Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Partities

None
5 antwoorden
 • vaak hebben mensen het ove parities op hun pc. ik heb er maar één: C:
  (en diskettestation en dvd brander enz). wat heb je aan meerdere partities? zelf vind ik het niet handig, maar als het noemenswaardig snelheidsverschil oplevert of veiliger is dan wil ik het misschien wel doen, als je tenmisnste partities kan maken zonder windows opnieuw te installeren of data te verliezen.
  bij voorbaat dank
 • Meerdere partities vind ik handig omdat je dan in ieder geval je datagegevens op een ander deel hebt staan dan je besturingssysteem. Dus je documenten, foto's, e-mailadressen, favorieten, outlook-berichten etc. etc. staan dan op een ander gedeelte, gescheiden van Windows.
  Als je dan ooit windows opnieuw moet/wil installeren, kan je de C:\partitie ook formatteren en helemaal opnieuw schoon installeren. Dan loopt Windows weer veel sneller.
  Eigenlijk is dit nog een schijnveiligheid, want als je harde schijf crasht, is het toch dezelfde harde schijf waar je data op staan. Nog niet echt slim dus.
  Ik heb (naast gewone back-ups) voor de veiligheid een tweede harde schijf ingebouwd. Op de eerste harde schijf staan 2 partities (besturing/programma's en data) en de tweede harde schijf gebruik ik ook als dataschijf. Die bevat dezelfde data als de eerste HD-data partitie. Je kunt nieuwe partities maken met speciale software (bijv. Partition Magic), zonder Windows te verwijderen. Dat heeft wel een klein risico in zich. Dus eerst backuppen!
  Bovenstaand verhaal levert geen/weinig snelheidswinst op volgens mij. Althans daarvoor doe ik het niet.
  Ingewikeld is het niet. Heel veel data-instellingen kan je wijzigen met TweakUI (favorieten, mijn documenten, gedeelde documenten etc.).
 • Aparte partities is vooral om je documenten en programma's te scheiden van je OS.
  Als je je programma's op een andere partitie gooit, scheelt het zeker snelheid. De fragmentatie van je OS is dan veel minder.

  Google
  Info

  @Gerben
  mm, iets sneller :)
 • Met 1 partitie moet je in ieder geval altijd je hele schijf leeghalen, om windows opnieuw te installeren.
 • [quote:82f0134f81="Johnny321"]Als je je programma's op een andere partitie gooit, scheelt het zeker snelheid. De fragmentatie van je OS is dan veel minder.
  [/quote:82f0134f81]Daar heb je inderdaad een punt. Defragmentatie kan inderdaad voor lagere snelheid zorgen. Dus nog een reden om met meerdere partities te werken.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.