Vraag & Antwoord

OS Windows

Win98 installeren op PC zonder floppy drive?

Anoniem
None
19 antwoorden
 • Alle originele Cd's vanaf Win95 zijn én "Bootable" én "Autorun's"
 • hallo!
  ik heb een oude laptop waar ik windows 98 op wil zetten. alleen de laptop heeft geen floppy drive, alleen een CD-rom. terwijl win98 erg graag een diskette wil hebben voor de installatie.

  ik heb al even rondgekeken, maar zie vooral onderwerpen staan over het installeren van win98 op een PC zonder CD-rom, maar met floppy. Precies de omgekeerde wereld dus 8)

  heeft iemand een suggestie hoe ik win98 alsnog kan installeren?

  vriendelijk dank!
 • Met bijvoorbeeld Nero kun je een bootale CD maken waarmee je ook in DOS kunt komen. Wissel die boot CD met de installatie CD van Windows 98 als je in DOS zit, en je kunt de installatie starten.
 • dank voor je antwoord!

  begrijp ik goed dat ik de files die normaal gesproken op een startdiskette staan, nu op een bootable CD moet branden?

  dus:
  1. ik start mijn PC met win98-installatie CD
  2. ik boot vanaf deze CD en verricht de eerste handelingen e.d.
  3. zodra ik in DOS zit, stop ik de bootable CD met de files van de startdiskette erin

  klopt dit zo? of mis ik iets?
 • Die van mij dus niet!!!!!!!!!!!!!
 • [quote:c706ab9933="Rob_A"]dank voor je antwoord!
  begrijp ik goed dat ik de files die normaal gesproken op een startdiskette staan, nu op een bootable CD moet branden?[/quote:c706ab9933]Heb je Nero 6? Start dan de wizard en kies voor CD-ROM (boot). Zet daar dan een vinkje voor "Image file" (die verwijst als het goed is naar C:\Program Files\Ahead\Nero\DosBootimage.IMA). Klik op "New" en brand de CD.
  [quote:c706ab9933="Rob_A"]dus:
  1. ik start mijn PC met win98-installatie CD
  2. ik boot vanaf deze CD en verricht de eerste handelingen e.d.
  3. zodra ik in DOS zit, stop ik de bootable CD met de files van de startdiskette erin
  klopt dit zo? of mis ik iets?[/quote:c706ab9933]Nee, in een andere volgorde.

  - Je boot van de bootable CD
  - Wanneer je in DOS zit verwissel je de bootable CD met de Windows 98 CD
  - Start de setup (setup.exe)
 • Ik begrijp het probleem niet helemaal. Ik hoor (zie) je nergens zeggen dat de CDROM van Win98 niet bootable is. De meeste zijn dat wel, en in dat geval heb je beslist geen diskette nodig om Win98 te installeren. Gewoon booten vanaf CDROM en installeren maar…. Pas als je niet kunt booten, dan heb je een medium nodig om in DOS te komen. Want dan zul je de setup vanuit DOS moeten starten.
 • Kan je wel van CD-ROM opstarten? Check dit in de instellingen van je BIOS en zet de instellingen zonodig goed (bootsequence).
 • [quote:3120f13017="Binary"]Ik begrijp het probleem niet helemaal. Ik hoor (zie) je nergens zeggen dat de CDROM van Win98 niet bootable is. [/quote:3120f13017]
  Een standaard Windows 98 CD is niet bootable.
  JBS beschijft de juiste procedure.
 • Windows 98 SE is niet bootable…
  Dit is in de volksmond echter ook gewoon als Windows 98…

  Verder bied nero de optie om cdrom (boot) te maken.
  De image waar nero om vraagt, kun je gewoon van www.bootdisk.com halen.
  Even de image op cd branden, met de windows installatie bestanden erbij, en hatsjikidee, klaar ben je.
  Zo heb je een windows cd die wel boot….

