Vraag & Antwoord

OS Windows

oud dos progje opstarten

Anoniem
koenie12345
19 antwoorden
 • wie weet er raad
  ik ben in het bezit van wat oude rayman educatieve software voor kids
  zo te zien start hij op in een dosbox
  eerst heb ik wat dos emulators gebruikt zoals dosbox en vdm maar dit werkt niet
  hij zegt dat hij mscdex niet vind en stopt dan
  volgens mij is mscdex een stuur programma voor je cd rom
  maar is die er ook voor winxp of is die niet te gebruiken ?

  is een dual boot system een oplossing of is dit heel erg ingewikkeld ?
  weet er iemand een andere oplossing ?
  nieuwe geupdate software is er niet meer dus moet ik het hier mee doen
  mvrgr sjaak
 • probeer het bestandje mscdex ergens te dowloaden :lol:
 • Wat je zou kunnen proberen is 1 of ander oud systeempje op de kop te tikken voor nou.. 25 euro ofzo? hoef je ook al die rotzooi niet op je goede pc ge installeren. en kunnen je kids? rustig dingen leren via die software
 • [quote:9e06e84c32="bru67"]… eerst heb ik wat dos emulators gebruikt zoals dosbox en vdm maar dit werkt niet hij zegt dat hij mscdex niet vind en stopt dan
  volgens mij is mscdex een stuur programma voor je cd rom
  maar is die er ook voor winxp of is die niet te gebruiken ?[/quote:9e06e84c32]Het gebruik van mscdex zou ook niet nodig hoeven zijn binnen Windows XP. Het werkt samen met een CDROM.SYS bestand dat ervoor zorgt dat de CD-Rom speler zou kunnen worden gebruikt. Betekent dat dat alleen kan wanneer je echt vanaf DOS opstart. Kan op zich wel met een diskette. Nu vroeg ik me af hoe je moet opstarten (diskette erin en computer aanzetten of een bepaalde naam intikken). En welk programma geeft die foutmelding? Is dat dosbox, vdm of alleen je programma. Mocht je een kleine partitie hebben op de harde schijf, dan zou een echte DOS diskette die als C: herkennen en daarmee zou je gewoon ook een moderne computer kunnen gebruiken wanneer snelheid niet een probleem is. Iha is het gebruik van een wat oudere computer de makkelijkste oplossing en ja, dan blijft de echte computer ook nog vrij voor eigen gebruik.
 • Betekent dat dat alleen kan wanneer je echt vanaf DOS opstart. Kan op zich wel met een diskette. Nu vroeg ik me af hoe je moet opstarten (diskette erin en computer aanzetten of een bepaalde naam intikken). En welk programma geeft die foutmelding? Is dat dosbox, vdm of alleen je programma
 • [quote:33d66cc4f8="bru67"]rayman says fatal error
  corrupted cd-rom driver (mscdex)
  dus ik denk dat het programma zelf kijkt naar mscdex en als hij die niet vind geeft hij deze fout
  [/quote:33d66cc4f8]Hij vind het bestand dus wel, maar vind het bestand niet goed. De CD-Rom driver is beschadigd of niet de goede versie. Alleen zou ik voor dat laatste wel een andere foutmelding verwachten.
  [quote:33d66cc4f8="bru67"]
  een pentium 1 computer
  maar zit ik weer met iets anders ik heb bij dit programma een sound kaart nodig ik heb er nog 2 maar dat zijn isa kaartjes
  1 sb16
  2 soundblaster awe 64 en ook isa
  en die krijg ik niet herkent door windows
  ik heb ook de orgineele diskettes niet meer
  ik heb wat drivers van internet gedownload maar daar werkt hij niet mee
  en creative geeft geen suport meer !!!
  wat is wijs wie weet er wat op te bedenken ?[/quote:33d66cc4f8]Op mijn website MP3 muziek (let niet op de titel) heb ik wel enige informatie staan. Welke Windows versie ga je gebruiken, 95 of 98 of toch echte MS-DOS of een combinatie? Die SB16 moet vrij eenvoudig herkend gaan worden. Zeker als het Win98 en Pnp is. Nu zijn er ook nog veel Sb16 niet-Pnp kaartjes. Die moet je via Nieuwe Hardware laten herkennen. De Awe64 kaart heb ik zelf nog nooit geinstalleerd, dus ik kan je daar niks over vertellen. Die is volgens mij wel pnp.
 • Hoe groot zijn die programma's? Als ze op een diskette passen, kun je natuurlijk ook een dos bootdisk nemen, en het daar bij op zetten. En dan je pc booten met die diskette.
 • Hij vind het bestand dus wel, maar vind het bestand niet goed. De CD-Rom driver is beschadigd of niet de goede versie. Alleen zou ik voor dat laatste wel een andere foutmelding verwachten.

  klopt wat jij zegt en heb ik ook al heel wat uurtjes inzitten maar een mscdex comando is denk ik puur dos of eerste windows
  ik denk ook dat het erg moeilijk word om de goeie cd rom drivers te vinden als die er zijn om onder xp te werken ?

