Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Compaq Presario Laptop doet het niet.

None
13 antwoorden
 • Hallo allemaal,

  Sinds kort ben ik in het bezit gekomen van een oude Compaq Presario 1255.
  Het probleem is dat als ik hem aanzet komt er eerst het startscherm van Compaq (dat is goed) en daarna krijg ik een scherm te zien met een of andere Save to Disk manager. Er lopen dan 3 blakjes vol met Conventional en extended memory en eentje over het systeem informatie, als die alle 2 vol zijn komt het afsluitscherm en loopt de laptop vast. Als hij is vastgelopen is de enige mogelijkheid nog om hem uit te zetten. Als ik hem dan uit heb gezet, duurt het enkele seconde en krijg ik dan weer die balkjes te zien. Daarna schakeld hij zich uit.

  Er staat als status: Resume from disk in progress, please wait. Windows 98 staat er nog wel op, want anders zou ik dat afsluitscherm denk ik niet te zien krijgen. Er zit geen CD rom in de speler. Ook lukt het me niet om in de BIOS te komen.

  Weet iemand raad? Ik verdenk het geheugen ervan. Aan de achterkant zit wel een kapje waarop staat memory expansion. Als ik die op maak krijg ik dit te zien:

  [img:83eb2635ff]http://img393.imageshack.us/img393/1347/geheugen1ae.png[/img:83eb2635ff]

  Kan iemand mij helpen?

  Met vriendelijke groet,
  Pim van Denderen
 • Kan je je bios ook niet ergens mee resetten (net als met desktop-pc's met een jumper of knopje)
 • Dit is een bekend probleem bij laptops. Je moet hem volledig stroomloos maken, zodat hij uit de Resume-stand komt. Dus stroom er af en accu er uit. Dan weer aansluiten en opnieuw opstarten. Dan zou hij weer normaal moeten opstarten (hopelijk).
 • Nog een tip. Compaq PC's maken vaak gebruik van een aparte kleine partitie waarop het BIOS staat geinstalleerd. Daar kom je normaal in door op F10 of DEL of Escape te drukken. Als dat opstartpartitie er niet meer is of corrupt is start de PC niet meer. Je moet dan proberen zo'n opstartbestand van de website van compaq te downloaden en dat op een diskette te zetten. Daarna opstarten vanaf de diskette (Maar dat diskette station moet je dan wel hebben)

  Ies Biekart
 • [quote:ff143ce03a="4408"]Kan je je bios ook niet ergens mee resetten (net als met desktop-pc's met een jumper of knopje)[/quote:ff143ce03a]

  Ik zou niet weten. Ik kan nergens een batterijtje vinden of een jumpertje ofzo. Tenminste niet onder de kapjes, ik heb hem namelijk nog niet open gemaakt.

  [quote:ff143ce03a="Binary"]Dit is een bekend probleem bij laptops. Je moet hem volledig stroomloos maken, zodat hij uit de Resume-stand komt. Dus stroom er af en accu er uit. Dan weer aansluiten en opnieuw opstarten. Dan zou hij weer normaal moeten opstarten (hopelijk).[/quote:ff143ce03a]

  Ik heb dit geprobeert. Onder een kapje aan de zijkant zit de accu. Kapje eraf maar dan krijg ik de batterij er met een mogelijkheid af. Ik ga zometeen nog eventjes verder proberen. Is het dan noodzakelijk om de hele laptop uit elkaar te halen om bij de batterij te komen, want ik ben bang dat ik hem niet meer in elkaar krijg :P

  [quote:ff143ce03a="mj.biekart"]

  Nog een tip. Compaq PC's maken vaak gebruik van een aparte kleine partitie waarop het BIOS staat geinstalleerd. Daar kom je normaal in door op F10 of DEL of Escape te drukken. Als dat opstartpartitie er niet meer is of corrupt is start de PC niet meer. Je moet dan proberen zo'n opstartbestand van de website van compaq te downloaden en dat op een diskette te zetten. Daarna opstarten vanaf de diskette (Maar dat diskette station moet je dan wel hebben) [/quote:ff143ce03a]

  In de bios lukt het me niet om te komen, niet met de bovenstaande 3 toetsen, maar ook niet met andere toetsen.

  Ik ga nog eventjes verder proberen te klote. Bedankt voor al jullie reacties!

