Vraag & Antwoord

OS Windows

XP installeren op laptop met kapotte dvd-rom-drive

Anoniem
LGoosens
36 antwoorden
 • Hallo allemaal,

  ik heb voor € 105,- een laptop met Celeron 2,66 GHz processor, 512 MB ram, 40 GB hard disk en 15" scherm gekocht. Dit is natuurlijk een koopje! Er zaten wel twee toetsen los en de dvd-rom-drive is kapot (ik zou het ook niet gedaan hebben als ik de voormalige eigenaar niet kende ;)).

  Toch is € 105,- dan nog een spotprijs: ik heb de kapotte frutseldingetjes onder de twee losse toetsen onder minder belangrijke toetsen gezet en die DVD-rom-drive is natuurlijk makkelijk te vervangen. En zelfs al kost dat laatste geld, ben ik altijd nog goedkoper uit dan wanneer ik een laptop als deze nieuw zou kopen, of tweedehands van Marktplaats.
  En hij doet het verder prima (ik zit er nu op te werken ;)).

  Ik wil er wel graag opnieuw XP opzetten (Professional, er staat nu Home op) en alle oude rotzooi van de vorige eigenaar (half verwijderde applicaties enzo) wissen. Daar heb ik geen behoefte aan.

  De dvd-rom-drive is dus kapot, dus ik dacht van ACH DAN ZET IK DE XP BESTANDEN TOCH OP EEN APARTE PARTITIE. Alleen… deze laptop heeft geen floppy… dus hoe kan ik het dan installeren?!?! Hoe kom ik bij die bestanden op die partitie?

  Het lijkt mij namelijk verstandiger om de bestanden NA de huidige C-partitie te zetten omdat na installatie de Windows-schijf anders namelijk (waarschijnlijk) D: wordt, en dat wil ik niet. Echter, als ik hem NA de huidige partitie zet valt hij na de 1024ste cilinder op de hard disk en is hij dus volgens Partition Magic niet bootable. Het is dus geen optie om de partitie zelf van een simpele DOS te voorzien.

  Ik heb ook nog gedacht aan het booten vanaf het netwerk; deze laptop schijnt daartoe in staat te zijn, maar is het mogelijk om mijn gewone pc op te zetten zodat de laptop van de CD-rom-speler van de gewone pc boot?

  Ik kom er niet meer helemaal uit. Een optie zou natuurlijk zijn: WACHTEN tot ik een vervanging voor de kapotte dvd-rom-speler kan krijgen maar dat doe ik liever niet ;). Een andere optie zou een externe floppy drive zijn, maar waar haal ik die vandaan en kan een dergelijke moderne laptop daarvan booten?

  Ik hoop dat jullie met plezier meedenken aan dit kip-ei-probleem… :lol:

  Lennart Goosens. :P
 • Diemen Beverwijk is een leuk uitje .
  even een drive scoren op de zwartemarkt :lol: .
 • [quote:995ae3ff4f="plextor"]Diemen Beverwijk is een leuk uitje .
  even een drive scoren op de zwartemarkt :lol: .[/quote:995ae3ff4f]
  Je helpt me denk ik meer door te zeggen of laptop-cd-rom-drivers überhaupt gestandaardiseerd zijn, en waar ik er zo één kan kopen. ;) Hij hoeft niet persé ook DVD's te kunnen lezen en CD's te kunnen branden, zoals deze ooit kon, maar het zou natuurlijk wel mooi zijn… :lol:

  Ik zal ook even een topic inmaken in te koop gevraagd of iemand er nog één heeft. ;)

  Maar in de tussentijd heb ik liever hulp met andere oplossingen.
 • vraag het eens hier.
  http://www.pc-dokter.nl
 • Als je nou de huidige XPHome nog even intact laat en vanuit die draaiende XPHome de complete inhoud van een XPPro-CD via het netwerk naar de tweede partitie overhoost? Gewoon vanaf de DVD-drive van een andere pc en die drive delen over het netwerk bedoel ik. Dan kun je vervolgens (nog steeds vanuit XPHome) de installatie van XPPro starten, kiezen voor "Nieuwe installatie" en als installatiepartitie C: kiezen.

