Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Multiboot XP Home SP2 / gegevens ongewild benaderbaar

Wilhelm Dipt
9 antwoorden
 • Dag,

  zojuist heb ik een multiboot geinstalleerd: 2x xp home sp2 op 1 HDD met twee Primary partitions (waarvan de ene hidden als de ander in gebruik is, dit werkt naar behoren. Windows Verkenner ziet de andere primary niet). Alles lijkt in orde.

  Nu blijkt toch dat de XP-versie op Primary 2 gegevens kan benaderen uit Primary 1. Bijvoorbeeld bij recent used filelists.

  Ook zie ik middels het programmaatje 'Starter' dat uitleest wat er allemaal opstart met de WinXP GUI dat de XP-versie op Primary 2 en de XP-versie op Primary 1 door elkaar heen lopen.
  Dit is op zich nog niet zo'n groot probleem, hoewel al vreemd genoeg.

  Wat wel erg vervelend is, is dat ik op de XP 2 geen Antivirus kan installeren, omdat dat conflicteert met de Norton Antivirus 2005 op XP 1/Primary 1. Ook doet de Sygate Firewall moeilijk. Ik moet die uitschakelen om het internet te kunnen benaderen.

  Wat doe ik fout en hoe kan ik dit herstellen?

  Met vriendelijke groet, bij voorbaat vriendelijke dank,

  Wilhelm
 • Snuffelend op het net ben ik het volgende tegengekomen:

  [quote:917a32c453]ALLEEN VAN TOEPASSING BIJ HET OVERPLAATSEN VAN WINDOWS XP NAAR EEN ANDERE PARTITIE:

  Plaatst u een back-up terug op een andere harde schijf (noemen we even OS2) dan waar hij oorspronkelijk op stond/staat (noemen we even OS1, dus als u een multiboot pc maakt) dan moet u hoogstwaarschijnlijk het bestand BOOT.INI in de root directory van OS2 aanpassen. Het bestand BOOT.INI van OS2 moet namelijk verwijzen naar dezelfde partitie als waar Windows vanaf start. Doet u dit niet dan kunt u op een later tijdstip (dus u merkt daar in het begin niets van!) problemen verwachten met uw andere Windows versie (OS1). De kans bestaat ook dat OS2 niet eens wil opstarten.

  Wat gebeurt er namelijk: wijzigingen in het beleid van de Windows services van OS2 (bijvoorbeeld na de installatie van een virusscanner) worden doorgevoerd op uw OS1. De software staat echter vermeld bij OS2. Gaat u vervolgens weer met OS1 werken, dan is de kans groot op foutmeldingen. Dit aanpassen kunt u eventueel doen nadat de back-up is teruggezet vanaf de MS-DOS prompt met het commando EDIT C:\BOOT.INI (edit.com moet wel op uw opstartschijfje staan). Het bestand BOOT.INI voor OS1 ziet er ongeveer als volgt uit:

  [boot loader]
  timeout=30
  default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
  [operating systems]
  multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Windows XP …….

  Voor de BOOT.INI van OS2 dient u partition(1) te vervangen door partition(2) of partition(3) afhankelijk van de partitie waar deze op staat. Met het programma EFDISK kunt u eventueel achterhalen welke partitie het moet zijn. Als u opnieuw bent opgestart dan kunt u met het programma MSCONFIG (tabblad: ….. boot.ini, hoe kan het ook anders) controleren of de aanpassing ook is doorgevoerd.
  [/quote:917a32c453]

  [u:917a32c453]http://www.schoonepc.nl/instal/multibt.html[/u:917a32c453]

  Ik ben er onterecht vanuit gegaan dat de gegevens in de boot.ini al goed stonden en omzeild werden door het gebruik van Bootmagic. Hoe dan ook, de volgende kwestie blijft hangen:

  [quote:917a32c453]Wat gebeurt er namelijk: wijzigingen in het beleid van de Windows services van OS2 (bijvoorbeeld na de installatie van een virusscanner) worden doorgevoerd op uw OS1. De software staat echter vermeld bij OS2. Gaat u vervolgens weer met OS1 werken, dan is de kans groot op foutmeldingen. [/quote:917a32c453]

  In vredesnaam: [i:917a32c453][b:917a32c453]WAAROM[/b:917a32c453][/i:917a32c453]? Hoezo worden wijzigingen in het beleid van de Services in het ene OS overgebracht op het andere? Waarom heeft de virusscanner op het ene OS iets te schaften met de scanner op het andere OS? Het betreffen OS op onderscheiden, primaire partities en ze opereren t.o.v. elkaar in hidden-mode.

