Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

schijfcontrole krijgt geen toegang

None
16 antwoorden
 • hallo,

  ik heb een probleem met de schijfcontrole,en daardoor ook met het defragmenteren van de schijf c,hij geeft aan, bij het begin van de schijfcontrole, dat hij geen directe toegang kan krijgen dit is het geval wanneer ik de computer opnieuw opstart en hij aan de schijfcontrole wil beginnen.,

  als ik de schijf c wil defragmenteren,geeft hij aan dat er een schijfcontrole is gepland,en dan defragmenteert hij dus niet, andere schijven controleert hij wel.

  ik heb een aantal keren systeemrestore geprobeerd zonder resultaat,ik heb geprobeerd op te starten in de veilige modus,en ik heb geprobeerd om enkele services op automatisch te zetten,het helpt allemaal niet.

  wie weet een oplossing?
 • Zoals Windows al aangeeft moet je eerst een schijfcontrole uitvoeren. Dat doet hij niet direct, maar pas als je het systeem opnieuw start.

  Laat deze schijfcontrole draaien en voer daarna een defragmentatie uit.
 • dat begrijp ik wel,ik heb dit al wel 10 keer geprobeerd maar wanneer je opnieuw opstart,dan komt hij een moment met het bekende blauwe scherm,er staat dan dat hij geen toegang kan krijgen tot de schijf c,en daarna start hij gewoon weer door.

  het nare is natuurlijk ook dat hij daardoor weigert om c te defragmenteren.
 • Kennelijk loopt er al een proces, die je c-schijf benadert. Chkdsk heeft nl. exclusieve toegang nodig tot je schijf.
  Als chkdsk deze toegang na een herstart niet krijgt, dan loopt er een proces.

  Controleer je systeem even op spyware en/of virussen.

  Zie ook dit artikel.
 • dit advies ga ik nu mee beginnen,het kan even duren,maar ik laat van mij horen,positief of negatief.
 • nu ik heb de computer met 2 virusscanners gescant,maar geen virussen.

  ik heb ook geprobeerd met msconfig alle niet noodzakelijke services en programma's,uit te schakelen en daarna te proberen om schijfcontrole te starten(na opstarten) het heeft niet geholpen.

  schijfcontrole blijft melden,dat ze geen toegang kan krijgen.

  het artikel van microsoft heb ik door gelezen,maar is niet van toepassing op mijn geval.
 • Kijk eens in je logboeken welke foutmeldingen er staan.
 • ik ben daar nog niet zo bedreven in,waar kan ik die het beste vinden?
 • Je vind de logboeken via:

  start>configuratiescherm>prestaties en onderhoud>systeembeheer.
 • goed ik ga eens kijken.
 • Open "Opdrachtprompt" en tik daarin:

  CHKDSK C:\ /F

  Op de vraag om het station te ontkoppelen, antwoord je 'J" of "Y",
  Daarna start het programma.
  Als het hiermee nog steeds niet helpt (het zou moeten), is de enige mogelijkheid Format C:
 • Format C:\ is wel erg cru.

  In de opdrachtprompt een chkdsk commando uitvoeren heeft nl. geen zin. Je kunt de partitie niet ontkoppelen.

  Als je geen exclusieve toegang krijgt tot je C drive, kun je van de Windows XP CD booten. Je start het Recovery Console en voer daar het chkdsk commando uit.
 • Windows vraagt in de opdrachtprompt of je de schijf wilt ontkoppelen…als je J of Y intikt gebeurd dat ook. Als dat bij mij zo is, kan dat bij anderen ook !!
 • Dat kan toch echt alleen als het betreffende volume geen opstart- of systeempartitie betreft. Je kunt een partitie absoluut niet ontkoppelen als Windows bezig is daarop te draaien. In dat geval zul je toch echt moeten herstarten.
 • Met mijn excuses, je hebt gelijk…..bij mij was het schijf D:….. :oops:
 • nu,het lijkt er op dat ik er uit ben,ik heb ook het logboek,bekeken,maar daarover later meer, ik dacht bij me zelf,ik ga nog eens verder spitten,en heb op goed geluk,de reserve backup's van de verwijderde bestanden van het schoonmaak programma crapcleaner teruggezet in het register,en nu defragmenteert de schijf c wel,hij komt niet meer met de melding dat er een schijfcontrole is gepland,en dat daarom schijf c niet gedragmenteert kan worden,ik heb nog maar geen niewe schijfcontrole gepland,ik ben al blij dat hij weer defragmenteert.

  de logboeken had ik daarom in feite niet meer nodig toch ben ik blij dat ik daarop gewezen ben,ik wist natuurlijk wel dat die er waren,maar ik maakte er geen gebruik van.;beter had ik dat wel gedaan,ik had nog een ander probleempje,en dat, was het niet herkennen van mijn digitale camera door xp,nu bleek uit het logboek,dat de discoveryservice uitgeschakelt stond,waardoor xp mijn camera niet dedecteerde,ik heb het nog niet geprobeerd,maar dat zal de oorzaak wel zijn,ik moet meer in dat logboek kijken!!!

  dat cleanprogramma crapcleaner gooi ik er van af,dit is nu de tweede keer dat ik er mee in het schip ga,dat gebruik ik niet meer!!

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.