Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Welke windows versie voor een server

TheMajor
15 antwoorden
 • Wil binnen kort van een oude P3 800Mhz en verder wat oude zooi wat maar blijft liggen een servertje bouwen.
  Welke windows versie is het meest geschikt.
  Gewoon XP of toch beter om W2000 te instaleren ??
 • windows 2000

  XP is ongeschikt als server,
  je system specs zijn ook wat magertjes voor XP
 • XP is even geschikt als server als win2k (pro), en je pc kan dat best aan. Als je toegang had gehad tot serveredities dan zou je dit niet hebben gevraagd, dus daar zal ik je niet mee lastigvallen ;)
 • Formatteer je schijf dan wel FAT32.
 • Het MoBo Pros en geheugen (768Mb) komt van me pa en die heeft altijd netjes XP erop gedraaid dus dat dilemma zie ik niet zo.
  Gaat me meer om de stabiliteit en mogelijkheden

  Het plan is in eerste instantie een file en download server te laten draaien, en naarmate de ervaring op netwerk gebied stijgt om dan er wellicht een FTP server van te maken.

  Ook ideeën welke software onmisbaar is voor servers.
  Ben al getipt op radmin te gaan gebruiken.
  (Server komt in kast ver weg)
 • FAT32 is stom en totaal onzinnig. Als je server 'ver weg' komt te staan kan je imnsho toch beter naar een linux-based OS kijken, aangezien dat makkelijker remote te beheren is. Radmin is onder windows een aardig compromis. Verder zal je voor een webserver bijvoorbeeld apache en voor een ftpserver bpftpd kunnen draaien.
 • Wat is een 'server' Ries75? Met andere woorden, wat moet die server gaan doen, welke services moet die aan jouw netwerk gaan verlenen. Zonder die informatie kun je onmogelijk deze vraag beantwoorden.

  groetjes Edmond
 • Wat ik er mee wil heb ik min of meer al gemeld.

  1 file server
  2 download server (bittorent en news)
  3 ftp

  Dit in eerste instantie
  dus nogmaals de vraag: XP of 2000
 • Volledig met Edmond eens. Als je een netwerk wil hebben waarbij je op een centrale plaats data op wil slaan, bepaalde rechten wil uitdelen aan bepaalde (groepen) mensen en dat soort dingen heb je al gauw een server-editie van Windows nodig (Windows 2000 server, of Windows Server 2003), die je dan inricht als domain controller. Hier zit standaard al veel in, wat jij wil gebruiken (webserver, FTP-server, terminal services voor remote beheer). Bovendien is het lekker makkelijk in gebruik door de alom bekende Windows interface en denk ik dat jouw systeem, zeker met 768 MB geheugen, dit makkelijk aan kan.
 • Thanx leo

  Hier ga ik dus eens verder mee.
  Heb nog wel ergens een windows server 2003 cdtje liggen
  En mocht ik tegen problemen op lopen wat cker het geval zal zijn
  zal ik cker er een postje aan wijden hier.
 • Voor Fileserver en FTP zou ik zeker geen hele pc met een server 2003 (of anders) meer optuigen. Dat is nogal inefficient, onoverzichtelijk en ook risicovol als je niet weet wat je doet. Hiervoor zou ik gewoon een NAS hardeschijf, dus zo een kastje nemen waar je een harde schijf in kunt stoppen of die er al in zit, en waarop ook een netwerkinterface zit. Ze worden regelmatig getest in Computer!Totaal.

  Met een bittorrentserver of newsserver heb ik geen ervaring om die zelf in te richten. Voor de laatste zie ik in elk geval een probleem: je eigen download. Een newsserver, en ik vermoed dat vooral binaries je interesse hebben, moet je om interessant te zijn zeker half dagelijks verversen. De retention op de files moet je toch wel op een weekje houden en daarmee heb je a. een enorme continue download over je breedbandverbinding (want geloof me, dat zijn gigabytes aan data waar je het dan over hebt), en b. heb je een fiks systeem nodig om al die data te herbergen. Vraag is heb je dat en wil je dat. Hoeveel download staat jouw abonnement toe (en zeg niet "het is zonder limiet" want bij excessief gebruik kloppen ze toch bij je aan hoor) en hoeveel bandbreedte wil je overhouden voor andere zaken zoals webbrowsen, voip, gamen? Volgens mij is een newsserver typisch iets wat je bij je provider wilt hebben staan en niet thuis.

  toch?

  groetjes Edmond
 • Volgens mij wil de topicstarter de server gewoon gebruiken om bittorrents en vanaf nieuwsgroepen te downloaden, niet echt om een serverrol te spelen. Het gaat er dan vooral om om de pc 24 uur per dag aan te laten staan.

  Als dit inderdaad de bedoeling zou ik gewoon Windows XP installeren. De processor en geheugen kunnen dit makkelijk aan. Je kunt een netwerkshare aanmaken om de pc als fileserver te gebruiken. Voor bittorrent en nieuwsgroepen gebruik je de client die je prettig vindt en als je een FTP-server wilt opzetten kun je van het in Windows XP ingebouwde IIs gebruik maken of Filezilla Server o.i.d. installeren.

  Je kunt de pc dan ook gewoon via Remote Desktop vanaf afstand beheren, dit zit standaard al in XP en werkt prima. Dan hoef je ook geen radmin of ander third party tools te installeren.
 • Vandaar mijn vraag:

  [quote:7efa40ee8f="Edmond Varwijk"]Wat is een 'server' Ries75? [/quote:7efa40ee8f]

  Mensen roepen maar al te vaak 'server' terwijl het ding helemaal geen services gaat verlenen of een service die met de eerste de beste ftp-server-download ook prima op een XP draait.

  Het is helemaal de vraag/functionaliteit die bepaalt wat men nodig heeft. Het is altijd opmerkelijk hoe moeilijk het is dat exact te benoemen.

  Snap je meteen waar al die consultants hun salaris mee verdienen ;)

  groetjes Edmond
 • [quote:1d17d1c8da="Edmond Varwijk"]Snap je meteen waar al die consultants hun salaris mee verdienen ;)[/quote:1d17d1c8da]
  Ik voel me niet aangesproken… :)
 • [quote:c9e794271e="webspider"]XP is even geschikt als server als win2k (pro), en je pc kan dat best aan. [/quote:c9e794271e]

  Niet echt mee eens

  Waarom?
  XP is in mijn optiek een consumenten product, wat bedoeld is voor mensen die beetje willen gamen, ftp-en, mp3-downloaden en foto's willen bewerken.

  Het product is veel te onrustig
  is enigszins instabiel, wat leidt tot taken die niet goed afsluiten tijdens re-boot, en het crashen van explorer.exe.
  Ook wordt de harde schijf veel te veel aangesproekn, alleen maar als de pc aanstaat.

  Ik spreek uit eigen ervaring trouwens.

  ik denk dat Windows XP na een maand zichzelf om zeep heeft geholpen, er van uitgaande dat de pc van ts 24/7 aanstaat

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.