Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Software installeren voor èèn gebruiker

thedutch
6 antwoorden
 • Ik vroeg me af of het mogelijk is om software te installeren voor maar een gebruiker, zodat de andere gebruikers op de pc het programma niet kunnen gebruiken en er ook geen last van hebben.

  Om maar te beginnen met dat windows dat programma niet bij iedereen in het start menu zet, hoewel je em daar natuurlijk weer gemakkelijk kan weghalen. Maar ik heb het meer dat ie em dan ook niet opstart in het systeemvak bij het starten van windows.

  thedutch
 • Daar kun je zelf weinig aan doen vrees ik. Goed geprogrammeerde voor WinXP geschikte installers vragen dat bij de installatie, veel programmaschrijvers vinden dat helaas blijkbaar gewoon teveel moeite. De gegevens worden dan in de Windows registertak HKey_Local_Machine gezet i.p.v. HKey_Current_User.

  Gr,
  Jim
 • maar er zijn wel van die programma's die vragen of het alleen voor de gebruiker die op dat moment ingelogd is moet worden geinstaleerd.

  Maarja… wat is het verschil dan… tussen in de local machine zeten of in de current user… wat gebeurt dan bijv als een andere gebruiker in de explorer naar het programma toegaat en em vanaf daar start?

  en kan het… die key verplaatsen van de local machine naar de current user?
 • [b:b49d6b2df3]thedutch schreef:[/b:b49d6b2df3][quote:b49d6b2df3]maar er zijn wel van die programma's die vragen of het alleen voor de gebruiker die op dat moment ingelogd is moet worden geinstaleerd. [/quote:b49d6b2df3]Precies, dat schreef ik dus al in m 'n vorige bericht.

  Het verschil….
  Nou, het Windows-register is een soort database waarin allerlei gegevens bijgehouden worden over het systeem, de software, de gebruikersaccounts enz. enz.
  Dat register is verdeeld in diverse stukken:
  HKEY_CLASSES_ROOT
  HKEY_CURRENT_USER
  HKEY_LOCAL_MACHINE
  HKEY_USERS
  HKEY_CURRENT_CONFIG

  Elke gebruikersaccount heeft een eigen tak in HKEY_CURRENT_USER en HKEY_USERS. Tijdens het starten van Windows worden de benodigde delen van dat register geladen en afhankelijk van het gekozen account dus alleen die delen die voor dat account nodig zijn. En als een programma bij de installatie dus vraagt of het alleen voor de huidige gebruiker moet gelden dan komen de gegevens dus terecht in de takken van HKEY_CURRENT_USER en HKEY_USERS die op dat moment geladen zijn.

  Log je vervolgens in met een ander account dan worden i.p.v. die takken de onderdelen van die andere account geladen en daar ontbreken de benodigde gegevens zodat het programma weigert te starten. En zo hoort het natuurlijk ook.

  Het handmatig verplaatsen van de benodigde registersleutels is in theorie wel mogelijk maar in de praktijk ondoenlijk, er worden tijdens de installatie van een prog meestal meerdere tientallen verwijzingen aangemaakt op allerlei plaatsen en met doorgaans cryptische sleutelnamen, zoiets als:

  [i:b49d6b2df3]HKEY_CURRENT_USER\Identities\{9C7C8CDA-7D64-419A-A9F1-96F498363557}\Software\Microsoft\Outlook Express\5.0\Rules\Filter\FFA\Actions\000[/i:b49d6b2df3]

  waarbij die [i:b49d6b2df3]{9C7C8CDA-7D64-419A-A9F1-96F498363557}[/i:b49d6b2df3] dan weer verwijst naar andere delen van het register. Kortom, daar kom je nooit uit.


  Is alles bij elkaar een heel verhaal geworden maar ik hoop dat je er iets wijzer van wordt.

  Gr,
  Jim
 • Ja, veel wijzer en toch wel een beetje teleurgesteld, maja, toch bedankt voor de goede uitleg.

  Trouwens (voor als er mensen meekijken die eraan hebben meegewerkt), ergens in het blad Computer Totaal van januari, ik geloof bij het help gedeelte staat dat heel veel programma's al bij de installatie vragen of het allen voor de gebruiker geinstalleerd moet worden die de instalatie gestart heeft maar volgen mij is dat niet zo, hoor. Zo wel… welke (bekende) programma's dan?

  thedutch
 • Ad-Aware iig, Nero dacht ik ook.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.