Vraag & Antwoord

OS Windows

Upgrade ME naar XP: licentie ME ZONDER cd voldoende?

Anoniem
analvabeed
20 antwoorden
 • Hallo,

  Een kennis van mij heeft een overjarig computermodel gekocht. Op de kast zit een ME licentie. Echter de cd zat er niet bij. Nu wil zij graag Windows xp op de pc. Op het werk kan zij een zogenaamde upgradelicentie van xp kopen.
  Dat houdt in dat de koper van het produkt al in het bezit moet zijn van een OEM of retail versie van een oudere windows.
  Dat is het geval.

  Echter wil ik weten of je ook de cd moet hebben van het oude besturingssysteem of is de licentie voldoende?

  Alvast bedankt.
 • m.i. checkt de installatiecd van xp de aanwezigheid van een eerdere windowsversie op de harde schijf, en zou je dus met de upgrade uit de voeten moeten kunnen.
  ik heb alleen op lege schijven meegemaakt dat upgradecd´s vragen om de originele schijf van een (willekeurige) vorige windowsversie.
  nb: wel even eerst de belangrijke data op de schijf backuppen, als die er zijn!
 • Tijdens de installatie, zal er naar de windows ME cd gevraagd worden en dat is ook logisch, anders zou iedereen kunnen voldoen met een upgrade versie.
 • Het gaat erom dat zij de media willen zien. Dus inderdaad de CD. IN de praktijk checkt men maar een paar files zoals een command.com en dergelijke. Mogelijk kun je die achterhalen en naar een diskette kopieren. Bij Windows 98 werkte dit prima en ik weet niet of men daar bij XP veel aan verbeterd heeft. Check het wel eerst uit.

  Andere optie, ergens een ME CD lenen. Je hebt per slot de licentie, het gaat alleen om de code.

  mvrgroet Edmond
 • het punt is m.i. dat er al me op die pc is geïnstalleerd, en ik vermoed daarom dat níet naar een me-cd zal worden gevraagd.
  m.i. de moeite waard om te proberen, lukt het niet dan kun je alsnog naar een me-cd op zoek.
 • Bedankt voor de antwoorden!
  Het probleem is ook dat M.E. niet goed opstart. Ik zie wel het opstartscherm maar dan boot de pc niet verder. Ik heb die cd nodig om überhaupt te controleren op de pc wel volledig werkt.

  Als ze niet meer aan die cd kan komen via het adres waar ze de pc gekocht heeft, is het dan ook mogelijk om deze bij Microsoft op te vragen? Of sturen ze geen cd's meer toe?
  (Zij en ik kennen namelijk niemand met een M.E. cd).
 • ik zou sowieso proberen met die xp-cd erin.
  lukt het dan lukt het, en is meteen ook je probleem van het niet werkende me opgelost, lukt het niet dan is er helemaal niets verloren.
 • Windows 98 of 98SE of WIn2000 zal ook voldoen. Wat vermoedelijk ook werkt is de oude installatie op een andere partitie zetten.
 • Indien er reeds een OS (ME) aanwezig is, zal bij een upgrade naar WinXP, niet om de ME-cd gevraagd worden.

  Als je overstapt naar een nieuw OS is het steeds verstandig om te starten van een maagdelijke installatie, kwestie van reeds bestaande problemen niet mee te nemen naar de nieuwe.

  Zoals Hans aangeeft, volstaat ook de cd van een ander OS (even lenen bij de buren, zijn Nederlanders goed in :wink: )
 • Bedankt allemaal! Ik weet nu wat ik moet doen.
  Ze probeert nu eerst de ME cd alsnog te verkrijgen, mocht dat niet lukken dan zijn er dus genoeg andere opties.

  Uiteindelijk is het de bedoeling om er een schone installatie op te zetten maar omdat ze de xp cd nog niet heeft en ik nog niets aan de pc wil veranderen vanwege eventuele garantie wacht ik nog even af.
 • Ik heb hier op 2 pc's een XP Pro upgrade versie staan (1 bij een pc met XP Home licentie en een met een Win98 licentie).

  In beide gevallen vaak genoeg geïnstalleerd op een schone (format en soms ook fdisk daarvoor) schijf, in geen van de gevallen werd om de CD van een eerdere windows-versie gevraagd.