  Veel succes ermee
 • [quote:b0c91aed45="Prin0096"]Een standaard Windows 98 CD is niet bootable.[/quote:b0c91aed45]

  Dat is niet waar. Alle Win98SE CDROMs die ik bezit zijn wel degelijk bootable. Er zullen best sommige zijn die niet bootable zijn (upgrades bijvoorbeeld), maar het is gewoon onzin om te stellen dat ze standaard niet bootable zijn. Zou Rob dat niet eerst even kunnen proberen voordat we moeilijk gaan doen?
 • [quote:3e13cca6db="Binary"][quote:3e13cca6db="Prin0096"]Een standaard Windows 98 CD is niet bootable.[/quote:3e13cca6db]

  Dat is niet waar. Alle Win98SE CDROMs die ik bezit zijn wel degelijk bootable. Er zullen best sommige zijn die niet bootable zijn (upgrades bijvoorbeeld), maar het is gewoon onzin om te stellen dat ze standaard niet bootable zijn. Zou Rob dat niet eerst even kunnen proberen voordat we moeilijk gaan doen?[/quote:3e13cca6db]

  Mee eens… Ik heb hier zowel een Windows 95 (officiële CD trouwens), een windows 98-CD (OEM first edition) als windows 98 SE CD, alledrie bootable…
  In het bios even de volgorde van HDD naar cd-rom zetten.

  Bij nero kan je trouwens naast alleen de dos-boot-diskette ook normaal de windows 98 setup-directory c.q. complete CD erop kopieren. Dan hoef je niet met twee cd's te klooien…
 • Zonder de discussie te willen rekken; heb Win95, Win 95C, Win98, Win 98SE, allen originele cd's en géén enkele bootable :o :-?
 • ik ben ook bang dat de autostart van de cd (dat is dus pas nadat windows is opgestart…) wordt verward met bootable (moest men maar eens checken op een pc zónder geïnstalleerd besturingssysteem)….
 • Derk slaat de spijker op de kop:
  Ik heb ook meerdere Windows versies, maar in een nieuw systeem is alleen mijn Windows 98 SE bootable.

  PaulusP
 • Ik was al bang dat ik een beetje seniel werd.
  Want mijn originele win98se CD is NIET bootable
 • Dat kan zijn. Maar ik ben nog niet seniel genoeg om niet meer het verschil te kennen tussen bootable and autostart. Na enkele honderden keren Windows te hebben geïnstalleerd mag ik toch wel zeggen dat ik hiermee enige ervaring heb. Mijn Win98SE CDs zijn in elk geval [i:ba6e196c28]wel[/i:ba6e196c28] bootable en de enige vraag die beantwoord dient te worden is de vraag of de CDROM van Rob nu wel of niet bootable is. Als hij hiermee kan starten is er [i:ba6e196c28]geen[/i:ba6e196c28] diskette nodig, en dat is waar het mij om ging. Hij stelde immers halverwege zelf voor om van CD te booten, dus die mogelijkheid leek mij toch zeer reëel. Misschien kan Rob hier enige duidelijkheid over verschaffen. We kunnen wellicht later nog wel eens een enquête houden over wie er allemaal bootable of niet-bootable Win98SE CDROMs hebben.
 • helaas, ik heb laatst op een celeron 700 MGz(6 jaar oud) windows 98SE geinstalleerd, zonder gebruik te maken van het diskettestation….. Het was geen originele cd maar een kopie van een origineel(die ik ook in bezit heb).
 • hallo allen
  zeer bedankt voor de reacties + discussie. ik heb gisteren tot mijn vreugde win98 geinstalleerd gekregen op mijn laptop, vanaf cd-rom! om eerlijk te zijn weet ik niet waarom dat me een vorige keer niet is gelukt, en ook die keer daarvoor niet. of misschien was er geen probleem en heb ik er een probleem van gemaakt door na te gaan denken over diskettes, want in mijn ervaring waren die noodzakelijk. het functioneert nu echter prima!

  dank voor jullie tijd en moeite.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.