Vraag & Antwoord

OS Windows

Dual Boot

Anoniem
None
14 antwoorden
 • Op mijn laptop heb ik standaard Windows ME, met Partion Magic 8.0 is de schijf opgedeeld in C:, D: en E:. C bevat Windows ME, op D staat XP prof en op E de data en programmas. Met opstarten krijg ik de keuze Me of XP-Prof, dit staat in een boot.ini. Nu wil ik graag ME verwijderen en standaard XP-Prof gebruiken.
  Volgens Partion Magic is de C partitie Active Primary, en de D partitie None Logical, zoals ook de E partitie. Is het mogelijk om D om te zetten naar Primary zonder verlies van het XP-Prof besturings systeem ? Of zijn er binnen XP ander (betere) mogelijkheden ? :wink: BVD, Frits
 • Nee, dat gaat zo niet lukken. Wat wel kan is C: formatteren en de bootbestanden terug zetten (dat zijn dan NTLDR, NTDETECT.COM, BOOT.INI en BOOTSECT.DOS). Je kunt dan de boot.ini zo bewerken dat de opstartoptie voor WinME er uit wordt gehaald (in dat geval wordt BOOTSECT.DOS overbodig). Als alternatief kun je ook handmatig alles behalve genoemde bestanden verwijderen. Wat dus niet kan, is D: omzetten naar een primaire partitie. En zelfs al zou dat lukken, dan wordt de partitie plotseling C: en daar is WinXP niet op berekend. Die weet immers niet beter of hij staat op D:.
  Het enige beschikbare alternatief: WinXP herinstalleren op C: en partities D: en E: zo nodig samenvoegen.
 • [quote:d191de5063="Binary"]Nee, dat gaat zo niet lukken. Wat wel kan is C: formatteren en de bootbestanden terug zetten (dat zijn dan NTLDR, NTDETECT.COM, BOOT.INI en BOOTSECT.DOS). Je kunt dan de boot.ini zo bewerken dat de opstartoptie voor WinME er uit wordt gehaald (in dat geval wordt BOOTSECT.DOS overbodig). Als alternatief kun je ook handmatig alles behalve genoemde bestanden verwijderen. Wat dus niet kan, is D: omzetten naar een primaire partitie. En zelfs al zou dat lukken, dan wordt de partitie plotseling C: en daar is WinXP niet op berekend. Die weet immers niet beter of hij staat op D:.
  Het enige beschikbare alternatief: WinXP herinstalleren op C: en partities D: en E: zo nodig samenvoegen.[/quote:d191de5063]

  Helaas kan ik alleen het BOOT.INI bestand vinden de rest niet, ook niet met "verborgen mappen en bestanden" weergeven.
  Dus dan maar een herinstallatie op C:, ik dacht dat er een makkelijkere weg zou zijn, in ieder geval bedankt, Frits
 • Met partition magic kun je die ME partitie formatteren.
  Dan de XP partitie actief zetten met partition magic.
  Dan van XP cd opstarten, via "R" de recovery console openen.
  Typ:
  fixmbr
  en daarna
  fixboot

  opnieuw opstarten en als het goed is start XP op en heb je een lege C:/ partitie waar ME op zat.
 • Je weet zeker dat je een logisch station op Actief kunt zetten?
 • [quote:ec44be1325="TheMajor"]Met partition magic kun je die ME partitie formatteren.
  Dan de XP partitie actief zetten met partition magic.
  Dan van XP cd opstarten, via "R" de recovery console openen.
  Typ:
  fixmbr
  en daarna
  fixboot

  opnieuw opstarten en als het goed is start XP op en heb je een lege C:/ partitie waar ME op zat.[/quote:ec44be1325]

  Blijft D: dan de opstart partitie en kan C dan toegevoegd worden aan E de data schijf ?
 • [b:04002b7aef]Binary schreef:[/b:04002b7aef][quote:04002b7aef]Je weet zeker dat je een logisch station op Actief kunt zetten?[/quote:04002b7aef]Windows kan sowieso niet starten van een logische drive. Op z'n minst zullen de startbestanden altijd op de eerste primare partitie moeten staan. De oplossing van TheMajor gaat dus helaas niet werken.
  (Sorry Major :wink: ).

  Je zou hoogstens alles van de C: kunnen wissen behalve boot.ini, ntldr, ntdetect.com en cmldr en die C: dan vervolgens met PM verkleinen naar een minimale grootte (meestal zo'n 8MB). De vrijgekomen ruimte kun je dan daarna met PM aan de andere partities toevoegen.
  [quote:04002b7aef]Helaas kan ik alleen het BOOT.INI bestand vinden de rest niet, ook niet met "verborgen mappen en bestanden" weergeven. [/quote:04002b7aef]Daarvoor moet je ook het vinkje in "Mapopties" bij "Beveiligde besturinssysteembestanden verbergen (aanbevolen)" weghalen.

  Maar of het 't allemaal waard is? Tenzij je heel veel tijd in het configureren van je XP-installatie hebt gestoken ben je waarschijnlijk met een verse installatie beter en sneller klaar.

 • Maar of het 't allemaal waard is? Tenzij je heel veel tijd in het configureren van je XP-installatie hebt gestoken ben je waarschijnlijk met een verse installatie beter en sneller klaar.

 • nee, jullie hebben gelijk, had er niet aan gedacht dat het een logishe partitie was.
  je kan misschien wel converteren logisch>primair met partition magic.
 • [quote:e17f87bc8b="TheMajor"]je kan misschien wel converteren logisch>primair met partition magic.[/quote:e17f87bc8b]

  Een logisch station is slechts een [i:e17f87bc8b]onderdeel[/i:e17f87bc8b] van een partitie en zal nooit geconverteerd of geactiveerd kunnen worden. In de extended partitie zitten nu immers ook 2 logische stations. Een "logische partite" bestaat dus helemaal niet. En zelfs al zou het kunnen, dan zou de stationsletter veranderen en gaat Windows steigeren. Kortom: herinstallatie is m.i. de enige optie.

  (En ook van mijn kant: Gelukkig Nieuwjaar! En voor de Friezen: Folle lok en seine)
 • je kan met partiton magic converteren logisch>primair. rechtsklikken> convert

  daarna moet je de commando's fixmbr, fixboot en bootcfg /rebuild gebruiken in de recovery console via de CD
 • [b:31baee17c1]TheMajor schreef:[/b:31baee17c1][quote:31baee17c1]je kan met partiton magic converteren logisch>primair. rechtsklikken> convert[/quote:31baee17c1]Blijft natuurlijk het feit dat, zoals Binary terecht opmerkt, Windows dan plotseling met een andere driveletter opgezadeld wordt en dat vindt Windows doorgaans niet leuk.

  En dat los je ook niet zomaar op door de startbestanden te verhuizen want alle mogelijke verwijzingen in het register en de diverse mappen van "Documents and Settings/…/Application Data" kloppen dan nog steeds niet.

  Maar goed, een theoretische discussie inmiddels. De TS heeft, meen ik, heel verstandig inmiddels al besloten om er een verse installatie op te zetten.

  Gr,
  Jim
 • het probleem met de driveletters lost DriveMapper wel op. Zit bij Partition Magic inbegrepen en als het goed is draait ie vanzelf na het opstarten om alle verwijzingen, inclusief de verwijzingen in het register om te zetten. Je kan hem ook altijd nog handmatig starten.

  Ik zelf zou er ook voor kiezen XP gewoon opnieuw te installeren. Is het makkelijkst.
 • [quote:faf54d48f6="TheMajor"]het probleem met de driveletters lost DriveMapper wel op. Zit bij Partition Magic inbegrepen en als het goed is draait ie vanzelf na het opstarten om alle verwijzingen, inclusief de verwijzingen in het register om te zetten. Je kan hem ook altijd nog handmatig starten.

  Ik zelf zou er ook voor kiezen XP gewoon opnieuw te installeren. Is het makkelijkst.[/quote:faf54d48f6]

  Dit ga ik ook doen, en begin met een verse installatie. nogmaals bedankt, Frits

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.