Vraag & Antwoord

OS Windows

Windows opnieuw installeren na upgrade hardware

Anoniem
Jim van Zweeden
7 antwoorden
 • Ik heb mijn oude Pentium III-systeem een forse upgrade gegeven. Het gaat om een nieuwe kast, moederbord, processor en geheugen. De harde schijf en andere onderdelen zijn niet vervangen. Nu wil Windows XP niet meer opstarten. Dat is niet geheel verbazingwekkend, gelet op de spullen die ik heb vervangen. Uit veiligheidsoverwegingen heb ik daarom bijv. kopieën van mijn bestanden gemaakt. Ik heb een nieuwe versie van Windos XP Home gekocht, ook al omdat ik met een niet geheel legale versie van XP werkte. :oops:

  De vraag is nu hoe ik de XP het beste kan installeren. Als ik start vanaf de XP-cd dan kan ik kiezen voor een nieuwe installatie. Ik krijg dan even later de mededeling dat er al een besturingssyteem is geinstalleerd en dat het wordt afgeraden om twee besturingssystemen naast elkaar te hebben. Dat doe ik dus liever niet.
  Ik kan ook kiezen voor een herstelinstallatie. Dat doe ik liever ook niet, gelet op de niet geheel legale status van de oude versie van XP.
  Een derde mogelijkheid is om mijn C-partitie te formateren en vervolgens XP nieuw te installeren. Wat is nu wijsheid? :roll:

  Mijn voorkeur gaat uit naar de laatste mogelijkheid. Is dat de beste keuze? En: hoe formateer ik de C-partitie (hoe kom ik op de C-schijf). Zijn er wellicht bezwaren tegen deze oplossing? Mijn programma's en documenten staan resp. in de F- en G-partitie.
 • Die laatste optie is de beste. Als je van je cd-rom opstart (eerst even in bios aanpassen) krijg je bij het opstarten zelf de keuze of je eerst wil formarteren. Als je alleen de c: partitie doet heeft de rest er geen last van.
 • Helaas, de optie om de c-partitie eerst te formateren wordt mij niet gegeven, wanneer ik opstart van de Windows-cd. Ik moet dus een andere list verzinnen!
 • [quote:31871047a3="G. Goochem"]Helaas, de optie om de c-partitie eerst te formateren wordt mij niet gegeven, wanneer ik opstart van de Windows-cd. Ik moet dus een andere list verzinnen![/quote:31871047a3]
  Die optie krijg je wel als je kiest voor een nieuwe installatie
 • Ik ben de optie niet tegen gekomen! Ik ben afgehaakt na de mededeling dat het onverstandig is om twee besturingssystemen op de c-schijf te zetten. :(
 • [quote:992ce2df3c="G. Goochem"]Ik ben de optie niet tegen gekomen! Ik ben afgehaakt na de mededeling dat het onverstandig is om twee besturingssystemen op de c-schijf te zetten. :([/quote:992ce2df3c]
  Daar moet je gewoon doorgaan,krijg je de optie om C:\ te verwijderen,en daarna formatteren.
 • Ik heb het advies van MGSpecial opgevolgd. En inderdaad: de optie om de c-partitie te formateren kwam langs. Ik heb XP inmiddels vlekkeloos geïnstalleerd. Dank voor de tip! :D

  Maar nu. Ik heb mijn programma's op een andere partitie staan en die starten nu niet meer (op een enkele uitzondering na). Ik krijg meestal het advies om het programma te deïnstalleren en opnieuw te installeren. Nu kan dat natuurlijk. Maar misschien is er een handiger manier om de programma's weer aan de praat te krijgen. Iemand een idee? :wink:

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.