Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

[WinXP] Probleem met Remote Assistance / Hulp of afstand

whmeeske
12 antwoorden
 • Ik heb een probleem met de functie "Remote Assistance / Hulp of afstand" binnen Windows XP.
  Ik wil de PC van m'n schoonvader over kunnen nemen en ik krijg daar van hem ook een uitnodiging voor, in de vorm van een e-mail met als bijlage een MsRcIncident bestandje. Als ik deze open dan krijg ik een schermpje waar ik het afgesproken wachtwoord moet typen. Als ik dat gedaan heb krijg ik eerst een vraag van ZoneAlarm om toestemming. Daarna krijg ik het volgende kleine window met foutmelding:

  [img:83e209054f]http://www.whmeeske.nl/RA-Error.jpg[/img:83e209054f]

  Kan iemand vertellen wat er precies fout gaat?
  M'n PC draait met Windows XP met ZoneAlarm als firewall. De PC is aangesloten op een Linksys WRT54G wireless router.

  In een zoektocht op internet kwam ik ook ergens de opmerking tegen dat je TCP/IP poort 3389 moet openen om gebruik te kunnen maken van Remote Assistance (http://www.windowsnetworking.com/j_helmig/wxprmass.htm).

  Als dit klopt, hoe doe ik dat dan? Als ik via m'n router TCP/IP poort 3389 forward naar m'n eigen PC en de beveiliging van ZoneAlarm iets verlaag, dan zie ik op de website ShieldsUp (https://www.grc.com) dat deze poort "closed" is.

  Hopelijk krijg ik wat reacties van mensen die als eens met deze tool in Windows XP gewerkt hebben. Alvast bedankt!
 • Zit het probleem niet bij schoonpapa? Daar zal waarschijnlijk ook een firewall draaien of een router staan en daar moeten dan ook een paar "gaatjes" in geboord worden schat ik zo.

  Gr,
  Jim
 • M'n schoonvader heeft een SpeedTouch Multi-PC modem wat standaard bij HetNet ADSL geleverd wordt. Ik heb hem telefonisch geholpen poort 3389 te forwarden naar z'n PC. Dat is gelukt.

  In mijn Linksys router heb ik hetzelfde gedaan.

  We krijgen nog steeds dezelfde foutmelding als ik via de uitnodiging verbinding probeer te maken. Ook de andere kant op werkt het niet.

  Kan een firewall nog roet in het eten gooien qua hostname?
  Ik gebruik ZoneAlarm, m'n schoonvader McAfee Firewall.

  Het principe van Remote Assistance begrijp ik, alleen nu gaat er iets fout wat ik niet snap. Foutzoeken is niet eenvoudig.
 • Misschien zit de firewall bij schoonpapa in de weg. Onderstaande haalde ik uit de MS knowledgebase:

  [i:ad11f944fe]De verbinding voor Hulp op afstand is afhankelijk van de wijze waarop de firewall is geconfigureerd. Als Windows Messenger wordt gebruikt, maken zowel de beginner als de gevorderde een uitgaande verbinding op poort 3389. De meeste firewalls zijn zodanig geconfigureerd dat alle uitgaande verkeer kan passeren, maar dat binnenkomend verkeer slechts beperkt wordt toegelaten. In dit geval werkt Hulp op afstand ook naar verwachting als de beginner of de gevorderde zich achter een firewall bevindt. Als zowel de beginner als de gevorderde zich achter een firewall bevinden, is de verbinding afhankelijk van de configuratie voor binnenkomend verkeer van de firewall. In een dergelijke situatie wordt aanbevolen gebruik te maken van Windows Messenger om de sessie voor Hulp op afstand tot stand te brengen. [b:ad11f944fe]Als de methode 'Uitnodiging als bestand opslaan' of de methode 'Uitnodiging verzenden per e-mail' wordt gebruikt, brengt de gevorderde een uitgaande verbinding met de beginner tot stand. De beginner moet in staat zijn een binnenkomende verbinding te ontvangen op poort 3389. Dit is de luisterpoort waarvan Hulp op afstand gebruikmaakt. De meeste firewalls blokkeren binnenkomende verbindingen op deze poort. Daarom moet u de firewall zodanig configureren dat deze poort wordt geopend als u Hulp op afstand gebruikt. Deze verbindingen mislukken gewoonlijk als de beginner zich achter een firewall bevindt. Als in dergelijke gevallen de firewall niet kan worden geopend, wordt u geadviseerd Windows Messenger te gebruiken als u met Hulp op afstand wilt werken. [/b:ad11f944fe][/i:ad11f944fe]

  Gr,
  Jim
 • Is het wel verstandig om een software firewall zomaar even uit te zetten?

