Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

chkdsk vs schijfcontrole

Anoniem
None
6 antwoorden
 • Ik stam nog uit de DOS periode en "computer" al vanaf de begin jaren '80.
  Uiteraard voer ik wel eens "schijfcontrole" uit vanuit Windows (ME in dit geval).
  Mogelijk dat ik iets over 't hoofd zie, maar………: als ik vanuit "puur DOS" ([u:b6f2c8264c]opstartdiskette![/u:b6f2c8264c]) "chkdsk" uit wil voeren, meldt het systeem doodleuk dat "chkdsk" niet uitgevoerd is en dat ik in plaats daarvan "schijfcontrole" moet uitvoeren……
  Wat een onzin; ik wil simpelweg "chkdsk" uitvoeren vanaf (de pure) DOS prompt. Waarom wordt dit geweigerd? Kan ik "chkdsk" forceren?
  Wie helpt me even op weg?
 • Vanaf diskette weet ik niet of het kan, maar waarom niet via Windows vanuit je dosbox (de goede oude tijd hé?) een chkdsk /f uitvoeren?
 • Chkdsk zoals hier wordt bedoeld stamt inderdaad uit het DOS-tijdperk. Sinds W95 kwam hier Scandisk voor in de plaats. Chkdsk bestond nog wel, maar als je dat commando gaf kreeg je de boodschap:

  [i:5d438baf9b]Gebruik in plaats van CHKDSK SCANDISK. SCANDISK is een betrouwbaar hulpprogramma dat veel meer schijfproblemen kan opsporen en herstellen.[/i:5d438baf9b]

  Onder Windows ME is Scandisk voor dit doel het standaardprogramma.
  En tenslotte. onder XP is Chkdsk in een wat andere vorm weer terug in plaats van Scandisk.
 • Scandisk ken ik uiteraard ook, maar was een tijd lang naast chkdsk toepasbaar. Toevallig liep ik weer tegen chkdsk aan en vroeg me vervolgens af waarom deze toegevoegd is aan het OS als-ie toch niet gebruikt kan worden…….
 • als ouwe gebruiukers onder elkaar: :lol:
  je hebt toch wel de betreffende schijf aangegeven??
 • [quote:73c8c4cf34="Anjo"]als ouwe gebruiukers onder elkaar: :lol:
  je hebt toch wel de betreffende schijf aangegeven??[/quote:73c8c4cf34]

  chkdsk c: /f

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.