Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Windows XP Home naar Windows XP Prof, lukt niet!

RVPower
9 antwoorden
 • Ik heb een probleem

  Ik heb een computer met windows xp home edition erop, maar wil hier de pro versie op zetten.

  Upgrade zou normaal gezien gewoon kunnen als je windows open hebt staan (is mij zo verteld) Maar ik krijg steeds een foutmelding die ongeveer weg heeft van dit:

  [b:0f476a82ad]Kan niet installeren, de windows versie op uw pc is hoger dan de versie op de installatie cdrom.[/b:0f476a82ad]

  vervolgens kun je niet op doorgaan klikken, alleen op annuleren en details

  Nou snap ik hier niets van, gezien prof toch wel een hogere versie is dan home, lijkt mij.

  Tevens heb ik het probleem dat, bij de installatie van windows xp home, de harde schijf is geformatteerd op FAT32. Enigste voordeel wat ik daaraan heb is dat ik windows 98 niet meer nodig heb om oude cdroms en diskettes te gebruiken. Nadeel eraan, ik heb nog een harde schijf in mijn vorige systeem zitten, die ik met bestandsbehoud in deze pc wil zetten. Schijnbaar is dat niet mogelijk (ik heb het nog niet geprobeerd, om een fatale hdcrash te voorkomen) zo heb ik me laten vertellen.

  Als ik windows geheel moet deinstalleren, dan schijf moet formatteren naar NTFS, hoe moet ik dan windows 98 erbij installeren, zonder dat deze last krijgt van xp of andersom.

  Pc zelf word nog enigszins geupgrade, maar dan moeten de instellingen wel goed staan, en dat staan ze dus niet op het moment.

  Ik hoop dat jullie me kunnen helpen.

  [edit: o ja, de pc is vrijwel geheel leeg, dus wat er gebeurt maakt niet veel uit]
 • Misschien dat de datum van de laatste update als referentie gebruikt wordt? Dan is de Home versie dus van "nu" en de Pro versie (met SP2?) ouder.

  Ik zou proberen Pro te installeren door vanaf de cdrom op te starten. Hoe je precies de installatie over de oude zet en bestanden en instellingen behoudt, weet ik niet. Probeer dat eerst uit te zoeken, voordat je een verse installatie doet en alles kwijt raakt! Overigens, als de pc bijna leeg is kan je natuurlijk wel voor een verse installatie kiezen.

  Welke bestandsindeling heeft die schijf die je erbij wil zetten? Als dat NTFS is, dan moet je de XP Pro ook NTFS maken. Als de schijf FAT32 is, dan maakt het niet uit. Het is volgens mij mogelijk om een FAT32 schijf vanaf NTFS te benaderen.
 • Bij mijn weten is upgraden van home naar pro vrij lastig, zoniet onmogelijk. denk dat je beter de schijf maar kunt formatteren en pro vers installeren. Dat kan ook wel op fat32, mocht je dat willen. Wil je een dual boot met win98, installeer dat dan eerst.
 • Formatteren is goed voor elk.

  98 inderdaad eerst installeren als je een dual boot met XP wil.

  Bij voorkeur op XP op NTFS installeren. Enige nadeel is dat Win98 geen NTFS partities kan lezen.

  Je kunt gewoon ieder willekeurige schijf erin hangen, zij het NTFS of FAT32 of FAT16, maakt voor XP niks uit, of XP nou zelf op FAT32 of NTFS zit, hij kan het altijd lezen. Alleen 98 kan geen NTFS lezen.
 • [quote:01b90e19e9="TheMajor"]
  Je kunt gewoon ieder willekeurige schijf erin hangen, zij het NTFS of FAT32 of FAT16, maakt voor XP niks uit, of XP nou zelf op FAT32 of NTFS zit, hij kan het altijd lezen. Alleen 98 kan geen NTFS lezen.[/quote:01b90e19e9]

  Oke, dat betekend dat ik dus de boel op FAT32 kan laten staan en toch de 2e HD op NTFS erin kan zetten zonder bestandsverlies. Hoef ik ook geen dualboot te installeren omdat de oude cdroms en diskettes ook worden gelezen. En de nieuwere natuurlijk.

  O ja, volgens me vader was het probleem bij een andere pc dat de installatie cd alleen SP 1 heeft, en de reeds geinstalleerde al SP 2

  Hij heeft toen een installatie cd kunnen maken met ook SP2 erbij, dus ik ga kijken of dat werkt. Toen in elk geval wel

  Groet
 • Ja, je kan XP gewoon op NTFS installeren en dan kan ie gewoon alle FAT32 partitites en floppies etc gebruiken.
 • [quote:11324a071d="RVPower"][quote:11324a071d="TheMajor"]
  Je kunt gewoon ieder willekeurige schijf erin hangen, zij het NTFS of FAT32 of FAT16, maakt voor XP niks uit, of XP nou zelf op FAT32 of NTFS zit, hij kan het altijd lezen. Alleen 98 kan geen NTFS lezen.[/quote:11324a071d]

  O ja, volgens me vader was het probleem bij een andere pc dat de installatie cd alleen SP 1 heeft, en de reeds geinstalleerde al SP 2

  Hij heeft toen een installatie cd kunnen maken met ook SP2 erbij, dus ik ga kijken of dat werkt. Toen in elk geval wel

  Groet[/quote:11324a071d]
  Dat is inderdaad zo goed als zeker, een WinXP met SP1 kan je niet installeren over één met SP2.
 • [quote:ed6f2d35f7="TheMajor"]Ja, je kan XP gewoon op NTFS installeren en dan kan ie gewoon alle FAT32 partitites en floppies etc gebruiken.[/quote:ed6f2d35f7]

  Toch niet.

  Ik kan op een andere pc (NTFS format) mijn FAT32 diskettes en cdroms niet gebruiken, of de pc hangt zichzelf op, of de pc sluit af. Of hij ziet ze niet als een onbekende inhoud en laat de inhoud niet zien.

  Ik had het over of FAT32 ook NTFS kan lezen, en ik heb gemerkt dat dat wel mogelijk is. De schijf bestaat namelijk uit 3 partities waarvan 1 op FAT32 staat en de andere op NTFS zijn geformatteerd.

  Maargoed, bedankt voor de hulp, de installatie is inmiddels gelukt met de andere installatie cd
 • Werkt in beide richtingen. Als het bij jou niet werkt is er iets anders mis.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.