Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Computer "Beveiligen"

Omdat je gebruik maakt van XP Professional kun je encryptie toepassen. De betreffende partitie moet hiervoor wel zijn geformatteerd met NTFS maar dat merk je snel genoeg, namelijk of de optie wel of niet beschikbaar is. Vraag de eigenschappen op van de map(pen) die je wil encrypten en kies voor Geavanceerd en plaats een vinkje bij Inhoud coderen om gegevens te beveiligen. Nu zijn je bestanden alleen nog maar toegankelijk vanuit je eigen account. Zet daarnaast, mocht je dit nog niet gedaan hebben, een goed wachtwoord op je eigen account. Je broer zou je bijvoorbeeld het gastaccount kunnen toewijzen. Deze hebben geen rechten om systeeminstellingen aan te passen en mogen dus ook niks installeren. Anders een nieuw gebruikersaccount aanmaken en deze lid maken van de groep Gasten. Eventueel kun je hem lid maken van de groep Gebruikers mocht een gastaccount problemen geven. Ook gebruikers hebben standaard geen rechten om systeeminstellingen aan te passen. Gebruikersbeheer kun je o.a. vinden door rechts te klikken op Deze computer en te kiezen voor Beheren -> Lokale gebruikers en groepen. Ook kun je één en ander instellen in het Configuratiescherm - Gebruikersaccounts. EDIT: nog even een aanvulling... wanneer je encryptie toepast is de mapinhoud nog wel weer te geven onder een ander account, de bestanden zijn verder niet te openen. Als je ook het weergeven van de mapinhoud wilt voorkomen kun je NTFS rechten instellen via het tabblad beveiliging onder de eigenschappen van de map. Het gaat hier overigens om mappen buiten het profiel Documents and Settings. Als je alleen Mijn documenten af wil schermen hoef je niet eens te encrypten. De map van de gebruiker binnen Documents and Settings is niet eens toegankelijk met een gast of gebruikersaccount.

Anoniem
praatpaal
3 antwoorden
  • Mijn OS is Windows XP Professional. Mijn broer wil volgende week een feestje geven, maar de DVD-speler is kapot. Nu zit er in mijn computer een DVD drive waarmee hij (en zijn vrienden) de DVD toch kan bekijken. Ik wil mijn PC best beschikbaar stellen aan hem om de DVD te bekijken, maar heb toch een probleem. Ik wil niet dat hij in mijn prive documenten kan kijken. Nu kan dat natuurlijk door een nieuw gebruikersaccount aan te maken, maar ik wil dat hij ook geen andere programma's kan opstarten die geinstalleerd staan. Dus:
    Dat hij [b:cab2832ccd]alleen [/b:cab2832ccd]de DVD kan bekijken met het daarvoor bestemde programma.

    Is dit mogelijk?
  • dit is zeker mogelijk, zelf zou ik niet weten hoe het moet, maar misschien is de zoekfunctie op C!T forum een idee? want er is ziozo al meer over gescrheven
  • Waar moet ik dan op zoeken? :oops:

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.