige installatie diskettes zetten de CD-Speler op X oid. Daarom is naar het scherm kijken het meest veilige.

  Voor de Ramdisk zie je de naam Ramdrive oid. Naam doet er verder ook niet toe. Je ziet in in ieder geval geen map met de naam WIn98 (voor een Windows 98 installatie CD) of een map Win95 (voor de Win95 CD). Ook zal de CD-rom speler niet gaan draaien (wat nodig is wanneer je informatie op de CD wilt gaan bekijken).
  Voor het installeren van Windows9x hoef je niet persé een perfect passende Windows installatie diskette te hebben. De ME installatie diskette vind ik zelf het makkelijkste. Voor grote schijven (> 64MB) ook de veiligste wanneer je Fdisk wilt gaan gebruiken om de harde schijf opnieuw in te delen.
 • OK, ga ik dat nog een keer proberen. Overigens was m'n vorige post geen direct aanval op R0bbin, maar ik was wel pissed off.
  Probleem is vanzelf opgelost, gisteravond een paar keer zonder resultaat geklooid en ge-reboot, niks, nu zet ik hem net aan en de mx1000 werkt weer prima.

  Overigens een heel erg beschamende vraag, maar hoe formateer ik die C:\ schijf weer, ik krijg het niet voor elkaar in DOS en in Windows lukt het ook niet (maar dat vind ik niet zo heel raar).

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.