Vraag & Antwoord

OS Windows

veranderen schijfletter (DOS) voor instal. Win 98

Anoniem
None
10 antwoorden
 • hallo allemaal

  Probeer een oude computer weer lopend te krijgen.
  Er zit een harde schijf op met data, waarop ik ruimte vrij gemaakt heb voor Win 98.
  Alleen heet de schijf D: en Windows wil op C:
  Hoe kan ik met DOS (of anderzins) dit veranderen

  dank
  theodosius
 • Ik denk dat je partitie-indeling opnieuw moet indelen, al dan niet met behoud van data, want het probleem zit niet in de schijfletter, maar in het type partitie. Win9x is namelijk gemaakt om te booten vanaf de eerste actieve, Primaire partitie van een vaste schijf.
 • [quote:3f8c632474="theodosius"]Alleen heet de schijf D: en Windows wil op C:
  Hoe kan ik met DOS (of anderzins) dit veranderen[/quote:3f8c632474]Ga dan eerst na wat er met C: aan de hand is. Heb je Fdisk gebruikt om de schijfindeling te bekijken? Is C: misschien niet geformatteerd of staat er gewoon een andere Windows versie op? Normaliter wil Windows 98 de basis opstart bestanden op C: kwijt, de rest kan eventueel wel op D:.
 • [quote:1905cea443="Hans.Vosman"][quote:1905cea443="theodosius"]Alleen heet de schijf D: en Windows wil op C:
  Hoe kan ik met DOS (of anderzins) dit veranderen[/quote:1905cea443]Ga dan eerst na wat er met C: aan de hand is. Heb je Fdisk gebruikt om de schijfindeling te bekijken? Is C: misschien niet geformatteerd of staat er gewoon een andere Windows versie op? Normaliter wil Windows 98 de basis opstart bestanden op C: kwijt, de rest kan eventueel wel op D:.[/quote:1905cea443]

  Hallo Hans,
  dank je voor je antwoord.
  In de oude computer zaten 2 harde schijven:
  - 1 met o.a. de C partitie met Windows 98 erop
  - 2 met alleen de D partitie waarop data die ik wil behouden
  Ik heb schijf 1 eruit gehaald en in m'n nieuwe computer gezet.
  Nu zit dus in de oude schijf 2, Schijfnaam D, met data, zonder windows, met ruimte voor windowd 98.
  Hierop wil ik win 98 installeren, maar zoals gezegd wil win 98 op C en niet op D.

  Wat te doen (graag data behouden)

  dank

  theodosius
 • Vreemd, wanneer er maar 1 schijf in zit, dan wordt die altijd C:. WIndows 98 is op dit punt helemaal niet kritisch, tenminste, daar heb ik nooit wat van gemerkt. Misschien helpt het wanneer je die schijf2 master maakt en op de eerste IDE plaatst. Dan wordt die, vermoedelijk, net zo gebruikt als die oude schijf1. Nu is het wel zo, dat je in dit soort gevallen altijd hoort te backuppen. Heb je de data op schijf2 heel misschien alvast op schijf1 gezet? Heb je een echte backup gemaakt?
 • hallo Hans,

  Ja, ik heb natuurlijk de data op CD's, maar op die D schijf staat nog een image, en als ik die terug kan zetten heb ik alles compleet.
  Ik heb de schijf op master gezet en op de laatste stekker van de kabel aangesloten.
  Als ik Fdisk gebruik en herpartioneer:
  - ben ik dan alles kwijt?
  - wordt de schijf dan c?

  dank theodosius

  PS Bij het opstarten doet het BIOS er wel erg lang over …?
 • Fdisk opstarten om de boel te bekijken is bij lange na niet hetzelfde als de schijf opnieuw indelen. Gelukkig maar, want dan kon het resultaat nooit bekeken worden. Wanneer je echt iets gaan verwijderen, dan zal daar een ja/nee vragen over komen. En verwijderen van een partitie is natuurlijk wel een dramatisch grote wijziging. Je kan dus gewoon de indeling bekijken. Heel misschien bestaan er gewoon 2 partities en die verklaren dan de schijfletters. Alleen begrijp ik dan niet dat je daar nu pas last van hebt.
 • het zou ook zo maar kunnen dat die d: geen actieve partitie bevat maar alleen een extended dospartitie.
  dan kom je er niet uit zonder de schijf opnieuw te partitioneren, en dan moet je echt tevoren je data veilig gesteld hebben.
 • dank voor jullie meedenken,

  Je hebt gelijk derk, ik vergat dat te vermelden, die D-partitie is een extended; overgebleven van C (o.a.actieve) en D.
  Dat is dan dus hopeloos?
  Hoe zit het met Xfdisk?
  Kun je daarmee een actieve partitie maken; dwz de bestaande verkleinen en een tweede toevoegen?

  dank
  theodosius
 • [quote:641b38e541="theodosius"]dank voor jullie meedenken,

  Je hebt gelijk derk, ik vergat dat te vermelden, die D-partitie is een extended; overgebleven van C (o.a.actieve) en D.
  Dat is dan dus hopeloos?
  Hoe zit het met Xfdisk?
  Kun je daarmee een actieve partitie maken; dwz de bestaande verkleinen en een tweede toevoegen?

  dank
  theodosius[/quote:641b38e541]

  Ik heb even gekeken naar Xfdisk… en het lijkt mij niet… Het is een vervanging van Fdisk en een bootmanager… (voor meer dan 1 besturingssysteem), ik heb nog niet kunnen vinden dat hetzelfde doet als bijvoorbeel Partition Magic…

  Het probleem is dat een extended partitie een hele ander type partitie is dan een primaire. Bij een extended partitie kunnen meerdere logische stations (in windows driveletters) aangemaakt worden en bij de primaire maar 1.

  Zelf heb ik ooit bij een PC-active een CD gekregen met een Partition Magic… deze werkte normaal onder windows 98 en DOS… Met Partiton Magic kan je wel partities veranderen, verkleinen en nieuwe aanmaken…

  Met alleen FDisk kan je het gemakkelijkst de partitie verwijderen, nieuwe primaire aanmaken… dus dat betekend dat je alles kwijt bent en opnieuw moet installeren…

  Succes RK

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord