Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Windows 98 naast Windows XP installeren

Herman38
22 antwoorden
 • Ik heb FAQ 14 gelezen, waarin staat dat je na het maken van een nieuwe partitie "de veranderingen moet uitvoeren". Ik zou graag willen weten welke veranderingen. Ik heb de nieuwe partitie gemaakt met de Easy Computing Partition Expert 9.0. De laptop waarop ik naast Windows XP (zit er op) ook Windows 98 wil installeren heeft geen diskette drive, dus ik kan geen opstartdiskette gebruiken. Kan iemand mij uitleggen wat ik precies moet doen? Bij voorbaat bedankt.
  Herman
 • Maak een bootable CD van win98 met installatie dit kan je tegenwoordig maken met NERO * kopieer alle bestanden van de win 98 cd en geef aan dat je hem bootable wilt maken in NERO * branden en voila.. een bootable CD
 • @TeH.SMooSH

  Win98 [u:e5780203fe]is[/u:e5780203fe] bootable.
 • Het spijt me, maar de suggestie om een bootable CD te maken werkt niet.Nero vraagt om een opstartdiskette voor Windows 98 om daarvan een image aan de CD toe te voegen. Zo een diskette heb ik niet, en als ik hem wel had, had ik geen probleem want dan zou ik die gemaakt hebben terwijl Windows 98 al op de laptop was geinstalleerd. Er zit trouwens ook geen brander op de laptop, dus een image van die laptop kan ik ook al niet maken.
  Is de enige mogelijkheid misschien om de partitie waar Windows XP op staat te formatteren, en daarna de laptop met de Windows 98 CD er in te starten? En daarna proberen Windows XP weer te installeren.
  Herman
 • Kun je niet van www.bootdisk.com een opstartdiskette downloaden en die er bij zitten in de image?

  Hier haalde ik altijd mijn opstartdiskettes.
 • Wat wil je dan eigenlijk met die bootable CDROM doen? Zoals eerder door wanderer opgemerkt: de Win98 installatie CDROM is normaal gesproken al bootable, dus waarom nog een extra CDROM maken? Als je een extra FAT32 partitie hebt gemaakt en deze is reeds actief gemaakt, dan kun je nu gewoon Win98 installeren op die partitie. Dus: boot vanaf Win98 CDROM, installeer Win98 en installeer tot slot BootMagic (of zoiets).

  PS: Met "de wijzigingen" in vraag 14 van de FAQ bedoel ik dus niets anders dan het doorvoeren van de aangebrachte veranderingen in de partitionering. Die heb je immers al gemaakt, dus daar hoef je niks meer aan te doen.
 • Wat gebeurt er eigenlijk als je vanuit XP naar de 98 CD gaat en dan setup.exe dubbel klikt? Of werkt zoiets niet?
 • Nee dat werkt niet. Windows zal merken dat er een nieuwere versie opstaat, en melden dat dit niet downwards compatible is (weet juiste woord niet)
 • Was ik al bang voor.
  Vraagsteller schijnt een probleem te hebben met het maken van een bootable 98 CD. Als hij nog een extra partitie heeft kan hij vanuit XP daar de inhoud van de 98 CD naar toe copieeren. Dan kan hij vanuit een willekeurige op DOS gebaseerde opstart CD opstarten en dan naar de 98 setup.exe navigeren en daarop dubbel klikken. Bv. Freedos, daar hebben ze een iso image waar de CD van gebrand kan worden.
  Of is het mogelijk als (Free)dos is opgestart en in het werkgeheugen is ingelezen de CD te swappen met de 98 CD.
  Of werkt dit ook niet?
 • Bedankt voor alle reacties. Wat ik nog niet geprobeerd heb is de nieuwe partitie actief te maken (hij is wel primair), en dan de computer opnieuw te starten. Omdat die partitie helemaal leeg is, weet ik niet of ik dan nog wel iets kan doen, b.v. de partitie weer inactief maken als dat nodig zou zijn om weer bij Windows XP te komen.
  Wat gebeurt er eigenlijk als ik opstart naart een lege partitie, en hoe kom ik daar weer uit naar een andere partitie?

  En waarom wil ik eigenlijk Windows 98 naast XP installeren? Dat is omdat ik een bepaald MS-DOS programma wil kunnen draaien in full-screen.
  In Windows 98 is dat geen probleem, maar in XP krijg je alleen maar een klein sub-scherm, waar ik in dit geval niets aan heb. De beeldschermresolutie in XP veranderen geeft geen groter MS-DOS scherm.
  Als iemand weet hoe je in XP een MS-DOS programma beeldscherm vullend kan krijgen, zou dat mijn probleem ook oplossen.