  Een andere kwestie waar ik vooralsnog niet uitkom is de volgende. Het dupliceren van XP en het aanpassen van de boot.ini laat onverlet dat in beide systemen de webcam en de geluidskaart niet meer te gebruiken zijn. Het systeem loopt onherroepelijk vast bij pogingen de stuurprogramma's te verwijderen. Herinstallatie van de stuurprogramma's werkt niet. Naar mijn inschatting heeft dit te maken met het dupliceren van XP. Heeft iemand hiervoor een oplossing?

  Bij voorbaat dank, Wilhelm
 • Het hele verhaal, een multibootsysteem maken door een kloon van partitie 1 naar partitie 2 te zetten, jaagt me al enigszins de stuipen op het lijf.

  Tijdens de installatie van Windows (zeg op drive C) en daarna ook bij het installeren van evt. software worden er tal van verwijzingen in o.a. het Windowsregister en de mappen "Application data" gezet. Als je dus de tweede (gekloonde) installatie (zeg op drive D) hebt gestart dan kloppen al die verwijzingen niet meer want Windows weet natuurlijk niet dat 'ie gekloond is en dus volgt het systeem die verwijzingen naar drive C gewoon.

  Mijns inziens nogal logisch dus dat je twee installaties door elkaar gehaspeld worden.

  En daarom is het verhaal op die door jouw gegeven link ook onzin, er zou maar één ding moeten staan [b:cbe2ee0985]NIET DOEN !!![/b:cbe2ee0985]

  De enige goeie oplossing: Veeg die D-drive leeg en installeer Windows gewoon vers en geef D op als doelpartitie. Dat werkt gegarandeerd en als bonus wordt de bootmanager (boot.ini) ook automatisch aangepast.

  Succes,
  Jim
 • Hai Jim,

  dank voor je antwoord.

  Maar de tweede WinXP Home staat [b:ea525c8678]ook [/b:ea525c8678]op een partitie die als c:\ wordt aanduid (en altijd aangeduid is). Dus wat dat betreft zou het in orde moeten zijn toch?

  Voordat ik de tweede primary ga leegmaken en er een nieuwe XP op installeer, wil ik weten hoe dit werkt. Want kennelijk kunnen de twee XP's elkaar beïnvloeden op een manier die mij puzzelt.

  Gegroet, Wilhelm
 • Nou, als één van beide partities op "hidden" staat en dus niet zichtbaar is voor de actueel draaiende Windows zou dat eigenlijk moeten werken ja. Maar hoe Symantec met verborgen partities omgaat weet ik niet, het zou best kunnen dat die de andere partitie toch ziet en probeert te beveiligen. Norton Antivirus heeft wel vaker heel eigenzinnige opvattingen over hoe om te gaan met het systeem.

  Maar wat wil je precies? Is het belangrijk dat je vanuit de ene installatie de andere partitie niet kunt zien en omgekeerd, wil je dat per sé, en waarom?

  Ik neem m'n eigen pc als voorbeeld, de eerste partitie is een primaire (de C dus), vervolgens komt een uitgebreide partitie met daarin een logisch station (de D). Installeer eerst Windows no. 1 op de primaire C-schijf (heb jij dus al gedaan) en installeer vervolgens nogmaals Windows maar kies dan voor schijf D.

  Zoals gezegd wordt de bootmanager van Windows automatisch aangepast en kun je tijdens het opstarten gewoon kiezen. Dat bespaart je ook de moeite om steeds één van de partities op "hidden" te zetten, er is ook geen aparte bootmanager voor nodig.

  Vervolgens kun je vanuit beide installaties inderdaad de andere schijf ook zien maar ze zitten elkaar absoluut niet in de weg. Ik vind het zelfs uitermate handig dat je gewoon bij de bestanden op de andere schijf kunt, want je zult altijd zien dat je net werkt met Win2 en dan een bestandje of een mailtje nodig hebt wat je in Win1 hebt opgeslagen of omgekeerd. Ik heb bijvoorbeeld ook in mijn mailprog (Thunderbird) de account-instellingen zo aangepast dat ze in beide installaties naar dezelfde mailmap verwijzen (op een derde partitie) dus welke Win ik ook start, ik zie altijd dezelfde mailmappen met alles daarin.

  En zo zijn er nog wel meer dingen te bedenken zoals Word-documenten, MP3'tjes, van de digitale camera overgepompte foto's enz.