  Alternatief: Stop die XPPro-CD in de gedeelde drive van een andere pc en start daarvandaan via het netwerk de installatie op je laptop etc.

  Of zie ik nou een belangrijk probleem over het hoofd?

  Gr,
  Jim
 • eehh ja…… volgens mij kan je de setup niet starten vanuit windhoos….
 • [b:dbcac6cf03]tinus89 schreef:[/b:dbcac6cf03][quote:dbcac6cf03]eehh ja…… volgens mij kan je de setup niet starten vanuit windhoos….[/quote:dbcac6cf03]Nou, bij mij lukt dat prima! Een dubbelklik op "setup.exe" van de CD (als de autorun van die drive uitgeschakeld is tenminste, anders hoef je helemaal niets te doen) en het keuzemenu verschijnt.

  Maar als je de setup wilt starten van een HD-partitie of netwerk DVD-drive dan zal die autorun niet werken natuurlijk.

  Gr,
  Jim
 • CD/DVD drives van laptops zijn redelijk gestandaardiseerd. Laatst zelf ook nog een drive (van een heel ander merk, als dat er in zat) vervangen in een laptop.
  Je moet hem uit de case schroeven en vervolgens daar een nieuwe inzetten.
  Dus die tip van Plextor is zo gek nog niet :wink:
 • Ehm ja maar heeft een standaard laptop-cd-rom-speler ook een bepaalde NAAM? Slimline ofzo toch? Maar daar krijg ik ook meerdere types op.
 • Om te beginnen is het verhaal over die 1024e cylinder wel erg gedateerd. Partition Magic waarschuwt wel dat je [i:c6d27c73b0]mogelijk[/i:c6d27c73b0] niet kunt booten, maar met een modern OS is daar geen sprake meer van
  Daarnaast is het sowieso al niet aan de orde, lijkt me. Maak een tweede partitie (een D: dus) en installeer vanuit WinXP Home de nieuwe WinXP Pro op die 2e partitie. Booten gebeurt vanaf de 1e partitie, dus heb je geen bootprobleem. Opgestart in WinXP Pro kun je desgewenst alle bestanden van C: wissen, behalve NTLDR, BOOTDECT.COM en BOOT.INI welke nodig zijn om te kunnen booten. Verwijder in boot.ini nog de regel die naar WinXP Home wijst en je bent klaar met een schoon geïnstalleerde Pro.
 • Ja maar dat ging dus niet op. Ik kan vanuit de huidige Windows XP Home GEEN ENKELE installatie starten, uppgrade of schone, op welke partitie dan ook.

  Dus moet ik het BUITEN windows doen. En hoe dan?!?!
 • [b:57159613d4]Binary schreef:[/b:57159613d4][quote:57159613d4]installeer vanuit WinXP Home de nieuwe WinXP Pro op die 2e partitie[/quote:57159613d4]Jawel maar dan blijft de vraag: hoe installeer je XP [b:57159613d4]zonder[/b:57159613d4] CD-drive? Dat was, kort samengevat, de oorspronkelijke vraag van LGoosens.

  En verder lijkt het me toch ook prettiger als aan het eind van de rit XP gewoon in z'n geheel op C: staat i.p.v. verdeeld over twee partities.

