Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

windowsXP: echt verwijderen van bestanden

Anoniem
DoeHetZelf
13 antwoorden
 • Als je bestanden van het systeem verwijderd komen ze in de Prullenbak van windowsXP. Als je de Prullenbak leegmaakt, lijkt het of alle bestanden die verwijderd zijn en ook uit de prullenbak verwijderd zijn van het systeem verdwenen zijn.

  Het blijkt een fluitje van een cent te zijn om de gewiste bestanden ook nadat ze uit de prullenbak verwijderd zijn, weer terug te halen. Dat betekent dat als je een pc volledig opschoont, en overdraagt aan iemand anders, dat alle bestanden die gewist zijn, in veel gevallen met weinig inspanning teruggehaald kunnen worden.

  Je kan als je dit wilt voorkomen een bestand wissen en vervolgens een aantal keren op dezelfde plaats andere bit-strings een of meer keer wegschrijven, daar zijn technieken voor.

  Mijn vraag is: als een systeem met de gebruikelijke window commando's geschoond is en het systeem moet vrij van gebruikers bestanden worden overgedragen aan iemand anders, of ik dan achteraf, desnoods met een hulpprogramma (welk?) de sporen van de oude bestanden volledig kan verwijderen.

  Je zou alle vrije ruimte die voorheen door bestanden in gebruik is geweest volledig vol kunnen schrijven met een onzin bestand. Maar ja partities van 100GB en groter en dan meerdere keren, levert nogal wat werk op dat tijd kost. Dus is er een simpele manier, om systemen zo op te leveren, dat bestanden ook "na verwijdering uit de Prullenbak" niet meer zijn terug te halen, als voor de verwijdering van deze bestanden de normaal gebruikelijke windowsXP mogelijkheden zijn gebruikt?

  Tips en reacties welkom.
 • Wat een schokkende ontdekking! Even echt goed zoeken op het forum of met… let op:

  www.google.nl


  Moderator, mag deze op slot?
 • Waarom? Niet iedereen heeft zoveel verstand als jouw…. :o


  Zoek jij maar is dan op dit forum, met een antwoord met daarin alleen een verwijzing naar google.

  Wat ik vond is dit. Probeer het maar eens.
 • Ik heb de probeerversie van het programma uitgeprobeerd. Per 50 GB heb je op een snelle PC ongeveer 4 uur nodig om het systeem volgens DoD norm te schonen. Bedankt nogmaals voor de tip !
 • Als ik mijn PC zou verkopen zou ik hem eerst even goed formatteren en dan Windows er opnieuw opzetten, of dat overlaten aan de koper.

  Is formatteren niet voldoende? Of kan je dan nog de files recoveren, ik dacht het niet namelijk. In ieder geval niet door een willekeurige particulier. Maar als ik het mis heb hoor ik dat graag van één van jullie.

  Edit: Ik ging er van uit dat je je PC ging verkopen.
  Als je hem overdraagt aan een collega of iets dergelijks kan ik me voorstellen dat formatteren niet helemaal de bedoeling is.
 • De bestandssystemen waarop XP kan werken houden lange tijd informatie vast over bestanden (naam, extensie, locatie, tijd van aanmaken, wijzigen, verwijderen, status (read only, hidden, system, archive, etc.).

  Files kunnen soms al twee jaar geleden verwijderd zijn. Je kan dit checken door bijv. Handy Recovery of Get Data Back for FAT/NTFS te runnen. In een handomdraai tover je je computerverleden te voorschijn. Vaak zijn bestanden aangetast en beschadigd, maar is toch detectabel wat de inhoud was. Sommige geavanceerde undelete-software kan ook deze aangetaste files terughalen naar een lees- en bewerkbaar formaat (bijv. Encase http://www.worldnet-news.com/encase.htm).

  In geval je dit om wat voor reden dan ook niet wil, gebruik dan standaard een fileshredder om je bestanden te verwijderen middels geavanceerde technieken. Enkele van deze programma's (bijvoorbeeld het uitstekende Eraser http://www.tolvanen.com/eraser/) bieden verschillende levels van datavernietiging (alsmede inbouw in Explorer-contextmenu en toevoeging aan het Prullenbak-menu, dit is handig). Het programma Eraser biedt tevens de mogelijkheid om slackspace schoon te vegen. Slackspace is harddisk-ruimte die door een bestand wordt geclaimd, maar niet beschreven met informatie. Slackspace is dus wel aan specifieke bestanden gekoppeld in het bestandssysteem en dat blijft zo als bestanden verwijderd of vernietigd worden door middel van een shredder of wiper.

