Vraag & Antwoord

OS Windows

Enkele vragen Partition Magic 8.01

Anoniem
Drewster
15 antwoorden
 • Hoi

  Wil een verse windows install, maar graag niet weer alle programmas opnieuw installeren. Na wat googlen kwam ik uit op dit programma. Ik weet alleen niet of het volgende dat ik wil kan:

  Ik heb een harde schijf van 80gig, geen partities. Ik wil hier graag een partitie van windows (en een verse install van windows) en een partitie voor mijn data van maken.

  1. Is dit mogelijk?
  2. Hoe zit het dan met het register, ik neem aan dat dat weg is als ik alleen een partitie maak en geen verse install? (maakt niet uit trouwens, als ik mijn programma's maar heb)
  3. Hoe groot zal de windows partitie moeten zijn? Is 5 gig genoeg voor windows + SP2?

  Dit was het tot nu toe!
  BVD!
  FTI
  :wink:
 • je zegt dat je "geen" partities hebt op het moment, maar wel vraag je je af hoe het met je "programma's" zit?
  kun je het even uitleggen?

  Ik denk niet dat je de registersleutels van programma's makkelijk kan overzetten, zoiets bedoel je toch?, opnieuw installeren zal toch echt nodig zijn. Maar als je de oude installatie mappen behoudt en eroverheen installeert, zal het installatieproces misschien de oude bestanden herkennen en ze gebruiken. versnelt de boel aardig. vaak zegt het programma namelijk te zoeken naar "installed components", maar ik weet niet of er in het register gezocht wordt of op de schijf. ik vrees het eerste.

  iemand?

  PS
  ik gebruik zelf 12GB voor mijn XP-partitie. Ik denk dat 6 ook wel kan, maar met 80gb kun je op zich wel meer kwijt dan ik (40).
 • Als je spreekt van een verse win install, doe je dat na een format, daarna eventueel patitionering en dan een nieuwe setup van Windows.
  De keuze van de partitieomvang voor windows kan niemand voor jou bepalen. Ik kom bv niet toe met 12 gig. Ik moet 25 hebben en daarvan is ongeveer 70% bezet. Hangt ervan af wat je allemaal van programma's nodig hebt in je program files.
  Je moet dan ook opnieuw alles installeren. Voordeel is dat je dan met een perfekt zuiver systeem werkt. Al de rest, zoals register overzetten is geklungel van jewelste en is om problemen vragen.
  Na een nieuwe install, wanneer alles naar behoren werkt, kan je een Image maken met bv Norton Ghost, en de volgende maal ben je in een uurtje klaar.
 • Ok dit is wat ik wil:

  -Een partitie van mijn 80gb schijf in een windows-only deel en in een data deel.
  -Het register hoeft niet behouden te worden, het gaat er vooral om dat ik nog precies weet welke versies van welke programma's ik heb. Register kan dus gewoon 'weg'.


  @leijer: ik heb het nu zo ingedeeld:

  C:\windows –> gewoon windows
  C:\utility's –> de programmas die ik wil bewaren
  C:\spellen –> de spellen die ik wil bewaren

  Die spellen/utilities etc installeer ik gewoon wel opnieuw, het gaat er nu vooral om dat ik weet welke progjes (+versie) ik had.

  En de grootte: ik hoef alleen windows met SP2 op die partitie. Mijn windows map is nu ong. 5 gig groot dus zal 6gig genoeg zijn?
 • De grote van je Windows partitie is afhankelijk van wat je er allemaal neer gaat zetten, als je je spelletjes/programa's allemaal op hun default positie laat instaleren heb je waarschijnlijk aan 6 gig niet genoeg. Je moet ook je windhoos swap file niet vergeten, die kan soms wel 1,5 gig zijn, tenzij je die natuurlijk op een andere partitie plaatst.
  Wat ik zou doen, is een 10 GB partitie voor windhoos maken, weet je redelijk zeker dat ie niet vol komt te zitten en dan je swap gewoon op je windhoos partitie laten en, vooral, je spelletjes op je data partitie zetten.

  Om dit te doen heb je helemaal geen Partition Magic nodig, dit kan gewoon terwijl je windhoos installeerd als de installer je vraagd waar je windhoos wil hebben, heb je allerlei opties voor het maken en vewijderen van partities. Partition Magic heb je pas nodig als er op je schijf nog dingen staan die je wilt bewaren, want met het herformateren van de schijven ben je je data wel kwijt (nou ja, tezij je zin hebt om ze terug te halen met allerlei restore progjes)

  Dat over die programa's, ik zou ff in je "c:/Program Files" folder kijken wat voor progjes je allemaal geinstalleerd hebt en dit ff ergens op schrijven en na de herinstalatie de programa's weer opzoeken op i-net of ergens anders en ze terug zetten.

  En als alles naar wens is, is het slim om zoals Alicante zei een image te maken van je windhoos partitie. (handig is het dan ook om je documents and settings folder op een andere partitie te zetten om niet je "my documents" bestanden te verliezen als je de image terug zet, vergt wat regedit werk)
 • [quote:019101905e="Drewster"]De grote van je Windows partitie is afhankelijk van wat je er allemaal neer gaat zetten, als je je spelletjes/programa's allemaal op hun default positie laat instaleren heb je waarschijnlijk aan 6 gig niet genoeg. [/quote:019101905e]

  1. Het is windows :lol:
  2. Nogmaals dan: Ik heb mijn spellen/programmas in c:\utilitys en c:\spellen :roll:

  [quote:019101905e="Drewster"]Om dit te doen heb je helemaal geen Partition Magic nodig, dit kan gewoon terwijl je windhoos installeerd als de installer je vraagd waar je windhoos wil hebben, heb je allerlei opties voor het maken en vewijderen van partities[/quote:019101905e]

  Dit is dus wat ik wil voorkomen…(volledige schijf format) :wink:
 • Nou ja ik d8 dat het al duidelijk was dat je je progjes en spelletjes niet kan behouden als je windhoos (mensen hebben teveel respect voor windows :x) opnieuw installerd.