  Gr,
  Jim
 • [quote:66a06c5229="Jim van Zweeden"]hoe installeer je XP [b:66a06c5229]zonder[/b:66a06c5229] CD-drive? [/quote:66a06c5229]

  Ik ging er vanuit dat jij die vraag had beantwoord: over een netwerk naar de laptop halen (map I386 naar C: kopiëren). Als je die map naar D: zet en de setup van Windows naar C: doet, dan voer je volgens mij feitelijk een upgrade van WinXP Home naar Pro uit omdat je Windows zelf niet kunt formatteren. En dat leek me nou net niet de bedoeling te zijn. Maar ook dat is natuurlijk een mogelijkheid. Hij mag wat mij betreft kiezen. Wil je persé een schone install op C:? Dan eerst op D: installeren, C: schoon maken (alles behalve de bootbestanden) en een schone install naar C: uitvoeren. Eventueel de dualboot naar D: verwijderen. Het is even werk, maar dan heb je ook wat….
 • Dat 1024ste cilinder verhaal was aan de orde als ik er een dos boot van wilde maken… ;)

  Als ik nou gewoon de installatiebestanden van XP (I386 map dus ja) op D: zet (die partitie heb ik zojuist aangemaakt als FAT 32), en vervolgens vanuit XP HOME een schone installatie van XP PRO start OVER DE HOME HEEN moet volgens mij ook kunnen.

  De setup schrijft dan namelijk bestanden naar de bootsector om de setup op te kunnen starten en kan dan de hele home partitie wissen, zo dacht ik. Ik ga het dus even proberen. ;)

  Als dit niet kan, zeg het dan natuurlijk ook even. ;)
 • [quote:eaab49fc4f][b:eaab49fc4f]Maar deze laptop had toch geen floppy? [/b:eaab49fc4f][/quote:eaab49fc4f] :oops: :oops: :oops:

  Jim
 • [b:dd56abea80]LGoosens schreef:[/b:dd56abea80][quote:dd56abea80]Als ik nou gewoon de installatiebestanden van XP (I386 map dus ja) op D: zet (die partitie heb ik zojuist aangemaakt als FAT 32), en vervolgens vanuit XP HOME een schone installatie van XP PRO start OVER DE HOME HEEN moet volgens mij ook kunnen. [/quote:dd56abea80]Is dat niet precies wat ik voorstelde :wink: ?

  Je moet dan natuurlijk wel de [b:dd56abea80]hele XP-cd[/b:dd56abea80] naar de D: kopiëeren en niet alleen de i386 map.

  Gr,
  Jim
 • Ok dat geeft dus een probleem want dan zegt ie "de huidige versie van xp is nieuwer dan die op de cd", want het systeem is te dom om te snappen dat ik een schone installatie doe met een oudere cd en er later wel SP2 op zet… :(
 • En dat is dus precies wat ik bedoelde: vanuit Windows start je de setup als een Upgrade van de huidige Windows. Ik ging er vanuit dat je dat niet wilde, maar nu is dus het probleem dat de SP2 in Home de installatie van Pro blokkeert. Blijft over de mogelijkheid (cq -heden) die ik voorstelde om tot een schone installatie te komen.
 • [b:5499508f3d]LGoosens schreef:[/b:5499508f3d][quote:5499508f3d]Ok dat geeft dus een probleem want dan zegt ie "de huidige versie van xp is nieuwer dan die op de cd", want het systeem is te dom om te snappen dat ik een schone installatie doe met een oudere cd en er later wel SP2 op zet… [/quote:5499508f3d]Ik ga het niet proberen, want mijn XP draait probleemloos, maar kun je tijdens die setup niet kiezen tussen "Upgrade" of "Nieuwe installatie" of zoiets?

  En weigert hij ook die nieuwe installatie (waarbij de C: dus eerst geformatteerd kan worden)? Lijkt me toch pittig dat hij na formattering nog klaagt over een nieuwere installatie.

  Gr,
  Jim
 • Nee, maar ik moet de installatie dus starten vanuit XP Home.

  Booten van een USB stick heeft GEFAALD… :( Dus voor niks speciaal een USB stick gekocht… :lol: Maar ach dat kun je toch altijd wel nuttig gebruiken.

  Dus, zijn er nog opties? Een manier om de installatie op de D-schijf te starten?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.