  Daarnaast zijn er programma's die je harde schijf volkomen wissen in geval van een overdracht aan een ander of in geval je 'm bij het vuil zet. Het zojuist genoemde Eraser kan dat, maar er zijn ook programma's die onder DOS werken (handig in geval je maar 1 harde schijf hebt). Neem in dit geval HD-software van je HD-fabrikant (Maxtor bood in elk geval ooit de mogelijkheid door middel van zijn software om een schijf te overschrijven met random data). Beter functioneren programma's die hiervoor speciaal zijn geschreven. Deze bieden de mogelijkheid om verschillende levels van security in te stellen. Killdisk is hiervoor zonder twijfel het beste programma op de markt: http://www.computertotaal.nl/downloads/prog.cfm?id=187. Voor Killdisk zelf surf naar: http://www.killdisk.com/downloadfree.htm.

  Gegroet, Wilhelm

  ps: hierboven schoot ik uit mijn slof. Excuses…
 • Haal ergens Zerofill op ( is een een HEEL simpel DOSprogsel ) en laat t draaien..
  De hele HDD wordt met met nullen overschreven en er is niets meer te vinden van eerere installs
  2e optie : er zijn progsels die je HDD een aantal malen door de molen halen zodat er niets meer te lezen is.
  3e optie haal een Lowlevel format op bij je HDD leverantier en draai dat. Effect tzelfde als Zerofill, maar heeft wat risico's : Als je niet t specifiece prog gebruikt ben je je HDD kwijt

  EDIT : op de een of andere manier ben ik te laat met mijn antwoorrd…leve @HOME :-? :(
 • Hi Anjo,

  waarschijnlijk schreven wij tegelijkertijd?

  groet, Wilhelm
 • Op de grote schijven van tegenwoordig is formateren nog steeds niet voldoende, maar als de informatie één keer is overschreven is het wel helemaal weg. In de tijd dat er nog maar 2GB op een 3,5" HDD ging was de bestandsdichtheid veel kleiner en was het signaal per bit dus veel sterker.
  Nu heb je schijven van wel 500GB en als de info dan één keer is overschreven is het signaal zo zwak dat het bijna onmogelijk nog gelezen kan worden.
 • Het probleem was om gewiste bestanden van een harde schijf te verwijderen of onleesbaar of onbruikbaar te kunnen maken, zonder dat windows opnieuw geinstalleerd behoeft te worden. Ik doe mijn PC cadeau aan iemand, waar de PC is weggenomen.

  Met de proef versie van "Eraser 2006" worden alle bestanden volgens DoD "standaard" bewerkt, de bestanden worden onbruikbaar. Ook de slack wordt aangepakt. De historie van de bestanden blijft reconstrueerbaar.

  Met andere programma's haal je alle bestanden die verwijderd zijn en ook door Eraser 2006 bewerkt zijn heel eenvoudig terug. De directe bruikbaarheid is beperkt, de geschiedenis van bestanden op het systeem blijft reproduceerbaar.

  Als je een PC naar de afvoer brengt, dan even een klap met een hamer op de harde schijf op een zodanige manier, dan deze nooit meer werkt.

  Een windows format is niet afdoende. De oplossing is aangegeven. Je kan ook een nieuwe of andere harde schijf plaatsen.
 • Dag Doe Het Zelf,

  probeer deze eraser eens (voorafgaand aan de hamer):

  http://www.tolvanen.com/eraser/

  groet, Wilhelm
 • [quote:e65e50fb00="Wilhelm Dipt"]Wat een schokkende ontdekking! Even echt goed zoeken op het forum of met… let op:
  www.google.nl
  Moderator, mag deze op slot?[/quote:e65e50fb00]
  Lees dit eens. Misschien wordt er iets duidelijk. :roll:

  Edit: je gaf het zelf al aan in je tweede post. :)

  @DoeHetZelf. Je kunt ook een programma downloaden van de fabrikant van de harde schijf. De meeste programma's hebben een "low level" format functie. Maxtor heeft bv. "PowerMax".
 • Die hamer is ook niet alles, als namelijk de platter(s) , de disk in de Harddisk, niet naar de knoppen is dan kan de platter nog steeds in een andere HD ingebouwd en gelezen worden!

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.