Vraag & Antwoord

OS Windows

hoe groot moet een partitie zijn voor Windows XP

Anoniem
gerben
10 antwoorden
 • ik heb onlangs windows XP pro met SP2 geïnstalleerd.
  Nu krijg ik steeds de melding "windows heeft te weinig schijfruimte"
  mijn c-schijf is 4,77 GB groot NTFS geformatteerd, en ik heb nog slechts 542Mb over.
  Mijn vraag is nu hoeveel schijfruimte je nodig hebt, want ik wil nog eea installeren op m'n c schijf zoals zonealarm en AVG antivirus.
 • De grootte zou ik een beetje af laten hangen van de grootte van je hele schijf. Heb je 40 gig in totaal zou ik C ongeveer 10 gig doen, als je 250 gig heb C ongeveer 40 tot 50.
 • Slaapstand uitgezet? Scheelt de ruimte die je hebt aan geheugen.
  Virtueel geheugen uitgezet of op minimum gezet? Als je al 1GB geheugen hebt; kun je het gerust uit zetten
 • [quote:3b927c0c72="WuDang"]ik heb onlangs windows XP pro met SP2 geïnstalleerd.
  Nu krijg ik steeds de melding "windows heeft te weinig schijfruimte"
  mijn c-schijf is 4,77 GB groot NTFS geformatteerd, en ik heb nog slechts 542Mb over.
  Mijn vraag is nu hoeveel schijfruimte je nodig hebt, want ik wil nog eea installeren op m'n c schijf zoals zonealarm en AVG antivirus.[/quote:3b927c0c72]

  Dat kan je vergeten.. Windows XP heeft bij een standaard installatie minimaal 1.5 GB nodig om alle bestanden kwijt te kunnen na installatie… Tijdens de installatie kan dat weleens ietsjes meer zijn… Na de installatie wil windows graag een wisselbestand aanmaken… en die zijn meestal behoorlijk groot (512 Mb tot 2 Gb afhankelijk van je interne geheugen), je kan dat handmatig instellen in de eigenschappen van "deze computer". doe je dat dan heb je een mogelijke problemen met windows XP en programma's die vastlopen…

  Wil je Windows XP met een office draaien dan zal waarschijnlijk over moeten gaan op een nieuwe harde schijf met een grotere capaciteit…
 • Je kunt de slaapstand uitzetten, en het wisselbestand naar een andere schijf verhuizen. 4.77GB zou dan op zich ruim voldoende moeten zijn, mits je er niet al te veel (grote) software bij op zet. Ik heb XP tijden op een 4 GB partitie gehad.
 • okay…de slaapstand stond idd nog geactiveerd en ik heb m'n wisselbestand verplaatst.
  Had ik nog 1 vraagje is er een vuistregel wat betreft instellen van de grootte van het wisselbestand? Ik heb 1 Gb geheugen intern.
 • Er bestaan diverse vuistregels, waarvan de meeste op zijn best nattevingerwerk zijn. XP neemt standaard variabel 1.5-3x het fysieke geheugen. En dat zou ik maar mooi zo laten, tenzij je heel goede redenen hebt, om het aan te passen.
 • Pas op met te weinig schijfruimte, het kan er voor zorgen dat je je herstelpunten van systeemherstel kwijt kunt raken (is waarschijnlijk in mijn geval gebeurd).

  Swapfile(+/- 1 GB) staat nu op een andere partitie, 5GB harde schijfruimte was in mijn geval niet genoeg voor XP.
 • Zorg dat je altijd vrije ruimte over hebt op de partitie waarop windows is geinstalleerd. Mijn ervaring is dat ongeveer 1GB genoeg is.
  Programma's willen tijdens installatie nog wel eens tijdelijk uitpakken naar de C-schijf en als die vol zit, heb je een probleem.
  Ik heb een 5GB partitie voor Windows, maar heb al een aantal programma's moeten installeren op een andere partitie (daar ook maar een 'program files' directory aangemaakt).
 • Kijk ook eens in de winnt/windows folder. Indien je pc goed werkt na alle updates, kan je daar alle folders verwijderen met de naam $uninstall…… etc etc. Wel even verborgen bestanden en folders zichtbaar maken. Ikzelf heb nog nooit systeemherstel nodig gehad en schakel die dan ook altijd uit. Temp folders leegmaken kan ook wel eens schijfruimte schelen. Indien je een beetje oplet, kan je xp goed op een 4 Gb schijf draaien.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.