Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Actieve schijf

Lord Wodan
8 antwoorden
 • Hallo!

  Onlangs heb ik xp opnieuw moeten installeren. Ik heb hiervoor een andere schijf gepakt. Deze geinstalleerd en vervolgens mijn oude schijf er naast gehangen zodat ik bestanden over kan zetten.

  Nu krijg ik de indruk dat het systeem redelijk traag reageert als ik bv de prullenbak leeg.

  Vandaag kijk ik eens in "computerbeheer" en zie daar mijn 2 schijven met de partities, de indeling is sowieso redelijk vreemd (ging automatisch)

  Schijf 0 (nieuwe schijf)
  C: in orde (systeem)[/color:198da614d9]
  D: in orde

  Schijf 1 (oude drive)
  G: in orde (actief)[/color:198da614d9]
  H: in orde
  I: in orde

  CD-rom 0
  DVD E:

  CD-rom 1
  CD-Rom station F:

  Ik kan G: niet "deactiveren" om C: te activeren. Op C staat xp en ansich draait het prima maar toch… hoe kan ik C: activeren?
 • Daar gaan we: Doordat je eerst XP hebt geinstalleerd op een "schone" HDD en daarna een andere HDD hebt bijgeplaatst, de tweede schijf wordt automatisch herkent door WinXP en wijst de eerst volgende beschikbare letters toe aan de partities op de HDD…

  Oplossing om G: te "deactiveren" is het gewoon de partitie van de tweede HDD te verwijderen…. Je bent dan wel alle data van de tweede HDD kwijt… dus eerst backuppen…

  Het leuke is dat je eventueel een nieuwe grote partitie kan aanmaken (extended partitie) met een logisch station…

  Je kan handmatig wat gaan goochelen met driveletters zodat deze wel in voor jou juiste "volgorde komen te staan..

  Succes RK
 • Ik kan G: niet "deactiveren" om C: te activeren. Op C staat xp en ansich draait het prima maar toch… hoe kan ik C: activeren?

  Waar start je nu van op? Van C of van G? Als je de oude schijf even afkoppelt zou hij van C moeten opstarten. Gebeurt dat ook? Dan zou je denken dat C ook actief staat. Soms kun je zo'n tweede systeempartitie (G) verbergen met computerbeheer. Dit zou een alternatief zijn voor het weghalen zoals RK voorstelt.
 • Hij boot gewoon op c, dat is nou juist het vreemde.

  Verwijderen van de partitie is geen optie, dan had ik de harddisk net zo goed kunnen formatteren en dat kon niet, vandaar ook de schone harddisk.

  Het is dus niet mogelijk om C zowel de aktieve alswel systeempartitie te laten zijn?

  wat houdt het in actieve partitie, hij start gewoon van C?

  Alleen heb ik het idee dat bij zoekacties en prullenbak legen de G eerst bekeken wordt
 • Wel, ik had altijd begrepen dat een systeempartitie actief moet staan om er van op te kunnen starten.
  Wat ik me ook afvraag is of er binnen G, die naar ik aanneem, vroeger C was, nog allerlei verwijzingen staan naar bv. bestanden uit C, wat nu bestanden uit G zijn geworden. Lijkt me ook niet ideaal. Dit kan wel in een dual boot configuratie, waar een van de twee systeempartities verborgen is en de ander automatisch C is.
  Heb je al geprobeerd G te verbergen of lukt dat niet omdat hij actief is?

  "Verwijderen van de partitie is geen optie, dan had ik de harddisk net zo goed kunnen formatteren en dat kon niet, vandaar ook de schone harddisk. "
  Bedoel je dat dit niet lukt of dat je dit niet wilt? In het eerste geval moet dat toch altijd kunnen door van een flop op te starten, bv. win98 opstartflop, en dan met fdisk. Fdisk kan weliswaar geen NTFS partities aanmaken maar kan ze wel verwijderen. Een tooltje van de HD fabrikant zal hier ook wel bruikbaar zijn.
 • Dan zou het nog eens kunnen zijn dat je iets aan de fysieke configuratie moet doen… Een beetje master en slave aanpassen… De HDD met de C-schijf als eerste Master op het eerste IDE-kanaal, samen met een CD-rom / DVD-speler…. De tweede HDD als slave bij het tweede kanaal naast een brander (master)….

  Hij zal gewoon vanaf C werken… de G: schijf is extra opslagruimte… Haal gewoon XP van de tweede schijf en zie wat er gebeurt…. :D

  succes
 • Hoi RK,

  Dat is al de huidige configuratie…

  IDE1
  HDD 1 master
  HDD 2 Slave

  IDE2
  DVD R/RW master
  CD r
  w slave
 • Ik bedoel de tweede HDD op het tweede IDE kanaal te zetten…. als slave… en niet op het eerste kanaal zoals het nu staat.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.