  Herman
 • Heb je al is de compatibiliteits funcite geprobeerd? Rechter muisknop op het .exe bestand > eigenschappen > tabblad compatibiliteit

  (spel fouten voorbehouden :wink: )
 • Om Windows 98 te kunnen installeren in deze situatie moet je:
  1. De FAT32 partitie actief maken
  2. Booten vanaf Win98 CDROM (of diskette, maar dat lukt bij jou niet)
  3. De installatie van Windows 98 starten (deze gaat nu automatisch naar de zojuist actief gemaakte partitie)
  4. Als Win98 er op staat, dan een bootmanager installeren om te kunnen schakelen tussen WinXP en Win98 (BootMagic, XOSL of iets anders)

  Als je nieuwe FAT32 partitie leeg is, dan kan de PC helemaal niks als je daarmee opstart. Als je een bootdiskette hebt, dan kun je wel de WinXP partitie weer actief maken. Dat heb je niet, dus [i:2d7dacaab2]moet[/i:2d7dacaab2] je zorgen dat je een bootable CDROM krijgt. Wat is er eigenlijk mis met die bootable Win98 CDROM????? Als je die helemaal niet hebt, dan een bootable CDROM maken bij een kennis die wel een diskette-station in zijn PC heeft???
 • Ik weet niet wat er mis is met mijn Win98 CD-Rom. Maar als ik daarmee op start (na alle drives behalve de CD te hebben gedeactiveerd)krijg ik de mededeling dat er "no bootable device" is. Krijg ik trouwens ook als ik probeer op te starten met mijn oude Win95 CD-Rom.
  Als ik de CD onder XP start, en dan via Verkenner naar setup.exe van Win98 ga, krujg ik alleen maar den medeling dat ik de Win98 CD-Rom opnieuw in het station moet plaatsen. Dezelfde medeling krijgik ook als ik e.e.a. op mijn desktop doe, dus het ligt niet aan de laptop.
  Herman
 • Krassen op je CD-ROM?
 • Win95 CDROM is over het algemeen niet bootable. En ja, een leesbare Win98 CDROM zul je hoe dan ook moeten hebben om Win98 te installeren. Als deze niet in orde is, dan moet je een andere zien te krijgen. Een bootable medium zou nog te regelen zijn (op een andere PC zoals ik al eerder zei). Maar ls de map Win98 op die CDROM niet te lezen is, dan houdt alles op. Probeer deze eens naar je HDD te kopiëren…
 • Eerst heb ik op de nieuwe (lege) partitie Partition Expert geinstalleerd. Daarna heb ik die partitie actief gemaakt. Vervolgens heb ik via Partition Expert een USB boot medium gemaakt. Daarna de bootvolgorde gewijzigd, zodat usb bovenaankwam. Toen de computer opnieuw opgestart. Hij vraagt nu om een diskette in A:, herkent de usb drive dus niet. Opstarten met de HD als eerste keus levert een zwart scherm op.
  Kan nu dus helenmaal niets meer doen, zoals ik al vreesde dat zou gebeuren als ik de nieuwe partitie actief zou maken. Is er nog hulp?
  Herman
 • Zoals ik een paar items terug reeds had gemeld….. Ik ken Partition Expert niet, dus ik weet ook niet goed wat je daarmee kunt doen. Maar als je nu nog naar WinXP wilt kunnen booten, dan lijkt het me verstandig om een BOOTABLE MEDIUM te maken op een ANDERE PC. Zoals ook reeds eerder gezegd.
 • [quote:d22feb56c7="Herman38"] Eerst heb ik op de nieuwe (lege) partitie Partition Expert geinstalleerd. Daarna heb ik die partitie actief gemaakt. Vervolgens heb ik via Partition Expert een USB boot medium gemaakt. Daarna de bootvolgorde gewijzigd, zodat usb bovenaankwam. Toen de computer opnieuw opgestart. Hij vraagt nu om een diskette in A:, herkent de usb drive dus niet. [/quote:d22feb56c7] Dan zou je toch met Partition Expert je Windows XP partitie weer actief kunnen maken. Actief maken van een primaire partitie zou je ook kunnen doen met de Ultimate Boot CD. Als je die pc daarmee opstart, dan selecteer je F3 Filesystem Tools en F7 XFDISK.

  Check ook nog even deze discussie. Wellicht is deze discussie bruikbaar.
 • Start die laptop wel op met de XP CD? Zo ja, is het met behulp hiervan niet mogelijk de XP partitie weer actief te krijgen. Ik weet hier niet veel van maar er zijn toch reparatie opties?
  Verder lijkt me dat vraagsteller zijn 98 project het best pas weer kan opvatten als hij een geschikte boot CD tot zijn beschikking heeft. Er zijn in deze discussie al een paar genoemd.
  Ik noemde laatst al opstarten van zo'n CD en dan swappen met de 98 CD, waar dan setup.exe gelanceerd wordt. Ik heb dat met CD's nooit geprobeerd maar met floppies werkt dat goed.
 • Allemaal bedankt. Ik zal in het week-end alle tips proberen, en het resultaat hier posten.
  Herman

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.