Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Probleem met Windows boot manager

Anoniem
None
12 antwoorden
 • Sinds mijn overstap naar een nieuw moederbord met A64 X2-3800+ processor. Nu heb ik problemen met mijn Windows boot manager: af en toe blijft het systeem hangen bij het aftellen bij de Windows boot manager (ingesteld op 5 seconden): zodra hij 0 bereikt loopt het systeem soms vast, meestal niet en start Windows verder probleemloos op. Het enige wat helpt is de reset knop. Het is willekeurig en ik weet niet wat de oorzaak precies is (de optie /fastdetect staat standaard achter de windows regel in boot.ini). Heeft iemand ervaring met dit vreemde probleem ? Voor zover ik weet: alle hardware en software werken verder probleemloos.
 • Heb je windows op nieuw geinstalleerd na de vervanging ? :)
 • Zoals gekky29 al zegt is het zeker belangrijk om je windows opnieuw te installeren nadat je een nieuw moederbord er in hebt gezet.
  Je oude moederbord drivers kloppen dan niet meer en dus heb je kans dat je oude drivers de nieuwe in de weg zitten.

  Je zou misschien nog een driver update voor je nieuwe moederbord kunnen draaien en kijken of het wat helpt.
 • Ja, alles brandnieuw opnieuw geïnstalleerd, want anders zou die niet eens kunnen opstarten (gezien nieuwe SATA-chipset), en als je goed leest: hij start meestal wel probleemloos op en alle hardware en software werken probleemloos, dus……. ? En trouwens: het gaat om de boot-manager: deze loopt soms al vast, voordat de NTLoader al geladen wordt en alle drivers die nodig zijn: dat kan dus NOOIT het probleem zijn zoals jullie suggeren aangezien alle noodzakelijke drivers nog niet eens in het geheugen geladen zijn.
 • Zo is het niet helemaal:

  [b:413078ee99]Bootstrap Lader Proces[/b:413078ee99]
  Voordat het besturings-systeem kan worden gestart, moeten de volgende bestanden in de root van de actieve partitie van de opstartschijf staan:
  • NTLDR
  • Ntdetect.com
  • Boot.ini
  • Bootsect.dos (alleen noodzakelijk voor dualboot met Win9X)

  NTLDR is de bootstrap lader voor het Windows XP besturings-systeem, en is verantwoordelijk voor de volgende stappen:
  • Gebruiker in staat stellen een besturings-systeem te kiezen om te starten.
  • Laden van systeem bestanden van de boot partitie.
  • Controleren van het proces van keuze van het besturings-systeem en hardware detectie vóór de Windows XP kernel initialisatie.

  Noot: Als het Boot.ini bestand ontbreekt of is beschadigd, zal NTLDR proberen om Windows XP te starten door de systeem bestanden vanaf de Default locatie C:\Windows te laden. Dat zal uiteraard alleen lukken als deze in de map Windows op de actieve primaire partitie staan. Als dat niet zo is, dan stopt het opstartproces en wordt de volgende tekst weergegeven:

  [code:1:413078ee99]Windows kan niet worden gestart omdat het volgende bestand is beschadigd of niet kan worden gevonden:
  <Windows-hoofdmap>\system32\hal.dll
  Installeer het bovengenoemde bestand opnieuw.[/code:1:413078ee99]

  [b:413078ee99]NTLDR[/b:413078ee99]
  Wanneer NTLDR wordt uitgevoerd, wist het het scherm en toont de bootstrap lader boodschap:
  OS Loader V5.0
  NTLDR voert vervolgens de volgende stappen uit:
  • Schakelt de processor naar 32-bit flat memory mode. Als een computer opstart, draait hij in real mode, net zoals een 8088 of 8086 CPU. Omdat NTLDR grotendeels een 32-bit programma is, moet het de processor naar 32-bits flat memory mode omschakelen voordat het andere functies uit kan voeren.
  • Start het toepasselijke minibestands-systeem. De code voor het benaderen van bestanden in file allocation table (FAT) en NTFS volumes is in NTLDR ingebouwd. Deze code stelt NTLDR in staat om bestanden te lezen, te benaderen en te kopieren.
  • Leest het bestand Boot.ini en toont de besturings-systeem keuzes. Dit scherm wordt het bootstrap lader scherm genoemd.
  • Stelt u in staat om een besturings-systeem te kiezen uit het bootstrap lader scherm.
  Als u een Windows 9X besturings-systeem kiest, dan laadt NTLDR het bestand Bootsect.dos en draagt de controle hieraan over. Het besturings-systeem start dan gewoon op, omdat Bootsect.dos de bootsector bevat die op de primaire partitie stond voordat Windows XP was geïnstalleerd. Als Windows XP wordt gestart, dan voert NTLDR het bestand Ntdetect.com uit om informatie te verzamelen over de geïnstalleerde hardware.
  • Stelt u in staat om te kiezen tussen het starten van de computer in de configuratie die in gebruik was toen Windows XP voor de laatste keer werd afgesloten (Default), of het kiezen van foutoplossing en geavanceerde opstartopties door het indrukken van F8. Voor meer informatie over veilige modus, zie “Veilige Modus” verderop.
  • Laadt en start Ntoskrnl.exe. NTLDR geeft hardware informatie die door Ntdetect.com is verzameld door aan Ntoskrnl.exe.  Dit betekent dus dat NTLDR al gestart is als je het keuzescherm te zien krijgt. Afhankelijk van wanneer precies de zaak vastloopt zult je het probleem dus ook in bovenstaande stappen moeten zoeken.

