Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Nieuwe hdd, maar xp wil niet starten

None
16 antwoorden
 • Heb zojuist de haperende hdd van mijn zoon's pc vervangen, xp geïnstalleerd, maar hij wil niet booten. In setup is de hdd keurig aanwezig als master, maar ik krijg steeds de melding NTLDR ontbreekt, druk Ctrl+alt+del om opnieuw te starten. Wanneer ik dit doe kom ik iedere keer weer bij dezelfde foutmelding. Ik heb geen diskettestation in deze pc zitten, en vanaf de xp cd kan ik niet starten.
  Wat zou er fout zijn?

  bvd,
  Cor
 • Hoe kan je xp geinstalleerd hebben als je niet van de cd kan starten…
 • *Google*
 • *Google*[/quote
  kijk uit je begeeft je op zeer glad ijs .
  http://forum.computertotaal.nl/phpBB/viewtopic.php?t=152954 ] :lol: :lol: :lol:
 • Ik heb de nieuwe hdd er eerst als slave aangehangen en vervolgens xp erop gezet. Daarna de oude hdd verwijderd en de nieuwe master gemaakt. Misschien is het beter wanneer ik een soort van opstart cd voor xp gebruik?
 • [quote:1a279e7a07="Cor2"]Ik heb de nieuwe hdd er eerst als slave aangehangen en vervolgens xp erop gezet. Daarna de oude hdd verwijderd en de nieuwe master gemaakt. Misschien is het beter wanneer ik een soort van opstart cd voor xp gebruik?[/quote:1a279e7a07]

  Ja, want nu heeft hij de opstartbestanden op je oude gezet.

  Je moet in je bios even aangeven dat hij van de cdrom moet opstarten. Even zoeken naar boot device priority of boot sequence oid. Daar op 1 de cdrom zetten en op 2 de harde schijf.

  Daarna kan je gewoon met je xp cd opstarten.
 • Wat van belang is op welke harde schijf je bent opgestart. Met mijn K7S5A kan ik via de bios bv opstarten vanaf de slave op de sec IDE terwijl er meer harde schijven in de computer zitten. Die hd wordt dan C: en de rest past zich wel aan. Veiliger is in jouw geval om de nieuwe hd als master te plaatsen omdat die dat ook gaat worden, daarna gewoon Windows opnieuw installeren op die harde schijf. Die oude harde schijf misschien als slave of tijdelijk aan de sec master hangen, je hebt de sec master vermoedelijk eerst nodig voor de CD/DVd speler. Wil je 1 partitie of meerdere partities op de nieuwe harde schijf?

  Voor meerdere partities dan is een andere oplossing ook wel handig. Maar goed dat mag je verder allemaal zelf weten.
  Wat ik zelf zou doen is de nieuwe hd net zoals jij hebt gedaan, in de computer bijplaatsen. Vervolgens meerdere partities maken en dan de inhoud van de oude schijf op de 2e partitie van die nieuwe schijf te plaatsen. Dan heb ik alvast de de data. Mocht je wachtwoordbeveiligingen hebben, dan die wel eerst ongedaan maken. Vervolgens de oude HD verwijderen, de nieuwe plaatsen zoals dat de bedoeling is en Windows op C: installeren.

  Zorg dat je die oude harde schijf een tijdje als backup beschikbaar hebt. Ingeval van problemen kun je nog terug naar de oude configuratie.
 • Vanaf de cd opstarten lukt helaas niet. Ik heb de oude hd er weer even aangehangen als slave, en hem in de setup als 1e opstartstation aangegeven. Opstarten lukte nu wel, maar eigenlijk is dit -met uitzondering van het feit dat hij er nu als slave aanhangt- hetzelfde als ik reeds tevoren gedaan heb. Op dit moment ben ik xp opnieuw aan het installeren in de hoop dat er straks gewoon vanaf de nieuwe hd gestart kan worden. Aan de hand van de in beslag genomen ruimte op de nieuwe hd was te zien dat xp er wél op staat. Over een uur of wat zullen we zien of het werkt.
 • Heb je een legale cdrom? Start de cdrom wel als je hem in een andere pc probeert op te starten?
 • [b:203e15c560]Cor2 schreef:[/b:203e15c560][quote:203e15c560]Ik heb de oude hd er weer even aangehangen[/quote:203e15c560][quote:203e15c560]in de hoop dat er straks gewoon vanaf de nieuwe hd gestart kan worden[/quote:203e15c560]
  Gaat niet lukken vrees ik want zoals pcguy al schreef, de startbestanden van XP worden altijd op de eerste opstartbare partitie gezet en dat is dus niet de partitie waar de rest van XP nu terechtkomt. Haal je die andere (oude) schijf eruit, dan ben je dus weer je XP-startbestanden kwijt.

  Wat je wel kunt doen is de nieuwe schijf weer als primaire bootschijf configureren, vervolgens opstarten van een bootable diskette met CD-rom ondersteuning (een Win98 bootdiskette bijvoorbeeld) en dan de installatie van XP vanaf de CD-rom starten. Dan zou het goed moeten gaan.

  Gr,
  Jim
 • Ik heb gewoon w98 opnieuw geïnstalleerd en xp er als update overheen gezet, alles werkt prima nu!
 • Tja, da's ook een oplossing natuurlijk.

  Maar nog even uit nieuwsgierigheid: Hoe heb je die Win98 installatie dan in gang gezet zonder van CD op te hoeven starten?

  Gr,
  Jim
 • Ik heb voor 8,95 dan toch nog maar zo'n ouderwetse floppy drive gekocht bij Vobis, en daarna met de opstartdiskette van w98se en natuurlijk gevolgd door fdisk om de zaak weer aan het praten te krijgen naar w98 gezet, en vervolgens de installatie van xp als update uitgevoerd. Ging toppie, tot groot genoegen van mijn zoon die al ernstige afkickverschijnselen begon te vertonen.
 • Bedankt voor de toelichting, het is me duidelijk. Alleen had je dan zoals ik al schreef, die installatie van W98 ook kunnen overslaan en gelijk de setup van WinXP kunnen starten vanaf de CD lijkt me :wink: .

  Maar blijkbaar kwam m'n berichtje net te laat :( .

  Gr,
  Jim
 • Dat wilde juist niet lukken; een aantal installatiebestanden konden niet worden gevonden. Op de site van Microsoft heb ik een bestand kunnen downloaden dat vervolgens op 6 diskettes diende te worden gezet. Dit leek aanvankelijk prima te verlopen, maar ook hier ging het aan het einde van de setup mis. Toen heb ik maar besloten om te upgraden vanaf w98.

  vr.gr.,
  Cor
 • Vreemde zaak wel eigenlijk. Maar goed, het is gelukt en da's het voornaamste.

  Gr,
  Jim

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.