Vraag & Antwoord

OS Windows

formatteren: wat te doen met drivers?

Anoniem
pc_freak17
13 antwoorden
 • Hoi,
  Ik wil binnenkort mijn harde schijf eens geheel formatteren om alle achtergebleven zooi weg te 'wassen'. Nu vroeg ik me af hoe het met drivers zit. Ik gebruik Windows XP Home en ik zag dat je vanaf de cd je schijf kunt formatteren en dan windows XP opnieuw installeren, dit lijkt me erg handig maar hoe zit het met drivers. Voor zover ik weet zijn drivers softwarematig op de harde schijf geinstalleerd en deze zullen dus ook verdwijnen tijdens het formatteren, mijn vraag is dus:

  Is er een kans dat mijn cd-rom drive het niet meer doet na het formatteren door het ontbreken van drivers (lijkt me overigens erg onlogisch aangezien je de harde schijf formatteert vanaf een setup op de cdrom drive)
  en kan ik na de installatie van windows gewoon met internet explorer de rest van de benodigde drivers ophalen (of zijn er een paar essentiele die ik al vantevoren apart moet zetten op een usb-stick oid)
 • Windows XP herkent een groot deel van je hardware, waaronder ook zeker je CD-Rom. Met My Drivers kun je overigens voor de zekerheid een backup maken van de op dit moment geinstalleerde drivers.
 • Daar komt nog bij dat als je geen nieuwe hardware geinstaleerd hebt sinds dat je je PC aangeschft hebt, je waarschijnlijk in t bezit bent van alle drivers die je nodig hebt.
  Heb je nieuwere versies gedownload dan staan ws ergensin een map met de naam Drivers, zet die op een andere partitie en verwijs bij de re-install naar die map
 • Je kunt met Belarc Advisor (freeware: www.belarc.com) een overzichtje maken van de configuratie, en dan bij de fabrikanten de laatste versies van de bijbehorende drivers ophalen. Dan zijn de drivers gelijk eens bijgewerkt…
 • windows installeert gewoon zelf standaard (prut dat wel) drivers, en je kunt daarna dus gewoon op internet om de nieuwe drivers eraf te halen. Want hoe zet je anders op een net gekochte pc windows? :wink:
 • Vermoedelijk zal in ieder geval de basis wel werken, maar ik zou toch even aandacht schenken aan je netwerk poort indien je via ethernet/adsl naar internet gaat. Als het een standaard pci kaartje is zal deze vermoedelijk wel worden herkent, maar als het een onboard poort is zou ik eerst voor het juiste motherboard de drivers downloaden voor de grote aktie.

  Jan Willem
 • [quote:957f6748e6="FTI"]windows installeert gewoon zelf standaard (prut dat wel) drivers, en je kunt daarna dus gewoon op internet om de nieuwe drivers eraf te halen. Want hoe zet je anders op een net gekochte pc windows? :wink:[/quote:957f6748e6]

  Remote installatie doen over het netwerk? :wink:
 • Iets waar je wel op moet letten zijn drivers voor een aparte SATA of UDMA controller. Vaak moet je die op een diskette hebben, anders ziet windows setup geen schijf. Alle andere drivers kun je achteraf nog installeren.
 • ok, das een hoop informatie zo ineens van iedereen, maar ik denk dat ik hiermee genoeg geinformeerd ben. Ik heb idd geen extra hardware meer geinstalleerd na aanschaf mijn pc (behalve een plug&play muis) dus dat moet helemaal goed komen lijkt me.
  Wat betreft de internetverbinding had ik bij aankoop al een wifi-kaart aan boord en die zal het dus nog steeds doen lijkt me.
  Verder heb ik voorzover ik weet (zal ik nog even controlleren) gewoon een IDE-controller aan mijn schijf hangen dus het probleem met het niet zien van de schijf heb ik niet.

  Even opsommen of ik het goed begrijp:
  - gewoon formatteren van de schijf en opnieuw installeren van Windows XP
  - drivers zijn in principe voor alle onderdelen aanwezig (of meegeleverd op een cd, die ik inderdaad heb)
  - voor recente versies van drivers kan ik (na herinstallatie van mijn firewall en antivirussoftware) gewoon op internet kijken: met Belarc Advisor op www.belarc.com kan ik mijn configuratie te weten komen om die recentste versies te downloaden (waardoor ik het programma my drivers niet meer nodig heb)
  - Na deze handelingen heb ik een 'vers' systeem waarop ik weer de benodigde software kan installeren
 • lijkt me prima

  veel succes :D
 • Niet vergeten:
  - MS drivers zijn gemaakt zodat jij even op internet kan komen om de goede drivers te zoeken
  - Windows Firewall uitschakelen
  - Windows Alert Center zooi uitschakelen

  Hoezo wou je eig'lijk reinstallen? Als je pc goed loopt kan die nog zo vies zijn, maar zolang je er niets van merkt who cares waarom risico gaan lopen :roll:
 • [quote:14486d6528]Hoezo wou je eig'lijk reinstallen? Als je pc goed loopt kan die nog zo vies zijn, maar zolang je er niets van merkt who cares waarom risico gaan lopen[/quote:14486d6528]
  Dat is het 'm nou juist, hij loopt niet echt geweldig, ik krijg af en toe vastlopers op onverklaarbare reden dus vandaar. Bovendien is dit voor mij mooi een gelegenheid om mijn bestandssysteem in NTFS om te zetten, dus vandaar.
 • Dat van NTFS is geen reden, want je kan ook in een Win sessie converten ;)

  Succes als het niet lukt trek je maar aan de bel he

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.