Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Booten vanaf sata

None
11 antwoorden
 • Ik heb Windows (xp media center 2005) opnieuw geinstalleerd, ofja.. betergezegd dat probeerde ik.
  Ik heb namelijk een 200gb sata harddisk gekocht en wilde dus mijn oude 80gb ide disk eruit hebben, omdat deze kabaal maakt, en sata natuurlijk sneller is.
  Het is een western digital 200gb, ik heb dus de pc opgestart via cd, vervolgens F6… drivers laden vanaf diskette, en hij kopieerde alle installatie bestanden naar de harddisk, vervolgens wil hij dan rebooten, maar zo snel hij gaat laden vanaf mijn sata disk, krijg ik de melding dat hij het besturingssysteem niet kan starten (weet niet meer precies wat er staat).
  Ik heb bootvolgorde al veranderd.. ook de volgorde van opstarten van mijn hdd's… dit helpt allemaal niet.
  Nu dacht ik… ik installeer hem op mijn ide, en kopieer vervolgens alles met Acronis true image naar mijn sata.
  Dit dus gedaan. maar hij wil nog steeds niet vanaf mijn sata booten :( terwijl alles er nu gewoon goed op staat… wat is er verkeerd? ik ben namelijk nogal sata noob dus het kan goed aan mij liggen.
  Mijn moederbord is een MSI K8n Neo2 FX.
 • heb je op je nieuwe harddisk wel eerst even een partitie aangemaakt
  zo nee
  dan moet je eerst een partitie aanmaken
  dan windows,drivers en je spullen erop zetten.
 • Uiteraard… buiten dat er eerst al vanalles op stond, heb ik hem tijdens de setup gewoon kunnen defragmenteren (dus ook partitie gemaakt).
 • Sommige moederboarden verlangen echter wel dat je een jumper omzet om de SATA-controller te activeren. Een ander punt van aandacht is de BIOS-instelling. Zorg ervoor dat SATA wordt ondersteund in het BIOS. Sommige moederboardfabrikanten leveren aparte SATA-drivers mee.

  Mocht je op een SATA-schijf Windows XP willen installeren, zorg ervoor dat je de juiste SATA-drivers op floppy hebt. Doe een cd-installatie (BIOS boot sequence op cd-rom zetten) en kies in de Setup voor F6. Je kunt dan de juiste SATA-drivers installeren als de Setup daar om vraagt. Na de installatie pas je de boot sequence in het BIOS aan, zodat je systeem boot vanaf de SATA-schijf.

  als je een tweede IDE-harddisk wilt plaatsen, je deze als master moet aansluiten. Dus bijvoorbeeld HD1 (je oude harddisk) staat op master, IDE1. Op IDE1 zet je bijvoorbeeld de cd-writer, welke dan in de slave-stand moet staan. HD2 (je nieuwe harddisk) sluit je aan als master op IDE2. Een dvd-speler kun je tot slot als slave op IDE2 aansluiten.

  zet in het BIOS de IDE configuration zowel de Primary Master, Primary Slave, Secudairy Master en Slave - indien noodzakelijk omdat er vier IDE-apparaten zijn aangesloten - op Auto.

  de schijf partitioneren en als Windows de nieuwe schijf herkent, dan hoef je hem alleen nog maar te formatteren naar FAT32 of NTFS.

  en je hebt wel de juiste drivers geïnstalleerd? Je hebt namelijk die van via en nog andere(weet niet meer juist welke). Ligt er dus aan welke poort en welke modus RAID je gebruikt. Kijk eens op de cd-rom en zie eens of je nog een andere makedisk.exe vindt je op de cd. Misschien kan je best de zoekfunctie in windows(f3) hiervoor gebruiken .
 • Als je mijn post goed had gelezen wist je dat ik drivers enz al geinstalleerd had via F6, uiteraard de goeie (Nvidia) drivers, aangezien het nvidia chipset is.
  Jumpers lijkt me ook niet van toepassing, aangezien de schijf gewoon werkt, behalve als ik windows erop wil installeren.
  En raid?? waarom raid? ik heb maar 1 schijf…
 • heb je de opstartpartitie van XP wel aktief gemaakt?
 • [quote:afd1ee2412="andre@home"]heb je de opstartpartitie van XP wel aktief gemaakt?[/quote:afd1ee2412]

  Opstartpartitie actief gemaakt??? geen idee :lol:
 • ja, met pqmagic of iets dergelijke doen.
  Als je namelijk van IDE naar SATA een partitie overzet (had je toch?, wordt dit niet automatisch gedaan.
  Als je rechtstreeks XP op de SATA zet gebeurt het bij de partitie indeling wel automatisch.
 • Begrijp ik het goed: je hebt dus een (nieuwe) s-ata waarop je de windows hebt staan en een (tweede, de oude) ide-schijf ?

  Staat op de ide nog een windows?
 • Even terug.
  Je boot de Windows CD, stopt de SATA driver diskette erin, je maakt een partitie op je SATA schijf en je installeert windows.
  Vervolgens wordt er gereboot om de GUI op te starten en hij vindt geen operating systeem.

  Dit ligt dus niet aan je installatie, maar aan de BIOS.
  Staat de SATA controller wel op Enabled?
 • Ja, maar ik bedenk me nu net.. (is er niemand hier die hetzelfde moederbord heeft??..) want er staat bij het opstarten ook iets van nvidia bootage (waar ik dus kan kiezen tussen diskette cdrom hdd enz).. misschien moet ik die gebruiken?

  En even reactie op de vorige, ik heb momenteel dus windows gewoon weer op mijn ide schijf staan, het gekopieerde gedeelte op mijn sata heb ik alweer verwijderd.. omdat ik al mijn bestanden.. muziek, films enz ook ergens kwijt moest :)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.