  Hulp op afstand via Messenger is uitgesloten, want dat heb ik gedeïnstalleerd en komt er ook niet meer op. Ik hoor en lees zoveel ellende over Messenger, daar begin ik echt niet aan.

  Zijn er naast Hulp op Afstand nog andere opties om een PC op afstand over te kunnen nemen? Het moet wel eenvoudig te installeren zijn, want ik zit in Zuid-Holland en m'n schoonvader in Friesland. Kan dus niet ff snel op de koffie en wat aan de PC doen.

  Misschien is het te doen met UltraVNC of RealVNC? Wat is trouwens het verschil tussen die 2?
  Maar ik heb gelezen dat je bij gebruik van die software ook een poort open moet zetten. Gaat het dan wel werken of krijg je dan dezelfde ellende als met Remote Assistance?

  Ik hoop echt dat het gaat lukken, want m'n schoonvader zit er echt op te wachten.
 • Juist als je achter een router zit is het even uitschakelen van een firewall niet zo'n ramp. De router houdt (vanwege het NAT-verhaal) ongevraagde benaderingen van buitenaf sowieso tegen. Je kunt natuurlijk ook bij schoonpapa éénmalig de firewall configureren om hulp op afstand wel door te laten hoewel ik meen te weten dat bij een aanvraag voor hulp op afstand Windows dat zelfstandig zou moeten doen.

  Het precieze verschil tussen die twee VNC-pakketten weet ik ook niet, maar inderdaad geldt daarvoor hetzelfde: er moeten wel poorten openstaan in zowel router als firewall.

  En als je kans ziet om in je vrienden/familie/kennissenkring de hand te leggen op c't-magazine van juli/augustus 2005: Daar staat een reeks uitgebreide artikelen in over beheer op afstand. Zowel met de Windowsmiddelen als met VCN. En dan moet je er haast wel kunnen uitkomen lijkt me.

  Gr,
  Jim
 • [quote:f39760e670="Jim van Zweeden"]Juist als je achter een router zit is het even uitschakelen van een firewall niet zo'n ramp. De router houdt (vanwege het NAT-verhaal) ongevraagde benaderingen van buitenaf sowieso tegen. Je kunt natuurlijk ook bij schoonpapa éénmalig de firewall configureren om hulp op afstand wel door te laten hoewel ik meen te weten dat bij een aanvraag voor hulp op afstand Windows dat zelfstandig zou moeten doen.[/quote:f39760e670]We hebben het net al even geprobeerd, maar het werkt nog steeds niet, ik krijg nog steeds dezelfde foutmelding :cry:
  Ik snap niet dat dit soort standaard dingen in Windows niet eenvoudig aan de gang te krijgen zijn.

  [quote:f39760e670="Jim van Zweeden"]Het precieze verschil tussen die twee VNC-pakketten weet ik ook niet, maar inderdaad geldt daarvoor hetzelfde: er moeten wel poorten openstaan in zowel router als firewall.[/quote:f39760e670]Ik ben benieuwd of we weer dit soort problemen krijgen.
  Voorheen deden we hulp op afstand via PC-Anywhere via een 56k-modem. Zoiets moet via ADSL toch ook gewoon werken?

  [quote:f39760e670="Jim van Zweeden"]En als je kans ziet om in je vrienden/familie/kennissenkring de hand te leggen op c't-magazine van juli/augustus 2005: Daar staat een reeks uitgebreide artikelen in over beheer op afstand. Zowel met de Windowsmiddelen als met VCN. En dan moet je er haast wel kunnen uitkomen lijkt me.[/quote:f39760e670]Nou heb ik toevallig ComputerTotaal van juli/augustus 2005 hier liggen, maar daar staat het niet in…

  Ik ga wel even kijken of m'n schoonvader zelf iets van VNC kan installeren en dan proberen we het daar nog eens mee.
 • c't = Computer Techniek = http://www.fnl.nl/ct-nl/
 • [quote:0eeec08712="Binary"]c't = Computer Techniek = http://www.fnl.nl/ct-nl/[/quote:0eeec08712]Dat blad zegt me niets en heb ook niet het idee dat iemand in mijn kennissenkring dit blad heeft.
  Is er misschien op een andere manier aan te komen?
 • Met wat geluk ligt het nog ergens. Ik kan kijken of er iets te scannen valt.
 • Ik heb hem gevonden, en 9 pagina's gescanned. Als je mij even een mailtje stuurt dan kan ik ze naar je toe sturen. Totaal ruim 15 MB, kun je dat ik 1x ontvangen?
 • Kijk! Zo'n Binary, daar heb je tenminste wat aan! :)

  Ik zelf heb altijd de grootste moeite om die smerige tijdschriftpagina's voldoende plat op m'n scanner te krijgen :x .

  Dus ook namens mij: Binary, bedankt !

  Gr,
  Jim

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.