Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Partitioneren Dell Inspiron HD

Wilhelm Dipt
8 antwoorden
 • Dag,

  recentelijk heb ik een Dell Inspiron aangeschaft. Deze loopt als een zonnetje, maar ik kan de HD niet partitioneren met Norton PM omdat sommige van de reeds aangemaakte partities niet te wijzigen zijn. Het betreft een Fat16 partitie en een CP/M Concurrent DOS, CTOS partitie. Beide zijn door Dell aangemaakt. De FAT16 bevat de autoexec.bat e.d. . De andere partitie kan ik niet browsen, maar ik vermoed dat die een image van het systeem bevat. Graag wil ik zèlf bepalen hoe mijn schijfindeling is, zodat ik met Ghost een image kan maken van een ingericht systeem. Heeft iemand ervaring met het partitioneren onder XP van Dell-schijven? Op de Dell-site en in de fora aldaar wordt ik niet veel wijzer.

  Mogelijk is dit probleem al aan de orde geweest en/of staat het in dit forum verkeerd. Excuses in dat geval.


  Vriendelijke groet, Wilhelm Dipt
 • Is inderdaad probleem bij de Dell's. De opstart/herstelpartitie is niet verplaatsbaar en daarom kunnen partitioneringsprogrammas niet hun eigen gang gaan. Ze lopen vast op onveranderbare waarden.

  Wil je je eigen gang gaan, dan moet je alles leegmaken, naar eigen wens je schijf partitioneren en vervolgens Windows opnieuw installeren.

  Je bent dan de ingebouwde Dell-herstelmogelijkheden na een crash kwijt. Wil je eventueel later van de Dell herstelmogelijkheid gebruik maken, dan zal de hersteldisk je harde schijf weer terugbrengen in de aankoopstaat, dus MET de onwijzigbare partities erop.

  Het is kiezen of delen: of zo laten en aanpassen, of Dell vergeten en je eigen gang gaan. Waarbij het nog maar de vraag is of Dell je een schone Windows heeft meegegeven waarmee je zelf kaal kunt installeren. Meestal is dit niet zo.
 • Dag Kees,

  dank voor het zeer snelle antwoord. Met andere woorden: een prachtcomputer met baggerinstellingen. Ik ben gewoon om alles te wissen wat vooraf geïnstalleerd is, met name die fopprogrammaatjes als PowerDVD en Norton Internet Security met zo'n trial van drie maanden (en dan dat Microsoft Works… :o ). Totaal waardeloos.

  Maar je hebt gelijk, Dell heeft geen Windows of aparte driverschijf meegeleverd, dus dat is ook kl*t* van de bok… om nou al die drivers van de sites van fabrikanten te gaan downloaden? Zijn er gebruikers hier die dat wel eens gedaan hebben: de hardware uitlezen en zelf op zoek gaan naar de drivers?

  Overigens heb ik een legitieme Windows XP, maar deze heb ik al op twee computers geïnstalleerd gehad, dus dat gaat niet meer toch?

  Bij voorbaat bedank weer, Wilhelm
 • De drivers zelf ophalen en installeren is niet zo'n heel werk. Met Everest: www.lavalys.com kun je exakt zien wat voor hardware je hebt.

  Je Windows kun je wel hergebruiken, maar die kan pas een half jaar na je vorige registratie opnieuw worden geregistreerd.

  Ik heb zelf een laptop met dit geintje erop. Ik heb het gelaten voor wat het is.
 • Je kan ook de drivers van je huidige systeem gaan halen en veilig stellen: Een programma ervoor heet WinDriver Ghost.
  http://www.shareup.com/WinDriver-Ghost-download-671.html (= trial)
  Als je het opent, dan kan je kiezen voor alle drivers, of alleen voor de drivers die niet bij een Windows installatie behoren.
  Dan kan je het starten. Je hd wordt gescand en de drivers worden in een directory naar keuze overgebracht.
  Er wordt voor elke driver een subdirectory aangemaakt.

  Als je dit op cd brandt, dan moet je bij een herinstallatie deze cd als locatie van je drivers aangeven, en alles verloopt als een fluitje van een eurocent.

  Nog wat info van Delorean:

  Na installatie en het aanklikken van het icoontje op bureaublad van WinDriver kies je eerst "Register later" om te kunnen beginnen.

  Vervolgens klik je: Fast Collect\ Make All\ en nu kan je locatie opgeven waar deze drivers opgeslagen moeten worden, standaard kiest het programma c:\My drivers
  De backup duurt ongeveer een 5 à 10 min.
  Als de backup gedaan is, zet je de map My Drivers op CD.

  Na je nieuwe Windows installatie plaats je deze map op je harde schijf terug.
  Als je dan nadien naar Start\ Configuratiescherm\ Systeem\ Hardware\ apparaatbeheer gaat,
  dan kun je vervolgens de nodige drivers installeren van de apparaten die met een geel vraagteken zijn aangeduid
 • Gewoon Dell opbellen en vragen om een WinXP installatie CD. Dat heb ik destijds met mijn Inspiron ook gedaan. Ze hebben direkt een windows CD gestuurd en een CD met de drivers (maar die zijn ook op de Dell site te vinden). Hier in Zwitserland heb ik altijd goede ervaringen gemaakt met de services van Dell.

  Sjouke
 • Alle drie hartelijke dank: 'Kijk Dell, zonder handen!'

  :D

  Wilhelm
 • Voor wat het waard is, maar ik heb met Partition magic van Powerquest de HD van een nieuwe Dell Dimension 3000 goed kunnen partitioneren. Ik moest alleen de originele partitie (C) eerst kleiner maken vóór ik verder kon.
  Heb nu dus 4 partities op de logische schijf, waarvan 1 de originele Dell partitie is.

  Ies Biekart

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.