  Kortom (nou ja, kort……), het bevalt mij uitstekend zo.

  Gr,
  Jim
 • Hi,

  ja, zo werk ik ook: twee installaties, data schijf, backup schijf.

  De reden voor deze config is dat ik een muzieksysteem en een normaal werksysteem wil hanteren. Het muzieksysteem begon ontzettend traag te worden, maar ik moet het nog even bewaren om een aantal producties af te kunnen maken (geïnstalleerde plugins, settings, verwijzingen naar loops, etc. etc.). Dus voor een maand of vier wil ik de twee systemen naast elkaar hebben: een tragere en een slanke, verse XP (wat een verademing trouwens).

  Wat me dus puzzelt is die wederzijdse beïnvloeding die ik niet kan begrijpen en ook ontoelaatbaar vind. Ik zou eerder verwachten van jouw config dat ze elkaar in de weg zitten dan bij mij (lucky you trouwens! :wink: ). Er moeten toch meer mensen zijn die dit een zeer opmerkelijk fenomeen vinden? Dus:

  [i:77d1f83ad3]
  Wie o wie van de gebruikers van dit forum heeft een indicatie voor de oplossing van dit raadsel?[/i:77d1f83ad3]

  Gegroet, Wilhelm
 • [b:410ac6881a]Wilhelm Dipt schreef:[/b:410ac6881a][quote:410ac6881a]Wat me dus puzzelt is die wederzijdse beïnvloeding die ik niet kan begrijpen en ook ontoelaatbaar vind.[/quote:410ac6881a]Ja, dat zit mij ook wel dwars, maar mijn eerste verdachte blijft toch Norton. Die bemoeit zich met het MBR van de schijf (dus nog vóór de partities), "beveiligt" prullenbakken op alle schijven zodat je er zelf geen baas meer over bent enzovoort. Maar, zeker weten…….. :cry: .[quote:410ac6881a]Ik zou eerder verwachten van jouw config dat ze elkaar in de weg zitten dan bij mij (lucky you trouwens!)[/quote:410ac6881a]Nou, dat valt wel mee, op "mijn" manier werkt het ook bij miljoenen anderen op deze wereld naar volkomen tevredenheid. Dus waarom niet bij jouw?[quote:410ac6881a]Wie o wie van de gebruikers van dit forum heeft een indicatie voor de oplossing van dit raadsel? [/quote:410ac6881a]En daar ben ik het roerend mee eens, wacht vol spanning af !!!

  Gr,
  Jim
 • Volgens mij zou dit probleem helemaal niet voor mogen komen als op de "normale" manier een Windows installatie had uitgevoerd. Maar jij hebt een kloon van Primary 1 op een andere partitie gezet. Nu zullen de meeste verwijzingen binnen Windows wel in de vorm C:\… zijn, maar het voorbeeld van die boot.ini is toch wel een aanwijzing waar het mogelijk fout kan gaan. Als ergens een handeling worden uitgevoerd die de partitie in de padnaam heeft (zoals boot.ini) dan kunnen mogelijk dit soort dingen gebeuren. Ik probeer hier dus slechts een logische verklaring te vinden. Ik kan dit niet uit ervaring bevestigen, want ik heb het nog nooit op deze manier geprobeerd.
 • Dit soort zaken heb ik ook eens bij de hand gehad, in dit geval met WIN 2000. Twee versies op twee primaire partities op dezelfde schijf en de ene C was steeds zichtbaar met een andere drive letter onder het andere systeem. Geknutsel met de boot.ini's hielp ook niet. Toen dacht ik slim te zijn door eerst een te installeren, hiervan een ghost backup te maken, de partitie opnieuw te formatteren en daarna het tweede systeem op de andere primaire te zetten en daarna de ghost backup terug te zetten op de eerste. Op die manier zouden ze onafhankelijk moeten zijn, dacht ik. Daarna bootmagic op een van de twee geinstalleerd. Het resultaat was dat een van de twee volkomen correct werkte maar dat de C partitie van het ene systeem nog steeds onder een andere drive letter verscheen op het andere. Die heb ik toen met diskmanagment op hidden gezet en nu is alles, op het oog althans, keurig gescheiden. Maar vreemd blijft het wel want bootmagic pretendeert het niet actieve systeem te verbergen.
  In een ander geval had ik twee systemen als eerste primaire partitie op twee verschillende schijven gezet, waarbij dit verschijnsel niet optrad.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.