Vraag & Antwoord

OS Windows

"Driver irql not less or equal"

Anoniem
None
6 antwoorden
 • Hoi,
  Ik heb een probleem met mijn pc, namelijk dat er vaak, zonder duidelijke reden een blauw scherm verschijnt. Hierin wordt gesteld:

  "driver irql not less or equal"

  en een probleem met klick.sys

  Ik heb op een andere site al wel iets gevonden en het schijnt met kaspersky te maken te hebben, maar die site is in het frans dus ik begrijp het niet helemaal. het gaat om http://www.presence-pc.com/forum/ppc/Hardware/resolu-driver-irql-less-equal-sujet-7065-1.htm

  Kan iemand mij helpen aan een oplossing, of is iemand goed genoeg in frans om die site duidelijk te kunnen vertalen.

  Alvast bedankt
 • De foutmelding [i:18e925dd96]driver irql not less or equal[/i:18e925dd96] geeft aan dat je systeem meerdere apparaten toekent aan een IRQ.
  Kijk welke apparaten dat zijn. (met oa AIDA32 kun je dat mooi zien (maar ook in apparaatbeheer kun je het checken).
  Als je die twee (of meerdere) gevonden hebt; moet je een van de PCI kaarten waar die functie op zit; in een ander PCI-slot drukken; en dan is het probleem meestal opgelost.
 • [quote:cbcf1a273d]Als je die twee (of meerdere) gevonden hebt; moet je een van de PCI kaarten waar die functie op zit; in een ander PCI-slot drukken; en dan is het probleem meestal opgelost[/quote:cbcf1a273d]
  Daar zit al 1 probleem. Het gaat om een laptop dus zomaar even een kaart in een ander slot steken zit er niet in. Bovendien is het niet iets dat gebeurd is na het aansluiten van een nieuwe/extra kaart of zo, maar gewoon iets dat 'erin geslopen' is.

  Daarom ook nog even de vraag over kaspersky want dat begreep ik nog net wel van die franse site en daaruit begreep ik dat het daar iets mee te maken had en dat het probleem software-matig op te lossen was
 • [quote:0d1fe63477="pc_freak17"]Het gaat om een laptop dus zomaar even een kaart in een ander slot steken zit er niet in. Bovendien is het niet iets dat gebeurd is na het aansluiten van een nieuwe/extra kaart of zo, maar gewoon iets dat 'erin geslopen' is. [/quote:0d1fe63477] Bedoel je dat je netzoals deze discussie, niet meer kunt opstarten in veilige modus? Om wat voor een merk/type laptop gaat het? En met welke Windows versie. En met welk Service Pack? Heb je deze Windows stop messages site al gecheckt?
 • Deinstalleer Kaspersky eens tijdelijk, dan kan je dat uitsluiten.
 • Het gaat om een dell inspiron van ruim 3 jaar oud met windows XP sp2, wat het verder precies is kan ik zo niet zeggen want hij staat op mijn kamer in delft en daar kom ik pas zondagavond weer. En nee het opstarten in veilige modus gaat prima.

  De foutmeldingen lijken niet op een vast moment te komen, maar het zou kunnen zoals ik op de Windows stop messages site vindt, dat het gebeurd bij het overschakelen van de batterij naar netspanning (als de accu volgeladen is dan dus).

  Kaspersky tijdelijk deinstalleren heb ik gedaan, maar aangezien ik soms dagen lang geen foutmeldingen krijg kan ik dat pas over een week of zo als boosdoener aangeven.

  Verder wil ik nog even vragen hoe dat zit met klick.sys, want op die franse site wordt er iets met dat bestand gedaan om het probleem op te lossen, maar ik begrijp niet helemaal wat. Weet iemand misschien wat klick.sys doet en of dat iets met het probleem te maken kan hebben.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.