Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Windows "uitdeuken"

Prin0096
11 antwoorden
 • In de loop der jaren heeft mijn systeem de nodige "deukjes" opgelopen. Deels door onkundig gebruik (mede van mezelf, door schade wijs geworden), deels door aanvallen. Hierdoor verloopt niet alles zoals het moet verlopen. De computer wil bijvoorbeeld wel eens kort na het inloggen rebooten, opstartonderdelen worden niet altijd netjes geladen (soms wel, soms niet), AVI's en MPEG's kunnen niet meer automatisch door mediaplayer vanaf internet afgespeeld worden (moet eerst opslaan). WMV's daarentegen wel. Dat soort zaken.

  De eerste gedachte is natuurlijk Windows opnieuw installeren. Maar aangezien ik een dijk aan programma's geïnstalleerd heb, zal dit naar verwachting een enorme puist werk opleveren waar ik eigenlijk niet op zit te wachten. Is er een manier om alles (al dan niet automatisch) te repareren?

  Ter info: Ik gebruik Windows XP Pro SP2, updates verlopen automatisch. Ik gebruik McAfee virusscan en firewall, Microsoft antispyware en AdAware. Ook dit laat ik steeds netjes updaten.
 • Je kunt Windows toch ook installeren met behoud van de bestaande instellingen? Dit is een van de standaard opties bij herinstallatie.

  Dan blijven alle data en programma's in tact.
 • Blijft dan alles wat in system32 e.d. staat van programma's daar gewoon in staan?
 • Als jouw installatie cd ook is voorzien van SP2 dan zou je Windows wel opnieuw kunnen installeren. Als je installatie cd lager is dan SP1 gaat dit in ieder geval niet lukken aangezien je dan een melding krijgt dan er al een recentere versie van het besturingssysteem aanwezig is op het systeem.
  Je kunt dan wel een slipstream cd maken (SP integratie) met bijv. het programma nLite. Al je programma's en instellingen blijven wel bewaard wanneer je een installatie als upgrade uitvoert.
 • De CD die ik heb is nog ouder: geen enkel servicepack staat erop.

  Kun je iets meer uitleggen over die slipstream CD en SP integratie?
 • Wanneer je een SP slipstreamed integreer je de bestanden uit het SP met de originele installatie cd zodat jouw Windows XP RTM versie een installatie cd met Windows XP SP2 wordt. Misschien dat je er dan mee overheen kan installeren alleen dit zou ik niet zeker weten, zelf installeer ik altijd schoon.
  Download het programma nLite maar eens, dit is een mooie tool waar je dit en nog veel meer andere dingen kan aanpassen aan je installatie cd.

  http://www.nliteos.com/
 • Bedankt, ik ga er binnenkort eens naar kijken.
 • Je wilt zeggen dat je al in jaren geen herinstalatie gedaan hebt? Ik kan bijna niet geloven dat het ding nog wil opstarten. Ik doen minstens 2 keer per jaar wel een herinstalatie, vaak 3….

  sry, niet echt een zinvolle/hulpvolle post maar ik moets even mijn verbazing ventileren…:)
 • Ger. Een schone installatie van Windows is toch de beste optie. Het is veel werk, maar levert het beste resultaat op.

  Daarna installeer je de aanverwante programma's en je laat de updates er overheen gaan.

  Als je klaar bent, maak je een image met Ghost of (nog beter) met Acronis True Image. Dan kun je in ieder geval de volgende keer terugvallen op deze backup.

  Drewster: er zijn ook nog mensen, die zuinig met hun windows installaties omgaan.
 • Ik ben slechts 1x tot herinstallatie over gegaan, verder was het niet nodig. Dit was een kleine 2 jaar terug. Ik heb toen gewoon de orginele CD gebruikt en daarna alle updates gedownload en geïnstalleerd. Vervolgens weer de hele rimram aan programma's die ik gebruik en alle documenten en media terug gezet. Hier ben ik toen een weekend mee bezig geweest.

  En inderdaad ben ik vrij zuinig met mijn computer. Ik ben ervan afhankelijk voor mijn forumwerkzaamheden en deels ook voor mijn studie. Dus ik laat netjes alles updaten wat geüpdate moet worden, laat regelmatig McAfee en MS Antispyware scannen, installeer niets wat ik niet vertrouw en bezoek zo min mogelijk de achterbuurten van internet. Scheelt een hoop.
 • [quote:47db958244="Prin0096"]Ger. Een schone installatie van Windows is toch de beste optie. Het is veel werk, maar levert het beste resultaat op.

  Daarna installeer je de aanverwante programma's en je laat de updates er overheen gaan.

  Als je klaar bent, maak je een image met Ghost of (nog beter) met Acronis True Image. Dan kun je in ieder geval de volgende keer terugvallen op deze backup.[/quote:47db958244]
  Is een schone installatie echt nodig om de problemen die ik heb (zie openingspost) op te lossen? En wat is dan precies het voordeel?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.