  [quote:55ce32e309]Die spellen/utilities etc installeer ik gewoon wel opnieuw, het gaat er nu vooral om dat ik weet welke progjes (+versie) ik had. [/quote:55ce32e309]

  Is wat je zei, dus ik nam aan dat "[b:55ce32e309]FORMAT c: /U[/b:55ce32e309]" niet zo'n probleem was. Dus ik begrijp niet zo goed wat het is dat je wilt bewaren….. :-?
 • Ik wil graag alle instellingen/saves etc bewaren, wel zo makkelijk met 200+ programma's :wink:
 • [quote:5403892cbb="FTI"]Wil een verse windows install, maar graag niet weer alle programmas opnieuw installeren. (..) Ik wil graag alle instellingen/saves etc bewaren, wel zo makkelijk met 200+ programma's [/quote:5403892cbb] De mogelijkheden die je hebt zonder C: te formatteren, staan in deze Tips van Helpmij.nl
 • [quote:dc25e72d2f="jolo"][quote:dc25e72d2f="FTI"]Wil een verse windows install, maar graag niet weer alle programmas opnieuw installeren. (..) Ik wil graag alle instellingen/saves etc bewaren, wel zo makkelijk met 200+ programma's [/quote:dc25e72d2f] De mogelijkheden die je hebt zonder C: te formatteren, staan in deze Tips van Helpmij.nl[/quote:dc25e72d2f]
  Maar ook hierbij zit je met het probleem van software opnieuw installeren…
 • [quote:82309f91b2="jolo"][quote:82309f91b2="FTI"]Wil een verse windows install, maar graag niet weer alle programmas opnieuw installeren. (..) Ik wil graag alle instellingen/saves etc bewaren, wel zo makkelijk met 200+ programma's [/quote:82309f91b2] De mogelijkheden die je hebt zonder C: te formatteren, staan in deze Tips van Helpmij.nl[/quote:82309f91b2]

  Bedankt! Ik zal het zeker eens proberen!
 • De tips op dat helpmij forum, hele leuke oplossing btw, zijn zover als ik ze lees vooral bedoeld voor als je windhoos is vastgelopen en je weer bij je data wilt kunnen. Het lijkt mij er hier iets anders aan de hand is,
  Alle data is beschikbaar je wilt alleen het niet kwijt bij een herinstall….btw 200+ programma's is niet echt aan te raden, tenzij je ze echt nodig hebt zou ik het toch wat conservatiever aanpakken. btw2 redelijk wat moderne speeltjes slaan saves op in de "Documents and Settings" folder en daarbinnen op een variatie van plaatsen…

  Als je al die data wilt bewaren moet je het of fikken op een DVD ofzo of je moet een beetje moeilijk gaan doen met Partition Magic (PM)
  Nou ben ik allerminst PM virtuoos (heb het maar 1 keer gebruikt) dus misschien kan het wel makkelijker…maar ik denk dat het zoiets wordt:
  Met PM een C partitie maken (waar net al je data op past) en een tweede partitie maken, bv "D". Daarna daar alles op gooien wat je wilt bewaren, Dan gewoon met de XP instalatie CD je C partitie verwijderen een nieuwe C aanmaken van de grootte die je wilt hebben, daarop windhoos installeren. Al je data weer naar C verhuizen (aangenomen dat dat niet meer is dan er op c kan) dan weer met de xp install cd of met PM "D" partitie verwijderen en een nieuwe "D" partitie maken van alle ongepartitioniseerde (is dat een woord?) ruimte…man wat een gedoe…
  Dan toch maar 1 of 2 DVD's fikken

  Ik lees dit op de powerquest site:
  [i:02e6ad4269]"Allows you to copy, move, resize, split, or merge partitions as needed without losing data"[/i:02e6ad4269]
  Dus ik zou denken dat het makkelijker moet kunnen dan ik hierboven heb beschreven;).
  Er staat ook; [i:02e6ad4269]How-to wizards guide you step by step through the partitioning process[/i:02e6ad4269] :lol:
 • Ja, het ging mij er vooral om dat mn register weer schoon is want dat is nu volgens mij ernstig vervuild. En met de tip van Jolo lukt dat denk ik.. Dus ik ga dat eerst proberen.
 • Ok, alleen zit je dan over een jaar met hetzelfde probleem…;)
 • jaaa, maar dan weet ie tenminste wel hoe die het moet aanpakken. De manier van drewster gebruik ik ook. sort of.
  Om een volgende herinstall van windows soepeler te laten verlopen, is ook het instellen van je mijn documenten map naar op een andere schijf (eigenschappen van mijn documenten, en dan op verplaatsen klikken), misschien zelfs de hele gebruikersprofielmap, zo kun je altijd zonder nadenken (bij wijze van spreken) je windows opnieuw installeren, zo doe ik het altijd. dit geldt bij jou natuurlijk ook voor je programma's. die kan je beter ook ergens anders opgooien.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.