Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

win98se over winxphome

Anoniem
Binary
17 antwoorden
 • goedemorgen

  op dit moment heb ik winxphome (ntfs) op mijn oude computer staan. alleen ik wil win98se er op installeren.

  kunnen jullie mij uitleggen hoe ik dat moet doen ?
  ik snap namelijk niet hoe ik winxphome er af moet halen. en ik heb ook gehoord dat ik van mijn ntfs schijf een fat schijf moet maken.

  alvast bedankt

  mvg

  vehbi
 • Als je geen gegevens hoeft te bewaren kan je hem in dos gewoon formateren.

  Of wil je juist wel gegevens bewaren?
 • nee, ik wil geen gegevens bewaren.
 • Download en maak een boordisk van www.bootdisk.com en start met de nieuwe floppy op.

  Typ dan: [i:915a2823a7]Format C: /FS:FAT32[/i:915a2823a7] gevolgd door een enter.

  Nu is je hele schijf leeg en kan je Win98 installeren.

  Lees ook de faq eens door!
 • bedankt, ik zal het proberen
 • Het lijkt me dat je eerst met Fdisk de non-DOS partitie moet verwijderen en een FAT32 partitie moet aanmaken. Je kunt in DOS geen NTFS partitie herkennen, en dus ook niet formatteren.
 • Je zult alle ntfs partities moeten verwijderen. Helaas lukt dit niet altijd met fdisk. Probeer het eens met delpart.

  http://www.russelltexas.com/delpart.htm

  Daarna kun je met fdisk nieuwe partities maken. Maar je kunt ook gewoon booten van de win98 cdrom, en dan partitioneren en formatteren. Ook hebben de meeste harddiskfabrikanten hier speciale tools voor. En die werken vaak een stuk sneller.
 • [b:eddbf8613e]gerben schreef:[/b:eddbf8613e][quote:eddbf8613e]Je zult alle ntfs partities moeten verwijderen. Helaas lukt dit niet altijd met fdisk.[/quote:eddbf8613e]Even om m'n geheugen op te frissen: NTFS is toch een bestandssysteem en staat toch los van de partitie-indeling van een schijf? En dus kun je een partitie toch gewoon herformatteren met whatever welk bestandssysteem (NTFS, DOS, ext2/3, ReiserFS, maakt niet uit).

  Wel hebben sommige (oudere) fdisk-versies inderdaad problemen met grote partities maar dat speelt hier dus geen rol bij wat de TS wil doen.

  Of heb ik de laatste paar jaar gewoon zitten slapen en hier en daar wat gemist :o .

  Gr,
  Jim
 • Nope, bij het aanmaken van partities wordt ook meteen het bestandssysteem vastgelegd. Fdisk kent alleen FAT, en kan dus niet veel met een NTFS partitie. Vaak zelfs niet eens verwijderen.
 • Op het gevaar af behoorlijk eigenwijs te zijn:

  Tijdens de installatie van een linux distro was het bijvoorbeeld geen enkel probleem om een paar onder DOS (met System Commander) gemaakte partities te formatteren met resp. ReiserFS en swap. Dus…..?

  Gr,
  Jim
 • Over linux doe ik geen uitspraken, daar weet ik te weinig van. Maar ik weet wel dat je onder windows/dos met het aanmaken van de partitie meteen het bestandssysteem vastlegt. Ik denk overigens, dat je met formatteren als reiserfs in een moeite door het bestandssyteem wijzigt, en dus de partitie converteert, en daarna formatteert.
 • Eigenwijs? [b:095a411d5b]IK????[/b:095a411d5b] Hoe kom je erbij?

  Maar toch:
  Had nog wat losse (ongepartitioneerde) ruimte achteraan m'n schijf, zo'n 15 Gig. Zojuist (terwijl gerben z'n antwoord schreef) even een partitie van 6 Gig aangemaakt, daarbij wordt niets gevraagd over het bestandssysteem. Vervolgens geformatteerd met NTFS en (na een schrijf- leescontrole) opnieuw geformatteerd met Fat32 en weer gecheckt. No Problem Sir!!!

  Hoe nu?

  Gr,
  Jim
 • Natuurlijk kun je in Windows XP zowel formatteren als FAT32 als met NTFS. Zelfs door een CONVERT commando kun je dit nog achteraf wijzigen zonder verlies van gegevens. Maar om dat te kunnen moet het OS wel de betreffende indeling kennen. En DOS is niet in staat is om met NTFS om te gaan. En dus het programma FDISK ook niet. Je kunt met Fdisk dus geen NTFS partitie aanmaken, net zo min als FORMAT die als NTFS kan formatteren. Fdisk kan over het algemeen best een NTFS partitie verwijderen, maar soms zijn er problemen met de indicaties in de partitietabel, en dan weigert Fdisk een partitie te verwijderen. Delpart is daar minder eigenzinnig in en veegt gewoon de partitieaanduiding weg: probleem opgelost.
  Linux kan met meerdere bestandssytemen omgaan (hoewel NTFS maar gedeeltelijk wordt ondersteund). En daarin is het dus net zo min een probleem als in Windows NT/2000/XP.
  Ik ben het dus met Jim eens dat het bestandssysteem bij het aanmaken van de partitie [i:cc3a0a2ba3]niet[/i:cc3a0a2ba3] wordt vastgelegd. Je kunt immers ook best partities aanmaken zonder die zelfs maar te formatteren. Dat gebeurt (ook in Windows) pas [i:cc3a0a2ba3]na[/i:cc3a0a2ba3] het aanmaken van de partitie.
 • Ik kon tijdens de installatie van Win98SE de hele schijf formatteren (een NTFS van WinXPPro). Daar doet ie totaal niet moeilijkover.
 • Ik denk dat je dan in beide gevallen zowel partitioneert als formatteert. Als het klopt wat jullie zeggen, zou je ook met een win98 bootdisk een ntfs of linux partitie moeten kunnen formatteren (format x:). En dat gaat voorzover ik weet niet, je ziet de schijf niet eens. Maar goed, ik kan het ook mis hebben hoor.
 • [quote:0c626b3517="gerben"]Nope, bij het aanmaken van partities wordt ook meteen het bestandssysteem vastgelegd. Fdisk kent alleen FAT, en kan dus niet veel met een NTFS partitie. Vaak zelfs niet eens verwijderen.[/quote:0c626b3517]

  Gerben: je kunt een NTFS partitie wel verwijderen met Fdisk van Win98.
  Je moet dan een Non-Dos partitie verwijderen. Dat lukt!
 • Ik heb wel eens meegemaakt, dat dat niet lukte. Maar in theorie zou dat inderdaad wel moeten werken.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.