  mvrgr sjaak
 • Hoe groot zijn die programma's? Als ze op een diskette passen, kun je natuurlijk ook een dos bootdisk nemen, en het daar bij op zetten. En dan je pc booten met die diskette.

  gaat niet ze zijn dik 100 mb groot

  ik denk zelf dat het de beste oplossing word om de pentium 1 weer aan de gang te slingeren

  zou het kunnen dat er oude sound drivers staan en er voor zorgen dat hij de sb awe 64 niet herkent als pnp ?
  mvrgr sjaak
 • dual boot maken met win 95/98 .
  op een andere partitie.
  en dan de drivers van je cdrom station downloden en installeren .
 • [quote:9dcf6637a8="bru67"]mscdex comando is denk ik puur dos of eerste windows[/quote:9dcf6637a8]Dit is puur MS-DOS, en anders nog net Windows 3.1
  Besteedt niet teveel tijd aan. Ga gewoon op zoek naar een complete versie. Op zich kan vaak de Windows 9x DOS ook gebruikt worden.
  Wat betreft de geluidskaart, de DOS drivers staan wel ergens op internet. Overigens zal Windows 98 ook veel en misschien ook wel alles herkennen. Het probleem dat er zou kunnen zijn is de DOS emulatie. Zelf zou ik eers maar eens een gewone SB16 gebruiken, die is het makkelijkst.
 • [quote:5699fb8d9f="plextor"]dual boot maken met win 95/98 .
  op een andere partitie.
  en dan de drivers van je cdrom station downloden en installeren .[/quote:5699fb8d9f]

  XP houdt niet echt van dual boot partities. Cker omdat het de "nieuwste" versie van windows is laat ie dit waarschijnlijk niet toe
 • Voor alleen MS-DOS heb je ook geen bootpartitie nodig. Of XP er echt een hekel aan heeft? Valt wel mee, zolang de DOS partitie wordt gemaakt voor dat Windows XP er op gaat. Andersom is wat lastiger. Maarre, kijk als je een computer hebt die kan booten van diskette of geheugen stick, dan zie ik geen echte problemen. Gebruik gewoon die functionaliteit. Heb je toch wat extra ruimte nodig, dan heb je aan een partitie van pakweg 100MB tot 500MB meer dan genoeg. Wanneer ook nog MS-DOS 6 wordt gebruikt wordt die partitie ook nog als C: gezien. Niet opstartbaar, alleen daarvoor heb je die diskette. Anderzijds, de volgende linkOude software op Windows XP uit een Microsoft informatie e-mail bevat natuurlijk wel een kern van waarheid. Overigens is het wel zo dat DOS de compatibiliteit binnen XP tegenwoordig vrij goed is. Ik kon een paar jaar geleden Turbo Pascal niet meer gebruiken, en dat kan nu wel weer. Natuurlijk wel met de beperkingen die Windows XP (NT) oplegt.

  Er is nog iets heel anders, mocht het je lukken de software te gebruiken, dan heb je kennelijk ook nog software nodig om de huidige geluidskaart onder DOS te kunnen gebruiken (voor SB Live en Audigy is daar bv wel software voor), maar of dat voor iedere geluidskaart geldt?
  Verder is de oude software vaak gewend om op oude (veel langzamere) computers te draaien. Mocht je in de buurt van Almere wonen dan kan ik je er misschien wel verder meehelpen, bedenk wel dat het iha een erg tijdrovende hobby is.
 • hallo

  ik denk na jullie advies dat de beste oplossing word

  1 : een pentium 1 of 2 met 98
  2 : een verse windows en dan kijken of hij de soundkaart herkent

  zou een win 95 ook gaan en dan opstarten onder dos ?

  mvrgr sjaak
 • Win 95 is DOS based. je kan zelfs vanuit windows 95 afsluiten en dan weer herstarten naar DOS oftewel.. dat gaat uitstekend
 • dan gaat dat hem worden

  een win 95 systeem

  bedankt voor de hulp van jullie allemaal
  en ik zal nog even laten weten of het werkt

  nogmaals iedereen hierbij bedankt voor de adviezen

  mvrgr sjaak
 • Daar zijn we hier voor he. Succes!
 • Het kan zijn dat je met WIndows 95 iets meer moet zoeken naar de CD-Rom ondersteuning. De CDRom drivers zijn vaak niet standaard aanwezig of moet je erbij zoeken. Dat heeft Microsoft in Windows 98 wel handig opgelost. Voor een ervaren DOS gebruiker geen probleem, alleen voor een minder ervaren iemand extra zoekwerk. Mocht de computer beschikken over USB, dan zou ik kiezen voor. Succes!
 • ja hoor het werkt
  je moet niet vragen na hoeveel uren maar vooruit hij doet hetjavascript:emoticon(':roll:')
  javascript:emoticon(':roll:')

  ik heb de 98se edition gebruikt op een nieuwe geformateerde schijf
  daar herkende hij ook de sb16 awe 64javascript:emoticon(':lol:')
  javascript:emoticon(':lol:')
  dus vooruit dan maar ik blij dat het probleem is opgelosd
  en mijn dochtertjes blij dat deze game het doet
  bedankt voor de support en tot het volgende probleem

  mvrgr sjaak

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.