  Overigens zie ik niet direct waar dat probleem zou kunnen zitten. Instabiel onderdeel? Vooral geheugen is hier vatbaar voor, maar dat is maar een gok.
 • Ik begrijp van bovenstaand verhaal niets van in het licht van mijn probleem. Al die genoemde bestanden zijn geen drivers, maar bootbestanden. Verder werkt alle hardware perfect (geheugen nog gechecked met memtest.exe, geen fouten). Overigens heb ik wel Windows 2000 Professional als OS: kan de bootloader van dit OS misschien problemen geven met dual core processoren ? Maar dit zou niet mogen aangezien Windows 2000 zowieso geschikt is voor dual core machines.
 • De bedoeling van bovenstaand verhaal was om gedetailleerd de stappen weer te geven tijdens het opstarten. Het probleem doet zich immers voor tijdens de uitvoering van NTLDR.
  Duidelijk is wel dat het systeem om kan gaan met de aanwezige hardware, anders zou het immers nooit goed gaan. Problemen met installeerbare drivers zijn dus ook uitgesloten om dezelfde reden.
  Als ik in deze situatie zat zou ik in elk geval opnieuw een schone installatie proberen. Eerst van Win2000 en eventueel ook van WinXP. Al was het alleen maar om te kijken wat het resultaat is.
  Heb je gechecked of je de nieuwste BIOS update voor je nieuwe moederbord hebt? Vaak zit er een oudere BIOS versie op de bijgeleverde CDROM, dus check even via internet of er een nieuwere beschikbaar is.
 • [quote:4925ff77e4="Nelson Lau"]Overigens heb ik wel Windows 2000 Professional als OS[/quote:4925ff77e4] Had je wel Windows 2000 Professional geslipstreamed met Service Pack 4 en de chipset drivers van je moederbord? Om welk moederbord en hardeschijf gaat het? Is die hardeschijf onlangs nog getest met de diagnostische software van de fabrikant?
  [quote:4925ff77e4="Nelson Lau"](geheugen nog gechecked met memtest.exe, geen fouten)[/quote:4925ff77e4] Had je memtest86 (vanaf bootable cd/floppy) wel lang genoeg gedraaid? Minimaal 6 uur.
 • De schone installatie is gebeurd met een SP4-geslipstreamde CD mbv F6 om de SATA drivers te laden (heb wel zowel de standaard SATA als de RAID-SATA drivers geladen, alhoewel ik enkel maar 1 SATA schijf heb) en het geheugen is heeft al flinke tijd staan draaien onder memtest. Ik zit even te denken: zou misschien die RAID-drivers misschien de oorzaak zijn van het probleem ?
 • Heb ondertussen na veel geprobeer mijn probleem kunnen oplossen: het uitschakelen (disablen) van de legacy mouse en keyboard USB support in de BIOS heeft het probleem opgelost. Ook is hiermee het vaak vastlopen bij het booten in DOS en het uitvoeren van bepaalde DOS-programma's zoals edit.com en mem.exe. Misschien een tip voor anderen die ook last hebben met vreemd en vastlopend opstarten van Windows via de boot manager met tijdsvertraging.
 • [quote:79eb673be5="Nelson Lau"] het uitschakelen (disablen) van de legacy mouse en keyboard USB support in de BIOS heeft het probleem opgelost.[/quote:79eb673be5] Dan heb je neem ik aan een PS/2 toetsenbord en -mouse. Want die legacy mouse en keyboard USB support in de BIOS, zorgen toch voor ondersteuning van USB toetsenbord en -mouse, zolang Windows nog niet is geladen. Dus bijvoorbeeld bij het Windows boot menu. Of ook als je de pc opstart met en boot diskette/cd.
 • Yep dat klopt, vreemd genoeg heeft die instelling totaal geen invloed zodra Windows is opgestart, maar bij het opstarten (c.q.: het starten van DOS of het laden van de Windows-kernel via NTLDR) geeft deze instelling zeer veel problemen met mijn PS/2 muis en keyboard en loopt het systeem regelmatig vast, heel vreemd.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.