  Met vriendelijke groet
  Pim van Denderen.
 • Nou, het is me eindelijk gelukt om de batterij eruit te krijgen. Via deze lange link heb ik alles gedaan, maar ik zit nog steeds met hetzelfde probleem. :cry:

  Ik heb nu wel iets nieuws ontdekt. Ik wou opnieuw proberen om in de BIOS te komen via Escape. Dan zegt hij iets over de muis en cd-rom speler. Verder staat er ook nog iets over de fixed disk.

  Zou iemand mij nog een keer kunnen helpen??

  Alvast bedankt!
  Met vriendelijke groet,
  Pim van Denderen.
 • [quote:954e632e75="pimvandenderen"][..] Dan zegt hij iets over de muis en cd-rom speler. Verder staat er ook nog iets over de fixed disk.[/quote:954e632e75]Schrijf het op, zou ik zeggen..
 • [b:63b49cc235]MichielPH schreef[/b:63b49cc235][quote:63b49cc235]Schrijf het op, zou ik zeggen..[/quote:63b49cc235]En dat zou inderdaad wel handig zijn.

  Maar het lijkt er op dat het machientje de laatste keer dat hij goed gewerkt heeft niet is uitgeschakeld door Windows af te sluiten maar door hem in de slaapstand te zetten. "Hibernate" heet dat of ook wel "Suspend to disk". Windows wordt dan niet afgesloten maar de inhoud van het interne geheugen wordt compleet naar schijf geschreven (naar het bestand "hiberfil.sys" in de root van de C:-schijf).

  Bij het weer inschakelen van de laptop wordt dan niet Windows zoals normaal gestart maar wordt dat bestand ingelezen en weer in het geheugen gezet. Je krijgt dan computer net zo terug als hij afgesloten is, compleet met de evt. toen nog draaiende programma's. En het gaat vlugger dan een nieuwe Windows start.

  Lange inleiding maar voor een goed begrip wel nuttig. Ik vermoed dat het genoemde hiberfil.sys bestand beschadigd is en dat daardoor de boel vastloopt. Ik zou proberen om te booten van diskette of CD en dan dat bestand te verwijderen. En er moet onder welke knop dan ook een mogelijkheid zijn om tijdens het starten die keuze te maken.

  Gr,
  Jim
 • Dit is de melding die ik krijg als ik op esc druk tijdens het opstarten:

  [quote:52f4030b68]
  Mouse intialatized
  fisked disk: 0
  Atapti cd-rom: Thobusha (typenummer)
  [/quote:52f4030b68]

  Verder ben ik er via de website van compaq achter gekomen dat je via F10 in de Bios moet komen. Als ik op F10 druk, staat er onderaan bij dat opstartscherm van compaq 'entering setup' en vervolgens gaat hij gewoon verder naar die 3 rare balkjes.

  Het lukt me ook niet om de booten vanaf de cdrom of een opstart diskette. Hij pakt hem gewoon niet. Ik denk dat bij de boot instellingen de hdd bovenaan staat, waardoor hij die niet pakt. Deze kan ik ook niet veranderen omdat ik niet in de bios kan komen. :cry:

  Weet iemand nog raad?
 • Fixed disk :0 ??

  Zit er dan wel een harddisk in die herkend wordt?

  Kun je de schijf in een ander systeem hangen en testen?
 • Bedankt voor je reactie!

  Ik heb een klein foutje gemaakt, heb de foutmelding niet helemaal goed genoteerd. Die melding komt namelijk 3 a 4 seconde. Deze schijf wordt wel degelijk herkend, omdat er staat fixed disk 0: fujitsu.

  Ik heb de laptop net uit elkaar gehaalt. Ik heb ook het moederbord bekeken, maar ik kan niet direct een jumpertje vinden om de bios te resetten.

  Kan iemand mij nog helpen?
 • [quote:9fb86ae604="pimvandenderen"]Bedankt voor je reactie!

  Ik heb een klein foutje gemaakt, heb de foutmelding niet helemaal goed genoteerd. Die melding komt namelijk 3 a 4 seconde. Deze schijf wordt wel degelijk herkend, omdat er staat fixed disk 0: fujitsu.

  Ik heb de laptop net uit elkaar gehaalt. Ik heb ook het moederbord bekeken, maar ik kan niet direct een jumpertje vinden om de bios te resetten.

  Kan iemand mij nog helpen?[/quote:9fb86ae604]
  Vaak zit er een battery op het moederbord, daar vlakbij zitten er twee penntjes met clear cmos of clr cmos, even met een schrijvendraaier ertegenaan houden, dan wordt de BIOS gereset naar fabrieksinstellingen.
 • Nee, ik kan nergens een batterijtje vinden. :cry:

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.