  Zou het dus eerst proberen voordat je op zoek gaat naar een Win Me cd want naar mijn ervaringen is dat dus niet nodig!
 • [quote:e33637e04f="Eddy X"]Indien er reeds een OS (ME) aanwezig is, zal bij een upgrade naar WinXP, niet om de ME-cd gevraagd worden. [/quote:e33637e04f] Dat is het geval als je Windows XP installeert vanuit Windows Millennium, zoals is beschreven op deze site. Voor een clean Install zoals op deze site zal er wel worden gevraagd naar die Windows Millennium cd. Een herstel cd van een merk pc zal waarschijnlijk niet voldoen http://aumha.org/win5/a/xpupgrad.php
 • Voorlopig kan ik even niets doen, de pc moet terug naar het ICT bedrijf.
  :(
 • [quote:622e9f3a48]Voor een clean Install zoals op deze site zal er wel worden gevraagd naar die Windows Millennium cd. Een herstel cd van een merk pc zal waarschijnlijk niet voldoen http://aumha.org/win5/a/xpupgrad.php[/quote:622e9f3a48]
  Dat is dus niet altijd zo, want bij mij wordt er sowieso nooit naar gevraagd, en als er al gevraagd zou worden zou ik 't niet kunnen installeren omdat ik een herstel CD heb bij de XP Home licentie.
 • Misschien staat de hele cd-rom van windows ME nog - als kopie - in de map: c:\windows\options\cabs. Als je die bestanden even op een cd-rom zet, is het probleem zo opgelost. Je kan ook de link leggen naar deze map.
 • Ja, daar dacht ik ook al aan. 4GB van een 40 GB harde schijf wordt gebruikt voor Windows ME, een beetje veel dacht ik zo. Eén probleem, om te kunnen branden moet ik de harde schijf uit de pc halen en ben ik genoodzaakt een zegelstikker te verbreken. Ik zal eerst moeten informeren of dan niet de beperkte garantie vervalt.

  Bedankt voor de tip!

  Edit:
  De map is 193.197.640 bytes, ik ben bang dat niet alles erop staat?
 • Zit er geen USB poortje aan die PC, en dan een brander met een USB aansluiting regelen. Je kan ook een USB geheugenkaartje nemen en als ME op de HD staat in een aantal kopieerslagen naar een andere PC overdragen. Je kan ook PC's koppelen (netwerk) en dan de brander in de andere PC gebruiken terwijl de HD in de originele pc blijft zitten…. Werkt !
  Mogelijkheden zat om iets van de harde schijf af te halen zonder de PC te moeten demonteren. Suc6.
 • Ik heb net nog gekeken. De pc start wel op in veilige modus (HD is wel errug traag). In de betreffende map staat dus ongeveer 180MB. Lijkt mij erg weinig voor een OS-cd. In totaal staat er ongeveer voor 1,3GB aan bestanden etc. op de schijf, 40GB is waarschijnlijk niet precies 40GB.

  Bedankt voor je advies. Helemaal niet aan gedacht. Ik heb zelf echter geen netwerkkabels/usb-stick etc. Maar zoals gezegd staat de ME cd er niet meer volledig op ben ik bang.
 • Na een aantal maal opstarten gebeurde er opeens wel wat, Windows Millennium startte wel op maar kon al gelijk geen config.sys vinden. Ik kon wel verder gaan en accepteerde de gebruikersovereenkomst.
  Ik controleer nu de schijf op fouten. De map Command is ook beschadigt. Eens kijken op de schijf geen fysieke fouten bevat.

  Kan iemand mij zeggen of de 180 MB aan bestanden in de map cabs voldoende is om Windows opnieuw te installeren? Ik heb ergens gelezen dat het minimaal 285MB moet zijn voor een installatie in dos.
 • [quote:30743d6ebc="analvabeed"]Windows Millennium startte wel op maar kon al gelijk geen config.sys vinden.[/quote:30743d6ebc] Dat is niet zo erg. Windows Millennium heeft geen C:\config.sys nodig. Als die wel aanwezig zou zijn, staat er standaard niets in. [quote:30743d6ebc="analvabeed"]Kan iemand mij zeggen of de 180 MB aan bestanden in de map cabs voldoende is om Windows opnieuw te installeren?Ik heb ergens gelezen dat het minimaal 285MB moet zijn voor een installatie in dos. [/quote:30743d6ebc] Dat is voldoende. Op een Windows Millennium upgrade retail versie, die ik zelf heb staat in de win9x map van de cd slechts 149 MB. Die dan 153 MB ruimte neemt in de C:\windows\options\install

  Bij mij neemt een verse Windows Millennium installatie totaal 469 MB ruimte in op mijn harde schijf. Dat is inclusief een wisselbestand van 28 MB.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.